ÝKÝ BÝNLÝ YILLARIN EN ÝYÝ 25 FÝLMÝ - 3

19 Temmuz 2010 18:44 / 2251 kez okundu!

 


Emin Yeðinboy, ÝKÝ BÝNLÝ YILLARIN EN ÝYÝ 25 FÝLMÝ'nin son bölümünde" Son on yýlýn en iyi Türk filmleri"ni tanýtýyor. Ýyi seyirler... :))

Son on yýlýn en iyi Türk filmleri

-Sonbahar
-Babam ve Oðlum
-Vizontele
-Uzak
-Beþ Vakit
-Beynelmilel
-Üç Maymun
-Kader
-Vavien
-YazýTura
-Yumurta, Süt, Bal üçlemesi
-Issýz Adam
-Yaþamýn Kýyýsýnda
-Gönül Yarasý
-Karpuz Kabuðundan Gemiler Yapmak
-Ýki Dil Bir Bavul

Türk Sinemasý son on yýlý oldukça hareketli geçirdi. Farklý türlerde gezinen, geçmiþin karanlýk anýlarýna yönelen, daha cesur, sansür korkusu azalmýþ bir jenerasyon ortaya çýktý.

Diðer bir yönetmen grubu ise apolitik fakat gerçekçi sinema dilinin izinde adeta bir Yeni Dalga yakaladý. Giþe baþarýsýný ön plana alan farklý kalitede komediler çevrildi. Seksen darbesi sonrasý yaþanan kiþisel ve toplumsal travmalarý ön veya arka planda öyküleyen filmlerin sayýlarý arttý. Buna en iyi örnek olarak Sonbahar, Beynelmilel, Babam ve Oðlum sayýlabilir. Sonbahar hapiste geçirdiði onca yýlýn travmasýný tüm bedeninde taþýyan genç bir adamýn yaþam ile yeniden tanýþmasýný anlatýr. Genç yönetmen Özcan Alper bir çok festivalde ödül kazandýðý filminde Doðu Karadeniz’in doðasýný öyküsünün içine adeta bir karakter gibi sindirir. Hopa, Çamlýhemþin’in yaðýþlý, vahþi doðasýnýn, baþ karakter Yusuf (Onur Saylak) gibi nerede, nasýl patlayacaðý belirsizdir.

Beynelmilel ise sýkýyönetimin sürdüðü yýllarda geçen gerçek bir öyküden yola çýkarak trajikomik bir dille dönemi yansýtýr. Adýyaman’da Gevende olarak anýlan bir grup yerel müzisyenin sýkýyönetim komutanlýðý tarafýndan disiplinli bir orkestraya dönüþtürülmek istenmesi bize dönemin komik bir resmini çizer. Senarist ve yönetmen Sýrrý Süreyya Önder diðer filmi O… Çocuklarý ile de dikkat çeker. Listede iki film ile yer alan Çaðan Irmak 12 Eylül maðduru oðul baba ve torun arasýndaki iliþkiyi samimi bir duygusallýk içinde iþler. ‘Issýz Adam’da ise büyük kent yaþamýnda sýkýþmýþ karakterlerin kafa karýþýklýðýný, duygusallýk ve bencillik arasýndaki kararsýzlýðýný dar bir sosyal çevre içinde yansýtýr.

On yýllýk döneme uluslararasý festivallerde kazandýðý baþarýlar ile en fazla damgasýný vuran yönetmen Nuri Bilge Ceylan olur. Antonioni, Tarkovsky gibi ustalarýn gerçekçi sinema anlayýþýný yaþamýn içinden insan portreleri ile sürdürür. ‘Uzak’ ve ‘Üç Maymun’ sinemamýzýn klasikleri arasýndaki yerlerini alýr. Türk asýllý Hamburg doðumlu yönetmen Fatih Akýn ‘Yaþamýn Kýyýsýnda’ ile ait olduðu her iki toplumun farklý kesimlerinden gelen karakterleri ortak yazgýlarda birleþtirir. ‘Yumurta’, ‘Süt’ üçlemesinin sonuncusu olan ‘Bal’ ile Berlin’de Altýn Ayý ödülüne layýk görülen Semih Kaplanoðlu sinema dilini manevi gerçekçilik olarak adlandýrýyor. Yarattýðý þiirsel atmosfer, insanýn doða içindeki konumu, uzun plan-sekans ile zamanýn varlýðýný hissettiren bir sinema dili onun önde gelen tercihleri oldu.

Taylan Kardeþler, Vavien ile kasaba yaþamýnýn kýsýr döngüsü içinde akýp giden bir kara komediye imza atarlar. Sinemamýzýn üretken yönetmenlerinden olan Reha Erdem Anne Korkuyorum, Beþ Vakit, Hayat Var, Cosmos ile iki binli yýllarý son derece yoðun geçirir. Beþ Vakit aynen namaz vakitleri gibi bölünen bir gün içinde köy yaþamýndan küçük yaþamlar sunar. Büyüyemeyen yetiþkinler, onlarýn otorite adýna çocuklarýna uyguladýðý þiddet, çocuklarýn karmaþýk dünyasý küçük bölümler halindedir. Özenle çekilmiþ doða görüntüleri filmi senfonik bir þiire dönüþtürür.

Geçtiðimiz yýl yaþamýný kaybeden Ahmet Uluçay’ýn çocukluðunu anlattýðý ‘Karpuz Kabuðundan Gemiler Yapmak’ içten anlatýmý ile seyirciyi etkiledi. Köyde sinemaya meraklý çocuklarýn bir ahýrda projeksiyon makinesi yapma çabalarýný anlatan film ne yazýk ki Uluçay’ýn ilk ve son uzun metrajý olur.


Emin Yeðinboy

18.07.2010








 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.