Kürtaj yoksullarýn sorunudur

11 Haziran 2012 12:24 / 2444 kez okundu!

 


Diyarbakýr'da bir gün, derneðin birinde toplananlar, o gün "demokrasi" hakkýnda konuþuyorlarmýþ. Konuþmacý "demokrasi"yi önce kendi hayatýmýzda kabul etmemiz gerektiðini, kendi hayatýnda kabul etmeyenin baþarýlý olamayacaðýný vs. yi anlatýr.

Dernekteki toplantýdan çýkýp, akþam eve giden Baran, evde eþi Berfin'e, "Berfo, yarýndan sonra demokrasi bizim eve de gelecek, bundan sonra bizim evde demokrasi olacak, vs vs" diyerek dernekte öðrendiklerini eþine anlatmaya çalýþýr.

Berfin de kocasýný dikkatlice ve þaþkýnlýkla dinler. Baran'ýn konuþmasý bitince, kocasýna derki: "Herif o zaman biraz para ver de yarýn bir þeyler alayým" der. Bu soru karþýsýnda þaþýran Baran, "ne yapacaksýn parayý" diye sorar.

Bu soruya Berfi'nin yanýtý ise, "Madem eve demokrasi gelecek, biraz çerez meyve bir þeyler alayým, evde hiç bir þey yok, misafirdir ayýp olmasýn" der.

Kürtaj konusu da herkesin kendi durumuna ve düþüncesine göre anlayýp, yorumlayýp tartýþtýðý bir sorun olsa da, bana göre kürtaj sorunu yoksullarýn, ezilenlerin bir sorunudur, diye düþünüyorum.

Bu sorunun bir þeriat sorunu olduðunu iddia edenlere önce bir soru sormak lazým: Türkiye'de kürtajýn tamamen yasak olduðu 1923- 1965 yýllarý arasýnda Türkiye'de þeriat rejimi mi vardý? Bilindiði üzere Türkiye'de, 1923'ten 1965 yýlýna kadar kürtaj yasaktý ve suçtu. Yasak, 1965'den 1983 yýlýna kadar saðlýk sebebleri gerekçesiyle biraz yumuþatýlýr. 1983 yýlýnda çýkarýlan 2827 sayýlý yasayla, gebeliðin 10. haftasýnýn sonuna kadar, bu yasak isteðe baðlý olarak kaldýrýlýr.

Nasýl Kenan Evren'e kürtaj yasaðýný kaldýrdýðý için demokrat denilmezse, her kürtajý yasaklayana veya yasaklamak isteyene de þeriatçý demek, þeriatçýlýkla suçlamak, sorunu çok dar bir aralýkta tartýþmak olur. Bu þekilde ikilemler içinde tartýþmak, ayný zamanda perde arkasýnýn saklanmasýna da hizmet eder.

Dünya genelinde de bu böyledir. Dünya genelinde kürtaj Müslüman bir ülkede yasak olabildiði gibi, Ýslam ve þeriatla hiç alakasý olmayan, Hristiyanlarýn yaþadýðý bir ülkede de yasak olabilir, örneðin Avrupa Birliði üyesi Ýrlanda'da, Malta'da yasaktýr kürtaj. Ýslamýn Hanefi mezhebi kürtajý 120 güne kadar serbest býrakýrken, Þafii mezhebi 40 güne indiriyor yasaðý.

Kürtaj yasaðýnýn temelinde egemenlerin nüfusun artmasýný istemeleri yatar.

Egemenler kendi nüfuslarýný sýnýrlý sayýda tuttuklarý için, egemenlere gerekli olan, ucuz iþgücünü, asker ihtiyacýný, alt kadrolara gerekli eleman ihtiyacýný karþýlayacak nüfus artýþýný ise, alt tabakadakilerin, ezilenlerin, yoksullarýn karþýlamasý gerekmektedir. Nüfus artýþý gibi, nüfusun azaltýlmasý veya dengelenmesi de egemenlerin poltikasýdýr. Egemenlerin nüfus fazlasýna ihtiyacý varsa, doðumu ve doðurganlýðý engelleyen herþey temizlenir.

Yoksullardan nüfus artýþýný saðlamasý istenirken, egemenlerin kendilerinin ise kürtaj sorunu yoktur ve kürtaj egemenler için sorun deðildir. Onlar istediði zaman, güçleri ve maddi olanaklarý sayesinde, istedikleri yerde kürtaj olabildikleri gibi, gebelik sürecinin nasýl engelleneceði konusunda gerekli bilinç ve donanýma da sahiptirler.

Yoksullarýn ise nüfus artýþýný karþýlayabilmesi için, egemenler tarafýndan yasaklar konduðu gibi, gerektiðinde devletin kendisi kullanýlarak, nüfusun artýþý için diyanet, eðitim vs kurumlar vasýtasýyla dayatmacý ve zorlayýcý uygulamalar da gündeme getirilir. Diyanet'ten görüþ alma isteðini ve Diyanet'in tavrýný da bu çerçevede anlamak gerektiðini düþünüyorum.

Türkiye'nin seçkin semtlerinde oturanlar sesiz bir ortamda kesintisiz bir uyku uyurken, tren yollarýnýn ve istasyonlarýnýn etrafýna yerleþen varoþlarda, nüfus artýþýnýn yoðun olduðunun istatistiklerle tespit edilmesi de yoksullarýn baþka bir sorununa iþaret ediyor olsa gerek, güldüren bir tespit olsa da.

Sevgiyle kalýn,


Ergün EÞSÝZOÐLU

11.06.2012

Son Güncelleme Tarihi: 18 Haziran 2012 13:26

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.