Eyvah, Facebook’ta kendimi ‘beğen’dim

19 Mart 2012 15:55  

 

Eyvah, Facebook’ta kendimi ‘beğen’dim

ABD’deki bir araştırmaya göre Facebook kullanımı kişinin ‘kendisine saplantı duyması’ ile ilişkili

ABD’deki Western Illinois Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, Facebook’un karanlık yüzünü ortaya çıkardı. Araştırmaya göre Facebook ve diğer sosyal ağlar, kendi kendinize saplantılı şekilde hayranlık beslemenize ve yüzeysel arkadaşlıklar kurmanıza zemin hazırlıyor. Sosyal medyayı eleştirenlerin kaygılarını destekleyen araştırmada, ‘narsist kişilik anketi’nde yüksek puan alan kişilerin Facebook’ta daha fazla arkadaşa sahip olduğu, Facebook’ta yayınlanan fotoğraflarda kendilerini daha sık ‘etiketledikleri’ ve daha çok durum güncellemesi yaptıkları tesbit edildi. Uzmanlar, sosyal açıdan agresif narsisizmle (özseverlik) bağlantılı olduğunu söyledikleri Facebook için bir de şu tesbitte bulunuyor:

Profillerini sık güncelliyorlar

Facebook’ta sahip olduğunuz arkadaş sayınızla kendini beğenmiş ve ‘sosyal açıdan yıkıcı’ biri olma düzeyiniz arasında doğrudan bağlantı var. Gençlerin ‘kendi görüntüleri’ konusunda giderek daha takıntılı olduğu ve yüzeysel arkadaşlıklar kurduğu belirtilirken Personality and Individual Differences isimli dergide yayınlanan bu çalışma, narsistlerin sosyal ağlarda kendileri hakkında yapılan yorumlara daha agresif tepkiler verdiği ve profil fotoğraflarını daha sık değiştirdikleri de saptandı. Facebook kullanımını narsisizmle ilişkilendiren araştırmalar daha önce de yapılmıştı, ancak bu, Facebook arkadaşları ve narsist kişilik bozukluğu arasında doğrudan bağlantı olduğunu kanıtlayan ilk çalışma.

18 ile 65 yaş arasındaki 294 kişinin Facebook alışkanlıkları üzerinde inceleme yapan uzmanlar, bu kişilerde narsisizmin ‘sosyal açıdan yıkıcı’ kabul edilen iki unsurunu değerlendirdi: ‘Gösterişçi teşhircilik’ ve ‘sömürgenlik.’ Gösterici teşhircilik; kişinin ‘kendi içinde kaybolması’nı, beyhudeliği, üstünlük taslamayı ve teşhirci eğilimleri ifade ediyor. Narsisizmin bu yönlerine yatkın olan kişiler, her zaman ilgi odağı olma ihtiyacı duyuyor.

Taraf

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0