SEVGÝSÝZ

02 Þubat 2018 00:43 / 1088 kez okundu!

 

 

Sevgisiz ot bile yetiþmez...

Yönetmen: Andrew Zvyagintsev
Oyuncular: Maryana Spivak, Aleksey Rozin, Matyev Novikov

 

“Sevgisiz”, ayrýlma eþiðindeki bir çiftin aniden ortadan kaybolan 12 yaþýndaki oðullarýný arama sürecini ve yüzleþmelerini anlatýyor. Anlatýrken bugünkü Rus aile iliþkilerinin ne kadar yoz, bencil ve sevgisiz olduðunu da yansýtýyor. “Her þeyin baþý sevgi” deriz ya, bu deyiþi filmde mumla arýyoruz. Sevgiyi yansýtan tek bir karakter çýkmýyor karþýmýza. Bilhassa öyküye hakim kadýn karakterlerin soðukluðu, sertliði ve sevgisizliði þaþýrtýcý.

Yönetmen Andrew Zvyagintsev’in öyküsünü sadece Rusya alegorisi olarak düþünmemek gerekir, bugün için yaný baþýmýzda belki karþý komþumuzda karþýlaþabileceðimiz bir durum. Sevgisiz yapýlmýþ evliliklerden doðan ilgisiz çocuklar, anne baba kafalarýný kendi dünyalarýna ve hedonizmlerine gömmüþ gidiyor yaþamlarý. Ellerinden düþmeyen telefonlar, baþka bir dünyayý yaþýyorlar.

Evlilikleri fiilen bitirmiþ Zhenya ve Boris için artýk tek konu ortak evin satýþý ve oðullarýnýn velayetidir. Hiç birisi onun velayetini almak istememektedir. Oðul Alyosha ise odasýndan veya kapý arkalarýndan bu tartýþmalara tanýk olmaktadýr. Bir tartýþma sýrasýnda istenmediðini duyan Alyosha’nýn gözyaþlarý filmin en etkileyici duygusal sahnesi. Bir gün evden çýkar ve geri dönmez. Ýþin ironik yaný, anne ve babanýn oðullarýnýn evde olmadýðýný 2 gün sonra fark etmesidir. Annenin kayboluþu bildirmek için telefon açtýðýnda Boris’in yanýtý “biliyorsun þimdi iþteyim, gelemem, döner geriye" olur.

Her ikisi de yeni hayatlarýna adým atmýþlardýr, annenin varlýklý bir adamla iliþkisi vardýr. Baba ise genç bir sevgilisini hamile bile býrakmýþtýr. Polisin olay karþýsýndaki ilgisizliði ve yönlendirmesi sonrasý özel gönüllü bir ekip Alyosha’yý aramaya baþlar. Duvarlara direklere resimleri yapýþtýrýlýr, olabileceði boþ binalar araþtýrýlýr, arkadaþlarý, öðretmenleri sorgulanýr. En ilginç araþtýrma ise anneannenin evinde olur. Burada da sevgisiz yaþlý bir kadýn çýkar karþýmýza.

Filmi Zvyagintsev ortak senaristi Oleg Negin’le iki bölüme ayýrmýþ; ilkin anne ve babanýn hayatlarýyla tanýþtýrýyor sonra çocuðu arama bölümlerini uzun ve detaylý bir þekilde veriyor. Buralardaki yüzleþmelerde Zhenya’nýn gerçekte annesinin evinden kaçmak için bir evlilik yaptýðýný öðreniyoruz. Tek kaygýsý iþini kaybetmemek olan Boris, yeni sevgilisine çocuðu olduðunu bile söylememiþtir. Ýkinci bölümde seyirci polisiye bir araþtýrma havasýna giriyor. Zvyagintsev’in asýl niyeti çocuðun bulunarak seyirci de bir rahatlama yaratmak deðil. O olayýn kiþisel ve toplumsal yanýyla ilgili. Bunu yaparken de didaktik, yol gösterici konumuna geçmiyor. Yapýlabilecek tek eleþtiri gözyaþý döken, oðul için duygusal patlama yaþayan tek bir iyi kadýn olmayýþý konusunda olabilir. Sürekli yaðan sulu kar, damlalarýn süzüldüðü pencere camlarý, öykünün soðukluðunu mükemmel bir görsellikte hissettiriyor.

Oscar’da son 5’e kalan film, favori konumunda. “Leviathan” ile bir Oscar’ý cebinde olan Zvygintsev ikileyebilir. “Sevgisiz” kaçýrýlmayacak bir film. Hele bir morg sahnesi var ki unutulmaz.

 

Emin YEÐÝNBOY

28.01.2018

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.