KÝMÝNLE NEREDE - WHATEVER WORKS

13 Þubat 2010 03:06 / 2938 kez okundu!

 


WOODY ALLEN TEKRAR NEW YORK’TA
Woody Allen son filmi ‘Kim Kiminle Nerede’ ile nevrotik büyük kent insanýnýn dünyasýna yeniden geri dönüyor. Bu karakterlerini yaþattýðý New York sokaklarýna yeniden kavuþuyor.



YÖNETMEN: WOODY ALLEN
OYUNCULAR: LARRY DAVID, EVAN RACHEL WOOD


Woody Allen son filmi ‘Kim Kiminle Nerede’ ile nevrotik büyük kent insanýnýn dünyasýna yeniden geri dönüyor. Bu karakterlerini yaþattýðý New York sokaklarýna yeniden kavuþuyor.

Yönettiði son üç filminde Maç Sayýsý, Cassandra’nýn Rüyasý, Vicky Barcelona da Avrupa kýtasýna göç eden Allen’i, kendisinden çok da alýþýk olmadýðýmýz konularda haþýr neþir olurken izledik. Maç Sayýsý ve Cassandra’nýn Rüyasý'nda da polisiye türüne göz kýrpan Allen Barcelona’da Avrupa hayranlýðýný yaþayan Amerikalýlar ile dalgasýný geçiyordu. Egosantrik, mizantropik, arayýþ içindeki New York bunalmýþlarýndan artýk vaz mý geçti derken ‘Kim Kiminle Nerede-Whatever Works’ geldi ve ben, þahsen huzur buldum. Onu bu evrende tanýdýk, sevdik. Huysuz entelektüeller, þiþik egolar, burjuvanýn iki yüzlü dünyasýný beyazperde de onun kadar keskin ve eðlenceli eleþtiren kimse olmadý denilebilir.

Bu kez alter egosunu Larry David oynuyor. Seinfeld ve Curb Your Enthusiasm gibi TV dizilerinin yaratýcýsý olan David yazdýklarý, oynadýklarý ile Allen’in adeta bire bir kopyasý. Çevresi ile uyumsuzluk yaþayan, mesleði olan fizik profesörlüðünü de terk etmiþ olan Boris Yelnikoff karakteri tam bir New York nevrotiði. Standart olan her þeyi eleþtirirken, kendi standartlarýný oluþturmakta zorlanan yaþamýn her türlü sýrrýný fiziðin kurallarý içinde açýklamak için çýrpýnan iþin komiði çözdüðüne inanan kibirli bir adam. Buna karþýn iki kez baþarýsýz intihar giriþimi yapýyor. Felsefe profesörü, lokantacý, yazar, fotoðrafçý gibi elit sýnýfa ait arýzalý tiplerle dolu bir çevre. Kýsacasý Woody’den görmeðe alýþtýðýmýz takýntýlý bir karakteri oynuyor David. Sadece onun kadar sempatik gözükmüyor.

Film, tamamen teatral bir havada akýyor. Boris sýk sýk seyirciye dönerek içini döküyor. Bu muhabbet ortamý her þeyin bir oyun olduðunu hatýrlatýyor izleyene. Allen, muhafazakar kesime bilhassa Cumhuriyetçilere olan eleþtirilerini her zamanki þiddetinde sürdürüyor.

Kýsaca Woody Allen geçmiþ dönemdeki New York filmleri kadar formunda olmasa da, yine klasik üslubunu koruyan, eðlendirmeyi garantileyen bir filme imza atmýþ.


Emin Yeðinboy
02.02.2010

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.