PKK, KÜRDÝSTAN BÖLGESÝNÝN EGEMENLÝÐÝNÝ TANIMIYORSA, BÖLGEYÝ TERK ETMELÝDÝR

28 Aralýk 2020 16:08 / 1697 kez okundu!

 

 

Sosyolog Ýsmail Beþikçi, PKK’yi, Haþdi Þabi ile ortaklýk, iþbirliði yaparak, Kürt  kazanýmlarýný bozmaya, Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin statüsünü aþýndýrmaya gayret etmekle suçladý. Beþikçi “PKK/KCK Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin egemenliðini tanýmaya davet edilmelidir. Tanýmýyorsa bölgeyi terketmelidir” dedi. Ýsmail Beþikçi, son dönemde PKK’nin Kürdistan Bölgesi’ne yönelik saldýrýlarýna iliþkin bu makalesi sonrasýnda PKK'nin yoðun karþý propaganda saldýrýsýna maruz kaldý. Ýsmail Beþikçi’nin makalesi þöyle:

 

****

 

 

PKK, KÜRDÝSTAN BÖLGESÝNÝN EGEMENLÝÐÝNÝ TANIMIYORSA, 

BÖLGEYÝ TERK ETMELÝDÝR

 

“Haþdi Þabi Kürd/Kürdistan karþýtý bir örgüttür. Kürdler için, IÞÝD neyse, Haþdi Þabi de odur. Haþdi Þabi’nin yekpare bir örgüt olmadýðý, içinde birçok kanat olduðu söylenebilir. Ama, hepsinin ortak özelliði Kürd/Kürdistan karþýtý olmalarýdýr.

PKK, Haþdi Þabi ile ortaklýk, iþbirliði yaparak, Kürd kazanýmlarýný bozmaya, Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin statüsünü aþýndýrmaya gayret etmektedir. 1970’lerin sonlarýnda, Birleþik, Baðýmsýz Kürdistan için yola çýkan örgütün bugün geldiði nokta budur. Kürd kazanýmlarýný bozmak, Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin statüsünü aþýndýrmak, yok etmek… Bunun da, Türkiye’nin, Ýran’ýn, Irak’ýn, Suriye’nin istemi olduðu çok açýktýr.

Bir: Kürdistan Bölgesi Genel Güvenlik Ajansý, 8 Ekim 2020’de, Serzer Gümrük kapýsý (Çukurca) Asayiþ Müdürü Gazi Salih’in, PKK/KCK tarafýndan öldürüldüðünü açýklamýþtýr.

Ýki: 1 Kasým 2020’de PKK/KCK, Kürd petrolünü Ceyhan’a taþýyan petrol boru hattýna saldýrmýþtýr. Boru hattýný patlatmýþtýr. Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin, her gün 100 milyon dolar zarara uðradýðý bildirilmektedir. Bu ancak, Kürd düþmaný güçlerin yapabileceði bir eylemdir. Kürdlerin/Kürdistan’ýn etrafýnýn, Kürdlere hasým güçlerce çevrili olduðu açýktýr.

Üç: PKK/KCK, 5 Kasým 2020’de, Çemenka’da, peþmerge birliðine saldýrmýþ, bir peþmergenin ölümüne, üçünün yaralanmasýna neden olmuþtur.

Bütün bunlar hangi toplumsal, siyasal ve ruhsal bir ortamda oluyor? Mesut Barzani’inin ‘Kürdler arasý savaþý biz haram kýldýk’ dediði ve bu ilkeye ýsrarla uyduðu bir ortamda oluyor.

Dört: Aralýk 2020 baþýndan beri Süleymaniye’de ve Süleymaniye’nin ilçelerinde, ‘maaþ istiyoruz’ adý altýnda gösteriler yapýlmaktadýr. Parti binalarý, özellikle KDP’nin binalarý yakýlmaktadýr. Seyid Sadiq, Piremegrun, Tekiye, Xurmal, Pencwîn, Raperîn, Germiyan gibi alanlarda, PKK/KCK’nin provokatör güç olarak çalýþtýðý gözlenmektedir. Bazý alanlarda KDP binalarýnýn yakýlmasý, Süleymaniye asayiþinin gözü ününde cereyan etmiþtir.

Maaþ gösterilerinin yapýldýðý alanýn Süleymaniye deðil, Baðdat olmasý gerektiði besbellidir.

Beþ: 10 Aralýk’ta Dokan’da meydana gelen saldýrýda bir peþmerge de þehit olmuþtur. Pencwîn’de bir Peþmerge’nin þehit edilmesi olayýyla ilgili olarak Kürdistan Yurtseverler Birliði’nden Hêriþ Mela Xidir, “O Peþmerge kanas suikast silahýyla þehit düþürülmüþtü. Hiçbir gösterici bu silahý kullanmayý bilmez. Ama o bölgede PKK ve PJAK güçleri vardý. Onlardan þüpheleniyorum açýkçasý” yorumunda bulunmuþtur. (Bk. YNK'li yetkili: YNK'nin PKK ile iliþkilerini gözden geçirmesinin zamaný geldi,baþlýklý haber, nerinaazad, 13 Aralýk 2020)

Altý: PKK medyasý, Kürdistan Bölgesi'nin yýkýlmasý için açýk çaðrý yapýyor

“… PKK medyasýnýn Irak Parlamentosu’nda Kürdistan Bölgesi statüsüne karþýtlýk yapan Baðdat yanlýsý takýmý destekler ve açýkca Kürdistan Bölgesi’nin statüsünün yýkýlmasý çaðrý yapan haberler yayýmlamasý dikkat çekiyor. Kürdistan Bölgesi güvenlik kaynaklarý, gösterilerde yer alan maskeli kiþilerin PKK'li olduklarýný ve þiddet olaylarýný körüklemek için provokasyon yaptýklarýný belirtiyorlar.

Kürdistan Bölgesi’nin Süleymaniye kentine baðlý bazý ilçe ve nahiyelerde geliþen þiddet olaylarýnda PDK’nin birçok binasý, hükümet kurumlarý, tapu arþiv depolarý, trafik þubeleri, kaymakam ve nahiye müdürlerinin evleri hedef alýnmýþtý.

Þiddet olaylarýnda maaþ için gösteri yapan memurlar ile hiçbir ilgisi bulunmayan genç ve çocuk yaþta yüzleri maskeli gruplarýn yer almalarý dikkat çekiyor.

PKK medyasýnýn ise olaylarý körükleyen, Kürdistan Bölgesi’nin statüsünü, hükümetini hedefleyen haberleri manþetlerine taþýyarak kýþkýrtýcýlýk yaptýðý görülüyor. Özellikle Kürtçe’nin Soranca lehçesinde yaptýðý haberlerle Güney’deki gençlerin öfkesini Baðdat’a deðil Kürdistan Bölgesi’ne yönlendirmek için manüpüle ettiði görülüyor.

Konu hakkýnda BasNews’e konuþan Kürt siyasetçi Osman Öcalan, PKK’nin Kuzey Kürdistan’da yenilgi getiren mücadele tarzýný Süleymaniye’de hayata geçirmek istediðini belirterek,“PKK’nin geçmiþte yenilgi getiren tecrübesi yanlýþtýr. Bu þekilde ne PKK kazanýr ne de Kürdistan Bölgesi’nin durumu düzelir. Süleymaniye’nin kurban edilmesi kabul edilemez” dedi.

Gazeteci-yazar Cemal Ebdula ise Süleymaniye’deki þiddet olaylarýnda PKK’lilerin katýldýðý ve gençleri tahrik ederek hükümet, parti binalarýna saldýrtýklarýna dair belgeler olduðunu söyledi.

Cemal Ebdula sözlerini þöyle sürdürdü: “PKK medya üzerinden açýkça Kürdistan Bölgesi’nde kargaþa yaratýlmasý için þiddet eylemleri için çaðrý yapýyor.

PKK’nin bu kirli iþlerine ortak olanlar bu olaylarýn büyüklüðünü farkettiklerinde büyük bir korku yaþadýlar. 

PKK ile dostluk yapan partilerin siyasetlerini gözden geçirmesi gerektiðini dile getiren Cemal Ebdula, “Dost gördükleri parti kendi binalarýný yakmak için üyelerini gönderiyor. Bu nasýl bir dostluksa” þeklinde tepki gösterdi” (narinaazad, 12 Aralýk 2020)

PKK medyasý sýk sýk, Irak’ýn, Suriye’nin, Türkiye’nin meþru devletler olduðunu, baðýmsýz Kürdistan’ýn meþru olmadýðýný yazmaktadýr. Bunu ancak, Kürdistan’ý müþtereken, devletlerarasý sömürge baskýsý altýnda tutan Irak, Ýran, Suriye, Türkiye gibi devletler söyleyebilir.

Yedi: K24'ün haberine göre, 13-14 Aralýk gecesi, PKK’liler, Amedi’ye baðlý Deriþe köyünde bir Peþmerge noktasýndan araçlarla izinsiz geçmeye çalýþýrken Peþmerge güçlerine ateþ açtý.

Haberde, daha sonra dört koldan PKK'lilerin ateþ açmaya baþladýðý ve saldýrýda Abdurrahman Emin isimli Peþmerge'nin þehit olduðunu belirtildi (nerinaazad, 14 Aralýk 2020)

Sekiz: K24’ün haberine göre, kimliði belirsiz kiþiler tarafýndan PDK Çemçemal binasýna kalaþnikoflarla saldýrý düzenlendiði bildirildi. (nerinaazad, 14 Aralýk 2020

* * *   

Þengal Kürd bölgesidir. 1970’lerin ortalarýna kadar Þengal’de hiçbir Arap ailesi yoktur. Saddam Hüseyin, Þengal’i Araplaþtýrmak için 1975 ve sonrasýnda buraya Arap aileler yerleþtirmeye baþlamýþtýr. Bugünse, PKK/KCK, Þengal’de Haþdi Þabi ile ortaklýk, iþbirliði içinde Þengal’i Kürdistan’dan uzaklaþtýrma çabasýndadýr. Bugün PKK/KCK Þengal’de, Ýran çýkarlarýnýn koruyucusu durumundadýr.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi, caddelerde, sokaklarda, lokantalarda, kafelerde, otellerde, okulda-üniversitede, çarþýda-pazarda camide, mescitte, parlamentoda- bakanlýklarda, belediyede, orduda, poliste… her yerde Kürd seslerinin dalgalandýðý bir alandýr. Kurtarýlmýþ bir alandýr. Her yerde Kürd/Kürdistan havasý solunmaktadýr. Bu kazanýmý saðlamak için çok aðýr bedellerin ödendiði de yakýndan bilinmektedir. Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin statüsü titizlikle korunmalýdýr. Bu statüyü bozmaya gayret etmek, ancak Kürd karþýtý, Kürdistan karþýtý güçlerin iþi olabilir.

PKK/KCK Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin egemenliðini tanýmaya davet edilmelidir. Tanýmýyorsa bölgeyi terk etmelidir. Terk etmiyorsa, takibatla, idari ve cezai yaptýrýmlarla karþý karþýya kalmalýdýr.”

 

Ýsmail BEÞÝKÇÝ

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.