Shyamalan'ýn dönüþ filmi: Parçalanmýþ-Split

26 Þubat 2017 18:42 / 1076 kez okundu!

 

 

Son zamanlarýn en iyi psikolojik gerilimi. Meraklýlarýna hararetle tavsiye ederim.

*****

 

Shyamalan’ýn dönüþ filmi: Parçalanmýþ-Split


Yönetmen: Night Shyamalan

Oyuncular: James McAvoy, Anya Taylor Joy, Betty Buckley

Bir bedene, bir beyine kaç kimlik sýðabilir? “Parçalanmýþ-Split” 23 kimliðin emri altýndaki bir ruhu ve emir eri bedeni anlatýyor. Berry, Dennis, Patricia, Hedwig, Kevin… hangisi daha güçlü, hangisi bugün sahne alacak? Kimlikler çatýþtýðýnda kim idareyi ele alýyor? Patron kim olacaktýr?

“6.His”, “Ölümsüz” gibi gerilimleriyle hayatýmýza giren Night Shyamalan üretken olduðu kadar, baþarýsýzlýklardan korkmayan bir yönetmen ve senarist. Ýniþli çýkýþlý kariyerinin en çetrefil iþlerinden birisi olmuþ “Parçalanmýþ”. Oldukça karmaþýk ve tökezlenmesi mümkün bir senaryonun ve yönetmenliðin altýndan baþarýyla kalkýyor. Gerilim dozunu mükemmel ayarlýyor. Ýlk 45 dakikada uzun diyaloglar ve benzer sekanslar tempoyu düþürse de son bölüm gerilim ve sürprizler açýsýndan mükemmel.

Çoklu Kiþilik Bozukluðu hastalýðýnýn pençesindeki Kevin’i ilk bölümde psikiyatristi olan Bayan Fletcher (Betty Buckley) ile yaptýðý seanslardan tanýmaya çalýþýyoruz. Neþeli, dinamik moda meraklýsý Berry olarak gelir konuþmalara. Diðer kimliklerinden Dennis, Patricia kontrol dýþýna çýkarak 3 genç kýzý kaçýrýp, uzun dehlizlerin olduðu, kalorifer dairesi gibi bir yere kapatmýþtýr. Fletcher konunun uzmaný olarak bu tür hastalarýn olaðanüstü güçlere sahip olabileceðini görmüþtür ve inanmaktadýr. 24. karakterin ortaya çýkmasý mümkün müdür? Fletcher hastasýnýn rol yaptýðýný ve hayatýnda bir þeylerin yolunda gitmediðini anlamýþtýr.

Bu kadar karakteri bir oyuncunun canlandýrmasý nasýl bir performanstýr, görünce anlýyoruz. James McAvoy senaryonun 23 karakterden iþlediði 7 karakteri olaðanüstü bir performansla hayata geçiriyor. Ýskoç asýllý oyuncu gerek beden dili, gerek konuþma tonlamasý olarak müthiþ bir iþ baþarýyor. Kaçýrýlan kýzlardan Anya Taylor Joy gerilimi yaþatmasýyla gayet iyi bir oyunculuk gösteriyor.

Son zamanlarýn en iyi psikolojik gerilimi. Meraklýlarýna hararetle tavsiye ederim.

 

Emin YEÐÝNBOY

22.02.2017

 

 

Son Güncelleme Tarihi: 28 Þubat 2017 13:18

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.