22 KURÞUN - L'IMMORTEL

25 Aðustos 2010 12:01 / 2519 kez okundu!

 


YENÝ, YENÝDEN JEAN RENO
Vücuduna yirmi iki kurþun isabet eden bir insanýn hayatta kalabilmesi mucizevi bir durumdur. ‘Ölümsüz-L'immortel’ bu mucizeyi gerçekten yaþamýþ bir adamýn öyküsünü anlatýyor.


22 KURÞUN-L'IMMORTEL



YÖNETMEN:
RICHARD BERRY
OYUNCULAR: JEAN RENO, KAD MERAD

Charly Mattei (Jean Reno) artýk günlerini ailesi ile geçiren emekli bir mafya lideridir. Geçmiþinde bulaþtýðý iþlerin süre gelen hesaplaþmalarý ne yazýk ki peþini býrakmaz. Bir yeraltý garajýnda uðradýðý silah saldýrýda, kar maskeli saldýrganlar vücuduna yirmi iki kurþun sýkarlar. Tedavisi aylarca sürer, hastaneden taburcu olurken artýk barýþ içinde yaþamak isteyen insan deðildir. Ýntikamýný almaya kararlýdýr, önce emir verenlerin ve tetikçilerin kimler olduðunu öðrenmeye çalýþýr. Ýlk bakýþta seyircinin sevdiði fakat örneði çok, þablon sayýlabilecek bir öykü. Filmi þablonlarýn sýradanlýðýndan kurtaran iki faktör ortaya çýkýyor : Jean Reno ve Fransýz Sinemasýnýn þiirselliði . Gangster veya Film Noir türünde Fransýzlarýn öyküye derinlik ve inandýrýcýlýk kazandýracak karakter oyuncularý her zaman oldu: Lino Ventura, Jean Gabin, Jean Paul Belmondo, Yves Montand, Alain Delon ilk akla gelen isimler, Bu kuþaðýn yeni temsilcisi Reno göz altý torbalarý, kýrýþýk yüz hatlarý ile Gabin veya Ventura’nýn inandýrýcý duruþunu, gerektiðinde acýmasýzlýða dönüþen sevecenliðini canlandýrdýðý karakterlere muhteþem yansýtýyor. Kiralýk katil Leon karakterindeki unutulmaz performansýndan sonra bir kez daha benzer bir oyunculuk sunuyor. Yorgun savaþcý Charly Mattei kimliðinde ruhi ve fiziki uyumu muhteþem. Kötüler dünyasýndan gelen bir anti kahraman diðer kötüler ile ölümüne savaþýyor. Defalarca birlikte çalýþtýðý Luc Besson bu kez yapýmcý koltuðunda oturuyor. Son Savaþ, Derinlik Sarhoþluðu, Nikita, Subway, Leon gibi Besson’u yönetmen olarak tüm dünyaya tanýtan ilk dönem filmlerinde hep oynamýþ olan Reno, onun olgun dönemlerinde de vazgeçemediði bir oyuncu. Jean Reno’nun sevilmesindeki en büyük sihir sýradanlýðýnda yatýyor. Standart, yakýþýklý aktör sýnýfýna girmeyen dýþ görünümünü bilge, sevecen, az konuþan karakterlerdeki sade oyunculuðu ile inanýlmaz bir karizmaya çevirmesini biliyor. Komedilerde de yeterince rol bulmuþ olan Reno, zamanla seyircinin aksiyon veya polisiyelerde tercih ettiði bir oyuncu oldu.

Ölümsüz yer yer þiddeti abartýyor. Film bütüne bakýldýðýnda gücünü aldýðý bol yan karakter ve aksiyonu dengede tutmada baþarýlý oluyor. Araba takip sahnelerini artýk Hollywood kalitesinin üzerinde çeken Fransýzlar bu yeteneklerini bir kez daha kanýtlýyor. Matei’in Cezayir asýllý müslüman yardýmcýsý Karim’in (Moussa Maaskri) ev ortamýný yansýtan, cenaze merasimi gibi müslümanlara sempati ile yaklaþan bölümler dikkat çekiyor. Yan karakterlerin bolluðu yer yer tempoyu aksatsa da ayni zamanda oyuncu olan ve kýsa bir rolde gözüken yönetmen Richard Berry Fransýz sinemasýnýn gangster geleneklerine uygun düþen bir film kotarmýþ. Matei’in baþ düþmaný Tony Zacchia (Kad Merad) olaðanüstü bir mafya karakteri çiziyor. Matei ne kadar sakin ve planlý davranýyorsa Tony gerginlik baþ aðrýlarý, takýntýlarý ve ani tepkileri ile tam bir psikopat gibi konumunda .

Karakterlerin saðlam çizildiði bir mafya filmi veya 22 kurþun yemiþ bir adamýn neler yaptýðýný seyretmek istiyorsanýz izleyin.


Emin Yeðinboy

25.08.2010

Son Güncelleme Tarihi: 30 Aðustos 2010 22:39

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.