Hanefi Avcı tutuklandı

29 Eylül 2010 01:19  

 

Hanefi Avcı tutuklandı

Eski Eskişehir Emniyet müdürü Hanefi Avcı sabah saatlerinde Ankara'da gözaltına alınarak İstanbul'a getirildi. Savcıya ifade vermeyi reddeden Avcı çıkartıldığı mahkemede tutuklandı. Avcı, 25 Eylül'de yaptığı açıklamada, "Tüm bildiklerimi, gerçekleri, herşeyi 30 Eylül'de basın açıklamasıyla anlatacağım" demişti

ANKARA/İSTANBUL - Yazdığı ‘Haliç’te Yaşayan Simonlar’ kitabındaki iddiaların ardından Eskişehir’deki Emniyet Müdürlüğü görevinden ayrılarak kendi isteğiyle merkeze alınan Avcı hakkında, İstanbul’da yürütülen ‘Devrimci Karargah’ davası kapsamında yakalama kararı çıkartıldı. Hanefi Avcı, İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından Ankara’da gözaltına alındı. Bu arada, Hanefi Avcı’nın Eskişehir’de bulunan evinde de arama yapıldı. Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesine hakim ve savcıların giriş yaptığı kapıdan sivil polis aracıyla getirilen Avcı, savcılık katına çıkarıldı. Avcı, burada Cumhuriyet Savcısı Kadir Altınışık’a ifade vermeyi reddetti. Bunun üzerine Avcı tutuklama istemiyle mahkemeye çıkarıldı. Mahkeme, Avcı için 'örgüte yardım ve yataklık' suçundan tutuklama kararı verdi. Emniyet Müdürü Avcı, karardan sonra yaptığı açıklamada "Haklılığımız anlaşıldı, tutuklama kararı çıktı" dedi. Avcı daha önce, 30 Eylül'de bir basın toplantısı düzenleyerek, iddialarıyla ilgili açıklamalar yapacağını söylemişti.İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının geçen hafta ifadeye çağırdığı Avcı, izinde olduğu gerekçesiyle savcılığa gitmemişti.

Kitap yazdı soruşturmalar başladı
Eskişehir Emniyet Müdürlüğü görevini yürüten Avcı, geçen ay 'Haliç'te Yaşayan Simonlar / Dün Devlet Bugün Cemaat' adlı kitabını çıkarmış ve tartışma yaratmıştı. Fethullah Gülen cemaatinin özellikle emniyet ve yargıda örgütlendiğini, cemaate üye kamu görevlilerinin birer 'imam' eliyle yönetildiğini öne sürülen kitapta cemaatin kamudaki ayağının suç örgütü vasfı taşıdığı iddia ediliyordu. Avcı kitabında yasadışı dinlemelerle muhaliflere baskı uygulandığını, hatta kendisinin de N. adlı arkadaşı üzerinden dinlendiğini savundu. Bu iddiaları üzerine Avcı'ya sekiz ayrı idari soruşturma açıldı. Ayrıca Eskişehir Emniyet Müdürlüğü görevinden alınarak, merkeze çekildi.

Telefon takibi
Bu arada, 21 Eylül'de Devrimci Karargah örgütüne operasyon düzenlendi. Bu kapsamda Sosyalist Demokrasi Partisi'ne (SDP) yöneticilerinin de aralarında olduğu 17 kişi gözaltına alındı, bunlardan 13'ü tutuklandı. Tutuklulardan Necdet Kılıç SDP'nin Mersin'deki üyelerinden biriydi. Ardından da Avcı'nın Kılıç'la ilişkisi gündeme geldi ve kitapta adı geçen N. olduğu belirlendi. Avcı da Kılıç'ın arkadaşı olduğunu belirtti. İddiaya göre örgütü takip ederek dinleme yapan polis, Kılıç adına kayıtlı telefonu Kezban K. isimli bir kadının kullandığını ve bu kadının bu hat üzerinden konuştuğu tek kişininse Avcı olduğunu saptadı. Yine iddialara göre Avcı'yla Kezban K. arasında duygusal bir ilişki vardı.

Devrimci Karargâh soruşturmasını yürüten savcı Kadir Altınışık, operasyon kapsamında gözaltına alınan Kılıç'a Avcı'yla olan ilişkisini sordu. İfadesinde "Hanefi Avcı’yı tanıyorum. İşkencecim" dediği öne sürülen Kılıç'ın cezaevinden çıktıktan sonra Avcı’nın kendilerinden özür dilemek istediğini, özrünü kabul ettiğini söylediği belirtildi. ‘Hanefi Avcı’nın Kılıç’a ait sim kartı kullanıyor’ iddiası da savcılık sorgusunda Kılıç’a yöneltildi. Kılıç’ın ‘Bu telefon hattı size mi ait?’ sorusuna "Bana ait telefon numarasını başkasına ait gibi göstererek dinlediler. Bu dinleme hukuksuzdur" diye yanıt verdiği öne sürüldü. Kılıç'ın ifadesinde polis takibinden haberdar olduğunu, bu durumu Avcı’ya aktardığını söylediği belirtildi. İfadeye göre Avcı da Kılıç'a adli makamlara başvurmasını istedi.

Eşi: Susturamazlar
Savcı Altınışık, bu ifade ve elde edilen verilere göre Avcı'yı geçen pazar günü ifadeye çağırdı. Fakat Avcı, çağrıya uymadı ve pazartesi günü askeri savcılığa giderek, ordu içindeki cemaat yapılanması hakkında ifade verdi. Avcı, 30 Eylül'de 'herşeyi açıklayacağım' dediği basın toplantısı yapmaya hazırlanıyordu ki Ankara'daki APK Daire Başkanlığı'nda gözaltına alındı. Eskişehir'deki lojmanında ve eski bürosunda da arama yapıldı. Eşi Şenay Avcı, "Eşim yine kitabını yazacak, kimse susturamayacak. Kimse susturamaz. Aile olarak kale gibi arkasındayız” dedi. Avcı, iddiasına göre, zorla araca konulup Esenboğa Havalimanı'na götürüldü. Hakkında 'yakalama emri' bulunmadığı belirtilen Avcı, uçakla İstanbul'a getirilip Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde Altınışık'ın karşısına çıkarıldı.

'Cemaate boğun eğmeyeceğim'
Öte yandan Hanefi Avcı'nın gözaltına alınmasından sonra, daha önce kaleme aldığı bir yazılı açıklama yayınlandı. Savcı Kadir Altınışık'ı ve yaptığı işlemleri yazılı Adalet Bakanlığı’na, HSYK'ya ve İstanbul Başsavcılığı’na şikayet ettiğini belirten Avcı, kendisiyle ilgili delil bulunmadığını belirterek, kitabından dolayı ve asıl sanıkları gizlemek için bu davayla ilişkilendirilmek istendiğini kaydetti. İfade için ilk tebligatı pazar günü aldığını ama İzmir'de olduğu için "Pazartesi gelirim" dediğini ve önceki gün askeri savcılığa ifade verdiği anlatan Avcı, şöyle devam etti: "Cemaatin internet sitesi, basını, polisi, savcısı onların etkilediği çevrelerle üzerime geldiğini biliyorum. Bile bile buna da boyun eğmem. Bu ülkenin kanunlarına uyarım ama cemaatin istekleri doğrultusunda yapılan işlemlere de boyun eğmem. Bunu hukuki işlem, adli işlem vs gösterilmesi yalanına da uymam. Cemaatin plan ve programı doğrultusunda hareket eden hiçbir kimse ve makamın önünde eğilmem, bu devletin yasalarına göre davrandığına inanmadığım adalet makamının hiçbir sorusuna da cevap vermem. Hiç kimseye onurumu çiğnetmem."


Radikal.com.tr


 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0