URLA'DAKÝ ZEYTÝN KATLÝAMINA ARTIK DUR DÝYELÝM!

01 Aðustos 2018 23:22 / 1687 kez okundu!

 

 

Türkiye’de zeytin tarýmý genelde Rum’larla ve Ermeni’lerle baþlamýþ. Türkler bu aðaçla çok sonralarý tanýþmýþlar. Bu yüzden Yarýmada'da (Ýzmir’in ilçeleri; Seferihisar, Karaburun, Çeþme, Urla bölgesi) kuyu suyu için rapor verirken vb. çiftçilere zeytinlerin yaþýný sorduðumuzda hepsi de gavurdan kalma derlerdi.

 

****

 

URLA’DAKÝ ZEYTÝN KATLÝAMINA ARTIK DUR DÝYELÝM!  

Urla'da zeytin katliamý ile ilgili görsel sonucu

Zeytin insanlýk var olduðundan beri aþ, ekmek, katýk, yakacak ve ilaç olmuþtur. Anadýr zeytin. Hiç bir þey istemez kimseden ve hiçbir þey beklemez sadece verir. Bakýlýrsa her yýl bolca ürün verir. Bakýlmaz ise 2 yýl arayla bolca ürün verir. Ama her yýl illa ki verir. 

Kabaklama budandýðýnda (aðaç kökünden 1-1,5 metre yukarýdan tümden kesilir) yeniden gençleþen tek aðaçtýr zeytin. Bu yüzden binlerce yýl yaþar.

Stratejik öneme sahiptir.

Kýtlýk olduðunda bir parça ekmekle yaþamýn sürekliliðini saðlar.

Türkiye’de zeytin tarýmý genelde Rum’larla ve Ermeni’lerle baþlamýþ. Türkler bu aðaçla çok sonralarý tanýþmýþlar. Bu yüzden Yarýmada'da (Ýzmir’in ilçeleri; Seferihisar, Karaburun, Çeþme, Urla bölgesi) kuyu suyu için rapor verirken vb. çiftçilere zeytinlerin yaþýný sorduðumuzda hepsi de gavurdan kalma derlerdi.

Bu aðaçlar bize gavurdan kalma deðil istemeyerek göçen dostlardan kalan deðerli birer armaðan bence. Çünkü yüz yýllarca çoðu bin yýllarca önce yetiþtirilmiþ ve onlar giderken bize býrakmýþlar faydalanalým diye. Bu gün olduðu gibi kökünden kesebilirlerdi pekala.

Bende zeytin ve zeytinyaðýyla Kilis'te 8 yaþýmda tanýþtým. Bayramlarda yapýlan zeytinyaðlý kurabiye ve kýymalý pirinçli zeytinyaðýnda kýzaran ve düðünlerin baþ yemeði nemse böreðinin tadý damaðýmda hala. Sonra uzun yýllar zeytinyaðý tüketmedim. Bizim yemek kültürümüzde yoktu. 1999 yýlýnda Urla Ýlçe Tarým Müdürlüðüne atandýðýmda artýk "Tarým Teknikeri" olarak zeytincilik konusunda alanda çalýþmaya ve bu aðacý iyice tanýmaya baþladým. Yetiþtiricilik konusunda eðitim aldým ama alanda onu tanýmak çok farklý.

Urla’da 2000-2004 yýllarýnda görev yaptým. Bu þirin ilçede 2 yýl proje ve istatistik þubesi sorumlusu; 2 yýlda Çiftçi Eðitim ve Yayým Þubesi sorumlusu olarak çalýþtým.

Ülkemizde genelde Ege ve Marmara bölgesinde zeytin tarýmý yapýlýyor. Ama asýl vataný Mezopotamya. Geçtiðimiz yýl Mardin Derik’te zeytinin izlerini takip ettim. Burada yapýlar arasýnda kalmýþ küçücük bir bahçede 7 çeþit ismi Kürtçe ya da Ermenice olduðunu tahmin ettiðim ve Türkiye’nin baþka hiçbir yerinde rastlamadýðým zeytin çeþitleri gördüm. Meyveleri beyaz olan ve erik büyüklüðünde olanlar vardý.

Urla’da çalýþýrken istatistik þube sorumlusu olduðumda “genel tarým sayýmý” yapýldý. Devlet istatistik Enstitüsünden gelen arkadaþlarla bütün köyleri olabildiðince gezerek ayrýntýlý bir sayým yaptýk. Dolayýsýyla 2003 yýlýnda Urla’daki zeytin varlýðýný çok iyi bilirim.

Yine son iki yýl Çiftçi Eðitim ve Yayým þubesinde çalýþýrken de eðitim çalýþmalarýna aðýrlýk verdim.

Bunlardan birisi de 1. Denizli tarým fuarýnda gördüðüm zeytin silkme makinasýnýn tanýtýmýný Urla’nýn Özbek köyünde yapmak oldu. Köy tüzel kiþiliðine ait olan ve binlerce yýllýk bilge zeytinlerin olduðu köy yolu kenarýndaki bu zeytinlikte yaptýðým çalýþma amacýna ulaþtý. Bölgede bu makinalar kullanýlmaya baþladý ve zeytincilikte en çok maliyet girdisi olan zeytin toplama iþi kolaylaþtý.

Bu alan 130 dönüm. Burasý köylülerden ve muhtardan aldýðým bilgiye göre köy tüzel kiþiliðine ait iken Urla belediyesi almýþ. Ve sonra da Ýzmir Büyükþehir Belediyesi’ne devretmiþ.

Þimdi bu zeytinlik alana Ýzmir Büyükþehir Belediyesi tarafýndan þantiye yapýlýyor. Bu alan 1. Derece tarým arazisi ve 3573 sayýlý yasaya aykýrý olarak buradan zeytinler kesiliyor/taþýnýyor. Yasalarda zeytinlerin taþýnabilmesiyle ilgili hiçbir düzenleme yok. Bu taþýma iþi þirketlerin rant saðlamak için çýkardýðý bir uygulama. Ekolojik döngüye geri dönüþümsüz zarar verir. Çünkü bu alanda köylülere ekonomik katký saðlarken yol kenarlarýnda parklarda ve özel malikane ve villalarda hem verimli olmazlar hem de meyvelerinden Özbek köylüleri yaralanamazlar artýk.

Urla'da zeytin katliamý ile ilgili görsel sonucu

Bu zeytinlikte ilk kesimler 10 Kasým 2017’de baþladý. Bugüne kadar Urla Çevre Platformu'ndan aldýðým bilgiye göre 130 adet yüzlerce hatta binlerce yýllýk zeytin kesilmiþ.

Ben orada inceleme yaptým bu aðaçlar en az 300 yaþýndalar ve bazýlarýnýn binlerce yaþta olduklarýný tahmin ediyorum.

Bu alanýn 27 dönümü zeytinlik geri kalaný ormanlýk alan. Ve hemen yolun kenarýnda. Özbek köyüne ve Urla’ya çok yakýn.

Þu ana kadar 30 dönüm alanda hafriyat yapýlmýþ.

Bu alan 1. Derece doðal sit alaný olarak korumaya alýnmalýydý. Bu aðaçlar tek tek tespit edilip koruma doðal varlýklarý koruma kanununa göre tespit edilip koruma altýna alýnmalýydý. Burasý doðal müze olmalýydý. Yola yakýn olduðu için ulaþým sorunu yok. Türkiye’nin en büyük doðal aðaç müzesi vb. olabilirdi. Þimdi belediye Urla’nýn Ovacýk köyünde sadece özel araçla gidilebilen bir alana doðal yaþam parký tesis ediyor. Ve bu aðaçlarý oraya taþýdýðýný söylüyor. Ben o alaný görmedim, bilmiyorum ama mevki olarak çok iyi biliyorum. Bu kadar taþýma masrafýna ne gerek var. 130 dönümlük bu alaný doðal yaþam parký yapsalardý.

Bunu tabii ki tarým bakanlýðý "doðal zeytin müzesi "yapmaz. Zeytinlik alanlarý tamamen madenlere vb. kullanýmýna açan ve zeytin varlýðýnýn yok edilmesine yönelik zeytincilik yasa tasarýsý halen beklemede çünkü. Onlarýn politikalarý bu doðal karþýlýyorum. Yoðun baský üzerine rafa kaldýrýldý tasarý. Komisyondan geçen böyle bir tasarýyý hazýrlayan AKP hükümetinin bilge zeytinleri düþünmesi çok zor.

Doðal olmayan ve benim asla anlayamadýðým muhalefet partisi olan CHP'li Urla ve Ýzmir belediyelerinin tutumu. Belediyeler neden burayý doðal müze yapmak yerine bu aðaçlarý keserek bir kýsmýný göstermelik taþýyarak buraya þantiye yapýyorlar. Bir kere taþýma yapan þirketle çok para gidiyor. Ýkincisi birçok boþ alan vardý eskiden Urla'da Oralarý kullansalardý… Urla belediyesi rant uðruna her yeri yapýlaþmaya ayýracaðýna bu iþler için bir yerler ayýrsaydý. ‘Neden Özbek’lilerin aþýna ekmeðine parasýna dokunuyor? Neden yýllardýr bütün köylülerin ortak kullandýðý bu alaný þantiye haline getiriyorlar? Sonra oradaki doðal ekolojik döngüyü geri dönüþümsüz bozacak olan bu çalýþmada yer almaya oradaki canlý popülasyonu yok etmeye ne haklarý var? Kim ona bu hakký veriyor? Seçmenler mi? Hiç sanmýyorum. Hadi diyelim Urla belediyesi doðaya ve insana duyarsýz (bugün gibi ortada Urla rant uðruna vahþi yapýlaþma ile yaðmalandý çünkü). Büyükþehir belediyesi böyle bir hatayý nasýl yapar? Ýþte bu hiç doðal deðil ve asla kabul edilemez. Ve ben bunu asla anlayamayacaðým.

Taþýma þirketlerine para vereceklerine o parayla buranýn müze haline gelmesini saðlasalardý. Dünyaya tanýtsalardý bilge zeytinleri. Belki bu CHP’nin büyümesine katkýda bulunurdu. Ama þimdi bu durum bence CHP’yi daha da küçültür. Ve kesinlikle AKP’nin iþine yarar. Çünkü burada kesilen ve sökülen binlerce yýllýk zeytinler Gezi parkýndakinden çok çok daha deðerli.

Zeytinleri taþýdýklarýný söyleyerek savunmaya geçiyorlar yetkililer.

Kendileri binlerce yýl yaþadýklarý ve uyum saðlayarak çok sevdikleri vatanlarýndan topraklarýndan zorla sökülüp hiç bilmedikleri bir yere yalnýz baþlarýna göçürülseler orada verimli ve dolayýsýyla mutlu olabilirler mi? Düþünün bin yýldýr yüzlerce uygarlýk onlara dokunmamýþ bu yüz yýlda kýyým ve katliam var.

Sonra burada hurma veren aðaçlar baþka yerde asla hurma (zeytinin dalýnda hale gelmesi ve yarýmadaya özgü bir zeytin tanesi) yapamayacak. Çünkü bu çok özel bir durum hava akýmýyla ilgili.

Urla’nýn zeytin varlýðýný tek tek saydým, bilirim demiþtim yukarýda. Zaten vahþi ve aþýrý çarpýk ve plansýz tamamen rant üzerine planlanmýþ Urla’daki CHP’li belediyelerin de büyük sorumluluðunun olduðu zeytin katliamý yaþandý. Bir de üstüne bu çalýþma ben insaným diyeni insan isyan ettirir doðal olarak. Yeter artýk son kalan zeytinleri de tamamen bitirmeyin.

Yeter artýk bu bilge kadim aðaçlardan elinizi çekin. Yeter artýk AKP, farklý olun.

Yeter artýk bu çalýþmaya hep birlikte dur diyelim; orasý doðal müze olsun. Çok acý, giden gitti ama yine de zeytinler orayý sevmiþ yenilerini dikeriz baþka yerden oraya taþýrýz. Çocuklarýmýzla birlikte bu müzeyi yaparýz. Her çocuðun adýna bir zeytin dikeriz.

Bu kötü bir þey mi sayýn Aziz Kocaoðlu. Siz doða ve insan dostu; solcu, insandan yana bir partinin belediye baþkaný deðil misiniz yoksa?

Lütfen bu hatadan dönün. Evet, bu yaptýðýnýz büyük bir hatadýr, telafisi yoktur. Ve tarih sizden hesap soracaktýr.

Eðer bunu yapmýyorsanýz biz de sizi büyükþehir belediye baþkaný olarak bir daha görmek istemiyoruz. Böyle yerel yöneticiler istemiyoruz.

Siz tercihinizi yaptýnýz ve bu hatayý yaptýnýz, sýra bizde, unutmayýn. Biz de sizi tekrar seçerek ayný hatayý asla yapmayacaðýz, bunu bilin…

Urla belediye baþkaný siz de lütfen komþu ilçeniz Seferihisar’ý örnek alýn. Bakýn onlar zeytinlere nasýl deðer veriyorlar, gidin görün lütfen, yaný baþýnýzda Seferihisar. Zeytinciliði nasýl geliþtiriyor, ranta dayalý yapýlaþmaya karþý nasýl direniyorlar görün. Örnek alýn. Zararýn neresinden dönerseniz kardýr çünkü.

26 Temmuz Perþembe günü Ýzmir’in Urla Ýlçesi Özbek köyünde saat 11:00’da bu çalýþmayý protesto etmek için bir basýn açýklamasý yapýldý. Ben dün yoldaydým. Þu an Trakya’da bir çalýþma yapýyorum. Dolayýsýyla bu basýn açýklamasýna katýlamadým. Öncekine katýlarak bölgede inceleme yapmýþtým.

Basýn açýklamasýný Urla Çevre Platformu üyesi Çiðdem Akar yaptý.

Etkinliðe birçok çevre örgütü, Urla ve konak kent konseyleri Ýzçep, Gülder, Urla Çevre Platformu, Urla Çevre Gönüllüleri, Ýzmir Doða ve Yaþam Dayanýþmasý, Urla Tema Temsilciliði, Özbek muhtarý ve köylüler katýldý. Ama katýlým yine de azdý; yaklaþýk 100 kiþi vardý.

Çiðdem Akar konuþmasýna Komþumuz Yunanista’na yaþadýðý felaketten dolayý geçmiþ olsun dilekleriyle baþladý. Acýlarýný paylaþtýklarýný belirtti. Tüm dünyada yaþanan çevre felaketlerini yüreklerini acýttýðýný vurguladý.

Akar, biz, Ýzmir Büyükþehir belediyesinin Özbek muhtarlýðýna ait alana þantiye yapmasýný istemiyoruz, bu zeytinliðin manevi deðeri var ve köylüler bu zeytinlikten faydalanýyorlar. Bu zeytinliðe ve çevresine zarar verilmesine izin vermeyeceðiz. Hey Aziz Baþkan, asýrlýk zeytin aðaçlarýný kökletip, onlarý doðduðu topraklardan aldýn. Doðayý yok ettin. Yaþamý öldürdün. Ey Aziz Baþkan þunu bil ki; bizim için zeytin hayattýr. Özbekliler olarak hayatýmýzý öldürmene izin vermeyeceðiz.

Dünyadaki tüm doða ve insan dostlarý dayanýþma içerisinde bize dayatýlanlara güç birliði yaparak dur demeliyiz. Ancak bu, ülkemizde bu alanda kaðýt üzerinde kalan ve hiç demokratik olmayan bazý oluþumlarda olduðu gibi deðil de, herkesi kucaklayan pratik hayatta karþýlýðý olan birlikteliklerle gerçekleþir ancak. Ve ancak böylece toplumsal harekete dönüþerek bir iþe yarar.

Tüm doða ve insan dostlarýný sevgiyle kucaklýyorum.

 

Göknur YUMUÞAK

31.07.2018

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.