ÇÖLLEÞME BÝR BÝLÝMSEL SAFSATA MI?

09 Aðustos 2009 17:26  

 

ÇÖLLEÞME BÝR BÝLÝMSEL SAFSATA MI?

TÜRKÝYE'DE HER SANÝYE 16 TON TARIM TOPRAÐI EROZYONA UÐRUYOR

Çölleþme bir küresel sorundur. Artýk ordularýn yerini çöller aldý. Yeni ejderha çöllerdir. Çöller giderek geniþliyor. Onun içindir ki B.M 1994'ten itibaren 17 haziraný dünya çapýnda "Çölleþmeyle mücadele haftasý" ilan etti. TEMA Vakfý da her yýl çöl tehdidi altýndaki yörelerimizde etkinlikler paneller düzenler. Son birkaç yýldýr da Konya Karapýnar'da çölü durdurma çalýþmalarý konusunda örnek bir projeyi yürütüyor. 

Çöl deyince çoðu kimsenin aklýna Arabistan çölleri gelir. Gerçi o da var.Yalnýz artýk bilimsel olarak çöl "üstünde bitki yetiþtiremeyecek kadar zayýf düþmüþ arazi "demek. 1950'lerde bir kýsým bilim insanlarýna göre ülkemiz toprak verimi 5 iken þimdi 2 imiþ. Söylemesi bile insaný rahatsýz ediyor. Ve her saniye ülkemizde 16 ton tarým topraðý kayýp gidiyor. Toprak yoksa üretim yok, ekmek yok. Tarihte aç kalan insanlarýn hazin öyküleri var. Sizlerin içini bu pazar günü karartmak istemem ama yamyamlýk masal deðil hem de beyaz dünyada. Bir baþka yazýda açlýk yüzünden kaç yýlýnda hangi ülkelerde neler olmuþ yazmak isteriz. 

Türkiye 550 milyonu tarým arazilerinde olmak üzere her yýl 1 milyar 400 milyon ton-söylemesi ne kadar kolay-her gün 400.000 adet ( 20 tonluk) kamyon ,diðer bir deyiþle her saniye 16 ton tarým topraðýný erozyonla kaybediyor. Daha çarpýcý bir ifade söyleyelim. ABD toprak yüzölçümü itibariyle Türkiye topraðýnýn 17 misli büyüklüðündedir ama ABD toprak erozyon miktarý ülkemiz erozyon miktarýna eþittir. 

Yanlýþ tarým uygulamalarý,erozyon ve yanlýþ sulamalar yüzünden Mezopotamya'da, Mýsýr'da, Çinde, Güney Amerika'da çöken devletlerin öyküleri dünyanýn yeþil tarihinde birer hazin yapraktýr. 

TEMA Vakfý'nýn 17 yýldýr " Erozyon" çýðlýðýný duymayan kalmadý. Ama eylem yok. Konya Karapýnar, Ankara Nallýhan, Burdur Akyaka, Iðdýr Aralýk'ta baþlayan çölleþmelere ne demeli? Sayýn Prof Dr. Alaettin Taysun'un bulup ismini verdiði Manisa'daki "Taysun Çölü" kýsmi bir çölleþmenin habercisi. 

NASA Uzay Araþtýrma Enstitüsü, bu kafayla giderse "2040 yýlýnda Türkiye çöl olacak" demiþ 1992 yýlýnda. Dünya yüzeyinde her yýl 6 milyon hektar alan çölleþmektedir. Çölleþme bir dünya gerçeði. Türkiye'de de ucun ucun baþlamýþ durumda. 

"Çölleþme bir bilimsel safsata mý?" Dileriz ki öyle olsun.

Alaettin Hacimuezzin
Tema Ýzmir Temsilcisi

NOT: Bu yazý "Çölleþme Bir Bilimsel safsatadýr"diyenlere bir yanýttýr.

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0