Yaþamýn Kýyýsýnda - Manchester by the Sea

08 Þubat 2017 12:54 / 1183 kez okundu!

 

 

“Yaþamýn Kýyýsýnda-Manchester by the Sea” küçük yaþamlarý minimalist bir sinema diliyle yansýtýyor. Sessiz, sakin, sabýrla.. En travmatik, en kýrýlgan anlarý bile bir Albinoni Adagio’su veya Handel müziði eþliðinde vermeyi tercih ediyor. Ulvi, ruhu yücelten bir müzikle. 

 

*****

 

Yaný baþýmýzdaki hayatlar


Yaþamýn Kýyýsýnda

Yönetmen: Kenneth Lonergan

Oyuncular: Casey Affleck, Lucas Hedges, Michelle Williams

“Yaþamýn Kýyýsýnda-Manchester by the Sea” küçük yaþamlarý minimalist bir sinema diliyle yansýtýyor. Sessiz, sakin, sabýrla.. En travmatik, en kýrýlgan anlarý bile bir Albinoni Adagio’su veya Handel müziði eþliðinde vermeyi tercih ediyor. Ulvi, ruhu yücelten bir müzikle. Yaný baþýmýzdaki komþu bir evde yaþanabilecek olaylar, yaþayabilecek karakterlerle karþýlaþýyoruz. Filme adýný veren Amerika’da Merimeck Nehri kenarýndaki Manchester þehri, sakin, duraðan atmosferiyle hikayeye mükemmel bir arka fon yapýyor. Bu yýl 200 adaylýktan 94 ödül çýkaran film, önümüzdeki Oscar ödüllerinden de eli boþ dönmeyecek gibi. En iyi erkek oyuncu ve özgün senaryo ödülleri alabilir.

Hikayede ana karakter olarak Boston’da üç apartmanýn görevlisi olarak çalýþan Jeff Chandler (Casey Affleck) ile tanýþýyoruz. Çok sevimli olmayan içe kapanýk her an kapýþmaya meyilli bir tip Jeff. Ýþini iyi yapan, namuslu bir adam. Tek sorunu çevresiyle insani iliþkileri çok yolunda deðil. Gelen bir telefonla sarsýlýr ve alelacele köklerinin olduðu Manchester’a gider. Kalbinden kronik rahatsýz erkek kardeþi Joe hayatýný kaybetmiþtir. Kardeþi vasiyetinde, 16 yaþýndaki oðlu Patrick’in velayetini Jeff’e vermiþtir. Kendi yaþamýný düzenlemekte zorlanan Jeff aniden büyük bir sorumluluðun altýna girer. Avukat karþýsýnda iþi yapamayacaðýný söylese de, vicdanýnýn sesine yenik düþer. Yeðeniyle birlikte kardeþinin evine yerleþmek zorunda kalýr.

Filmin ilk 60 dakikalýk bölümünde Jeff’in yaþam küskünlüðüne bir anlam veremeyen seyirci, bu andan sonra onun yaþamýný deðiþtiren travmayý öðrenir. Onun kýrgýnlýðýnda haklý olduðuna, o travmayý atlatamadýðýný, atlatamayacaðýný anlar. Yönetmen ve senarist Kenneth Lonergan mükemmel yazýlmýþ diyaloglar, iyi biçimlenmiþ karakterlerle yol alýyor. Dramý sinik bir mizahla harmanlamayý baþarýyor. Her þey hayattan, hayat gibi.

Casey Affleck mutsuz bir adamýn portresini içten, müthiþ bir oyunculukla yansýtýyor. Patlamaya hazýr, insanlarla iletiþim özürlü fakat önemli anlarda insancýl ve kararlý. Altýn Küre’den sonra Oscarlarda en iyi erkek oyuncu ödülünün en büyük favorisi. Genç yeðenini canlandýran Lucas Hedges ‘da inandýrýcýlýkta Affleck’ten geri kalmýyor. Kýsa rolüne raðmen Michelle Williams’ta eski eþ Randi’de parlak bir kompozisyon çiziyor. Sokakta tesadüfen karþýlaþan Randi ve Jeff arasýndaki etkileyici konuþma sinema tarihine geçecek nitelikte.

Baðýmsýz sinemanýn sade yapýmlarýnýn da artýk Oscarlarda söz sahibi olmasý mutluluk veriyor. Yaný baþýmýzdaki hayatlarý mükemmel bir sahicilikte izletiyor.

 

Emin YEÐÝNBOY

08.02.2017

 

 

 

 

 

Son Güncelleme Tarihi: 18 Þubat 2017 18:31

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.