YEREL SEÇÝMLERDE KADINLAR NEREDE?

01 Ocak 2019 11:05 / 1563 kez okundu!

 

 

Bu sorunun cevabý çok basit! Seferihisar Belediyesinin devrim niteliðindeki yerel yönetim modelinde kadýnlar baþköþede. Kadýnlarla kol kola bu baþarýyý yakalayan Tunç Soyer Seferihisar’da gösterdiði sosyal belediyecilik örneðini Ýzmir’e uygulayabilmesi için aday gösterilmelidir bence. Ona, bu fýrsatý vermeli CHP. Eðer ülkesini seviyorsa ve büyümek istiyorsa! Kadýnlarý görüyorsa onlara deðer veriyorsa ve ekonomik özgürlüklerini önemsiyorsa Tunç Soyer’i aday göstermelidir. Bu baþarýlý modelin ölçeðini büyütmek mümkündür Ýzmir için.

 

****

 

YEREL SEÇÝMLERDE KADINLAR NEREDE? SEFERÝHÝSAR MODELÝNDE KADINLAR NEREDE YER ALIYOR? 

 

Bu sorunun cevabý çok basit! Seferihisar Belediyesinin devrim niteliðindeki yerel yönetim modelinde kadýnlar baþköþede. Kadýnlarla kol kola bu baþarýyý yakalayan Tunç Soyer Seferihisar’da gösterdiði sosyal belediyecilik örneðini Ýzmir’e uygulayabilmesi için aday gösterilmelidir bence. Ona, bu fýrsatý vermeli CHP. Eðer ülkesini seviyorsa ve büyümek istiyorsa! Kadýnlarý görüyorsa onlara deðer veriyorsa ve ekonomik özgürlüklerini önemsiyorsa Tunç Soyer’i aday göstermelidir. Bu baþarýlý modelin ölçeðini büyütmek mümkündür Ýzmir için.

Neden Seferihisar’da yakaladýðý baþarýyý uygulamalý Ýzmir’e Tunç Soyer? Çünkü Ýzmir; 4 milyon 300 bin kiþilik nüfusuyla büyük bir emekli kenti. Çok fazla iþ olanaðý olmayan,  insanlarýn ucuz iþ gücüyle çalýþtýðý bir kent. Yüzbinlerce kadýnýn ekonomik özgürlüðünün olmadýðý bir kent. Bir çok yoksul kadýnýn insan gibi yaþayamadýðý bir kent týpký ülkemizdeki diðer bir çok kent gibi. Yani Ýzmir’de kadýnlarýn mutsuz olduðu bir kent.

Dolayýsýyla bu büyük kentte belki de 1,5 -2 milyon insan yoksulluk ve açlýk sýnýrýnda yaþýyor. Türk-Ýþ Kasým ayý için 4 kiþilik bir ailenin açlýk sýnýrýný 1943 TL, yoksulluk sýnýrýný da 6 bin 328 TL. olarak açýkladý. 2 bin 400 TL maaþýmla evim olmasýna raðmen yoksulluk sýnýrýnda yaþýyorum bende Ýzmir’de yaþayan milyonlarca emekli gibi.

Ýþte bütün bunlardan dolayý Ýzmir’de özellikle kadýnlarýn evlerinden çýkarak üretime katýlmalarý çok önemlidir. Bunun nasýl olacaðýný Tunç Soyer aday olduðunda anlatacaktýr herkese.

Tunç Soyer’in belediyecilikte devrim yapmasýyla bakalým neler oldu: Ben bir sosyolog olarak ülkemiz deki belediyeciliði deðerlendirdiðimde týpký Ovacýk Belediyesi gibi Seferihisar modelinin bir devrim olduðunu rahatlýkla söyleyebilirim. Özellikle kadýnlar açýsýndan.

Tunç Soyer’le ilk kez 3 Ekim 2015 Cumartesi günü tanýþtým. 1.’nci Urla Yerel Tohum Takas Þenliðini düzenliyorduk. Þenlik için Diyarbakýr’dan (Amed) barýþ tohumlarýyla gelen Mezopotamya Ekoloji Hareketi Koordinatörü barýþ tohumlarýný Tunç Soyer’e sunmak istedi. Cumartesi günü olmasýna raðmen bizi makamýnda kabul etti Tunç Soyer. Ülkem için ve insanlýk için daha verimli çalýþmalar yapabilmek için erken yaþta Tarým Bakanlýðý’ndan emekli olduðumu ve projelerimi düþlerimi paylaþtým kendisiyle. Bana; “istediðiniz projeyle gelin, çalýþalým” dedi. Dikkatinizi çekerim; “bakalým” demedi “çalýþalým” dedi. Ve o günden beri hiçbir projemi geri çevirmedi. Birlikte zaman zaman çalýþmalar yaptýk büyük bir keyifle… Çalýþmalarýmýz sýrasýnda bana bir kadýn olarak çok deðer verdi saygýlarýný iletti her zaman.

Seferihisar Ýlçe Tarým Müdürlüðü’ne 1987 de atandým ve 5 yýl çalýþtým. Seferihisar ülkemizdeki birçok yer gibi çok kötü yönetiliyordu. Tunç Soyer’le bu þirin ilçede büyük bir deðiþim oldu.

Öncelikle tarýmýn bitme noktasýnda olduðu köylülüðün kalmadýðý küçük çiftçiliðin yok olduðu ülkemizde “baþka bir köylülük mümkün“ dedi ve tarýmcý özde bilim insanlarýyla çalýþarak tarým seferberliðini baþlattý. Bu çalýþmalarda hep kadýnlar aktif rol aldýlar. Tarýmsal üretim kooperatifleri kurdu. Sadece kadýnlarýn üye olduðu 100 ortaklý Hýdýrlýk Tarýmsal Kalkýnma kooperatifi yýllardýr baþarýyla çalýþýyor. Orhanlý Tarýmsal kalkýnma kooperatifi yýllardýr çiftçilerin elinde kalan Mandalinalarý çevreye hiç zarar vermeyen tesislerde kurutarak yurt dýþýna ihraç ediyor. Daha baþka bir çok kooperatif te küçük çiftçiler (öncelikle kadýnlar)  örgütlenip  birlikte güçlenerek çalýþýyorlar.

Kadýnlar üretim kooperatiflerinde ürettikleri her türlü emeklerini  (yemek, süs eþyasý tarým ürünleri, kýþlýk yiyecekler vb.)  Seferihisar Belediyesi’nin hiçbir ücret almadan tahsis ettiði pazarlarda deðerlendiriyorlar. Küçük çiftçiler ürünlerini aracýsýz tüketicilerle buluþturuyorlar.  Bu pazarlar dolayýsýyla 5 bin kiþi ( % 80’i kadýndýr) istihdam edilmiþ Seferihisar’da. Kadýnlar ekonomik özgürlüklerini kazandýlar. Evlerinden çýkýp pazarlarda ürünlerini satarak sosyalleþtiler. Ve dolayýsýyla çok mutlu oldular. Hýdýrlýk Tarýmsal Kalkýnma Kooperatifi’nin ürünleri tüm Türkiye’ye ulaþýyor. Dileyen herkes Hýdýrlýk kooperatifini ziyaret ederek bilgi alabilir kadýnlarla dayanýþma içerisinde olabilir. Seferihisar belediyesi kooperatif kurmak isteyenlere destek oluyor. Kooperatifçilik, küçük çiftçilik ve baþka kadýnlara yönelik birçok konuda Ýzmir merkezde de çeþitli eðitim çalýþmalarý yapýyoruz birlikte. (Ben Ýzmir Yerel Tohum Topluluðu Eþ sözcüsüyüm. Bu çalýþmalarý Baþkanýn eþi Neptun Soyer’le birlikte planlýyoruz ve yapýyoruz.)

Seferihisar modelinde kadýnlar baþ köþede demiþtik. Evet, Hýdýrlýk tarýmsal kalýnma kooperatifinin baþkaný bir kadýn. Neptun Soyer. Neptun haným ayný zamanda Ýzmir Köy-Koop genel baþkanlýðýný yürütüyor.

Seferihisar’a 12 km uzaklýktaki Urla’da rant uðruna vahþi yapýlaþmayla taþ, taþ üstünde kalmayýp milyonlarca zeytin kesilirken (2000-2004 yýllarý arasýnda Urla Ýlçe Tarým Müdürlüðü istatistik þubesi sorumlusu olarak çalýþtýðým için zeytin varlýðýný biliyorum) Seferihisar zeytinciliði geliþtirmek için çaba harcýyor. Kaliteli yað elde etmek için zeytinyaðý fabrikasý kurdu. Zeytincilikle ilgili etkinlikler yapýyor. Hiç bir zeytini kesmiyor. Baþka yere taþýmýyor. O; 2 bin yýllýk bilge zeytinler bu güzel ilçede mutlu yaþýyorlar týpký insanlar gibi. Zeytin deyip geçmeyelim.2 bin yýla kadar yaþayan bu dostlarýmýz iklim ve çevre koþullarýna çok dayanýklýlar. Hiçbir bakým olmasa da yine ürün verirler. Dolayýsýyla olasý bir açlýkta bir parça ekmekle yaþamýn sürekliliði saylayacak tek canlýdýr zeytin aðaçlarý. Hem yaðý hem meyvesi yaþamsal öneme sahiptir.

Asýl önemlisi zeytin toplama iþini her yerde kadýnlar yapýyor. Zeytincilik yüzyýllardýr kadýnlarýn ekmek parasý. Zeytincilik bittiðinde köylü kadýnlar iþsiz kalacaktýr.

Yaþamsal müþtereklerden olan yerli tohumlar için Seferihisar yerel tohum çalýþmalarýna baþladý. Can Yücel’in vasiyeti üzerine ülkemizde ilk kez büyük bir yerel tohum bankasý kurdu. Tohum deyip geçmeyelim. Tohum yaþam demektir. Baðýmsýzlýk demektir. Tohumsuz bir yaþam mümkün deðildir. Yerel tohum hareketini tüm ülkemize yaymak için çalýþmalar yapýyorlar halen. Bu alanda çalýþmalar yapmak isteyen her bölgeye ulaþýyorlar. Bu çalýþmalara Neptun Haným hanýmda gidiyor. Yine kooperatifçilik konusunda da Türkiye’nin her bölgesine gidiyor Neptun Haným.

Eski ve kaybolmakta olan birçok yerel tohumu üretip yaygýnlaþtýrýyorlar Can Yücel tohum merkezinde. Birçok buðday çeþidi çoðaltýldý ve köylerde kadýnlar tarafýndan ekmek yapýlýyor ve satýlýyor artýk. Kadýnlar bu ekmekler den para kazanýyor. Tarým zehirleri kalýntýlarýna karþý yaptýðýmýz çalýþmalarda ve diðer bir çok ekoloji hareketlerinde her türlü desteði bizlere saðlýyor Tunç Soyer. Doðaya ve insana çok saygýlý iyi bir yaþam savunucusudur kendisi

Sosyal belediyeciliðe çok önem veriyor Tunç Soyer’in. Genelde kadýnlara yönelik birçok atölye etkinlik vb. bütün sanatsal konularda çok baþarýlý çalýþmalar yapýlýyor Seferihisar’da. Kadýnlar burada kendi belgesellerini çekiyorlar. Ulamýþ Köyü’nden kadýnlar tiyatro yapýyorlar, belediyenin desteðiyle. Her kesimden kadýn mutlu Seferihisar’da. Buyursun sosyologlar-psikologlar araþtýrma yapsýnlar nasýl mutlu olabiliyormuþ kadýnlar.

En son Eþ Sözcüsü Olduðum Ýzmir Yerle Tohum Topluluðu ve Dersim (Tunceli) Ovacýk Belediyesi ve Seferihisar Belediyesi ortak olarak 1’inci Ovacýk Yerel Tohum Takas Þenliðini gerçekleþtirdik 12-13 Mayýs tarihlerinde. Bizzat kendisi o bölgeye giderek oradaki vatandaþlarýmýza dokundu. Fatih baþkanla bir sýcak ekmeði paylaþtý. Türkiye’nin her bölgesinden gelen doða ve insan dostlarý oradaki halkla kaynaþtý. Önyargýlar yok oldu. Ve birlikte çok uluslu þirketlere dur demek için start verildi.

Bir vatansever ve insan severdir Tunç Soyer. Ayrýmcýlýk yapmayan kimseyi ötekileþtirmeyen güzel bir insandýr o. Seferihisar’a Doðu Anadolu’dan göçüp gelmek zorunda kalan vatandaþlarýmýzý Seferihisar halkýyla kaynaþtýrmak için araç vb. saðlýyor düðünlerine vs. gitmeleri için. Bu çok önemli. Ülkemizdeki bütün insanlarýn kucaklaþmasý toplumsal barýþý saðlar çünkü.

Sosyal belediyecilik tüm kesimleri kucaklamak için çok önemlidir. Tunç Soyer her türlü sanatsal faaliyete destek saðlýyor. Çocuk belediyesi uygulamasýyla çocuklarýn kendilerini ilgilendiren alanlarda söz sahibi olmalarýný saðlýyor. Çocuklar kendi binalarýnda belediyecilik yapýyorlar sözlerini söylüyorlar. 

Çok demokratik katýlýmcý herkesin kendini ait hissettiði bir yerel yönetim sergileniyor Seferihisar’da. Belediye kadrolarýnda kadýnlara pozitif ayrýcalýk veriliyor. Can Yücel Tohum Merkezi sorumlusu küçük çiftçilik yapan bir kadýn. Ama 50 yaþýnda tarým ön lisans okuyor daha verimli olmak için. Tohum merkezinin sorumlusunun kadýn olmasý çok anlamlý. Çünkü insanlýk var olduðundan bu güne bütün tohumlarý ailelerini besleme içgüdüsüyle kadýnlar koruyup taþýmýþlar. Çeyiz sandýklarýnýn en deðerli eþyasý olmuþ tohumlar. Þimdi de ülkemizin tek ve kapasitesi çok büyük Can Yücel Tohum merkezi güzel bir kadýna ait. O tohumlara gözü gibi bakýyor bu merkezde.

Belediye çalýþanlarýnýn sendikal haklarý baþta olmak üzere bütün halklarý veriliyor Seferihisar’da. Yýllýk ücret artýþlarý vb. hiç sorun olmuyor. Kýsacasý Tunç Soyer’le çalýþan herkes çok mutlu. Tunç Soyer’in baþarýsýnýn sýrrý burada yatýyor zaten.

Tarým Bakanlýðý’nda verimli çalýþamadýðým için 41 yaþýnda emekli oldum ve toplumsal çalýþmalar baþladým. Öncelikle tarým zehirleri kalýntýlarýnýn etkileri olmak üzere yerel tohumlar ve baþka tarým konularýnda ekoloji mücadelesi veriyorum. Derdim bebeklerin çocuklarýn Öykü Arin gibi lösemiye yakalanmamalarý. Çünkü artýk pestisitlerin birçok kansere neden olduðu kanýtlandý. Baþkanýn bu konuda duyarlý olmasý çok deðerlidir. Yavaþ þehir olduðu için vahþi bir yapýlaþma deðil planlý bir yapýlaþma vardýr Seferihisar’da. Bir kadýn olarak Tunç Soyer’le yolum kesiþtiði için çok mutluyum. Bu güne kadar çalýþtýðým ortamlarda hiç bu kadar saygý görmedim ve çalýþmalarým konusunda bu kadar destek almadým. Ülkem ve insanlýk ve özellikle kadýnlar için yapacaðýmýz çalýþmalarda Soyer çiftiyle ortaklaþmak  umudumu çoðaltýyor. Ben de bu ülkede bir kadýn olarak yaþadýðým onlarca olumsuzluktan sonra Tunç baþkanla çalýþtýktan sonra çok mutlu oldum. Ve bundan enerji aldým güç aldým. Yaptýðýmýz iþlerden mutlu olmamýz çok önemli. Hem verimliliði artýrýr hem de kiþi saðlýklý olur. Bu da ve saðlýklý bir toplum yapýsýnýn oluþmasýný saðlar.

Ýzmir Büyükþehir Belediye baþkaný olduðunda milyonlarca kadýna umut olacaktýr Tunç Soyer. Bunu þimdiden görüyorum bir sosyal bilimci olarak. Zaten neler yapacaðýmýzý konuþuyoruz þimdiden. Asla üstten dayatmacý deðil katýlýmcý neler yapýlacaðýna birlikte karar verilecek Herkesin kendini ait hissettiði bir yöntem belirleyeceðiz hep birlikte.

 Elbette Tunç Soyer mükemmel eþsiz bir insan olamaz. Bu doðaya aykýrý çünkü. Ama çok güzel bir insan özünde. Baþarýlý bir yerel yönetici. Seferihisar baþarýsýný Ýzmir’e taþýmasýna ve tüm Türkiye’ye örnek olmasýna izin verilmelidir. Ona bu fýrsatý tanýmalý CHP. Tabii ki büyümek ve yerel yönetimler olarak ülkemize örnek olmak istiyorsa.

Narlýdere Belediye Baþkaný Abdül Batur’un (benim yaþadýðým ilçe) bir tek Pazar yeri bile kadýnlara vermez iken sadece manavlarý düþünüyorken, sürekli gereksiz yol kaldýrým yaparak rant için çalýþýyorken vs. 5 bin kiþiyi istihdam eden binlerce kadýnýn ekonomik özgürlüðüne kavuþmasýný saðlayan Tunç Soyer elbette deðerli bir yerel yöneticidir.

Seferihisar’da kadýnlar hiç þiddet görmüyor, öldürülmüyor, ötekileþtirilmiyor. Zaten onlarýn her türlü sorununu çözüyor belediye.

Tunç Soyer’in yerel yönetim modelinde kadýnlarýn ekonomik özgürlüklerini kazanmalarý birinci sýradadýr. Bütün çalýþmalar bu doðrultuda yapýlýyor. Kadýnlarýn emeðinin sömürülmediði haklarýnýn çiðnenmediði bir çalýþma ortamý saðlanýyor onlara.

Yerel yönetimler çok önemlidir. Çünkü merkezi yönetimlerin aynasýdýr. Bir kadýn düþünürün; Sevgili Zerin Kurtoðlu Þahin’in (Ege Üniversitesi Felsefe Bölümünde öðretim görevlisiyken barýþ imzacýsý olduðu için görevinden alýndý.) þu sözüyle yazýmý sonlandýrýyorum. ”Vicdanla demlenmiþ akýl çok önemlidir.” Bütün insanlarý ama öncelikle kadýnlarý ve çocuklarýmýzý sevgiyle kucaklýyorum.

 

Göknur YUMUÞAK

31.12.2018

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.