'Bu dizi tez yasaklana' fermanına sanatçı tepkisi

09 Ocak 2011 02:24  

 

'Bu dizi tez yasaklana' fermanına sanatçı tepkisi

Sanat dünyası 'Muhteşem Yüzyıl'a gelen tepkilere şaşkın: Hangi yüzyılda yaşıyoruz?

İSTANBUL - 5 Ocak günü ilk bölümü yayınlanan ‘Muhteşem Yüzyıl’ dizisinin Kanuni Sultan Süleyman’ı içki ve kadın düşkünü gösterdiği, eşcinsel ilişki imaları olduğu gerekçesiyle yayından kaldırılması için kampanyalar başlatılırken Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç “Tarihimizin önemli şahsiyetlerini olduğundan başka türlü görerek aşağılamaya çalışan karşılığını bulmalıdır, gereği yapılacak” dedi. Çeşitli Sivil toplum kuruluşları, parti ve sendikalar sansür istedi.Dizinin yapımcıları ve sinema yazarları ise bu tepkileri “Hangi yüzyılda yaşıyoruz” şeklinde yorumluyor.

'Eleştiriler haksız'

‘Muhteşem Yüzyıl’ dizisine yönelik eleştirileri dizinin yaratıcıları ‘Henüz izlenmeden ortaya konulan önyargılar’ olarak değerlendiriyor. Dizinin yapım şirketi Tims Productions’dan yapılan açıklamada şöyle denildi: “Fragmanlarının yayınlanmaya başlamasıyla planlı ve kasıtlı olarak bazı çevrelerce haksız bir şekilde itham edildi. İzlendikçe şikayetler azalacaktır” denildi.

Dizinin senaristi Meral Okay ise eleştirilerin haksız olduğunu vurgularak Dizinin senaristi Meral Okay: “Biz okullarda gösterilecek bir belgesel çekmiyoruz. Padişahın çocukları da polen yoluyla dünyaya gelmediğine, onun bir cinsel hayatı haremi ve ailesi olduğuna göre biz de televizyon kuralları içerisinde kurmaca bir dizi çekerken tarihi gerçekler ve karakterlerden ilham alıyoruz” diye konuştu. Dizinin tarih danışmanlığını yapan Doç. Dr. Erhan Afyoncu ise şöyle konuştu: “Dizide eşcinsel ilişki var diye tepki gösterildi. Ancak böyle bir durum yok. Bu bir tarihi dizi, bir belgesel değil” Dizinin yönetmenlerinden Durul Taylan’ın tepkilere yanıtı ise şöyle: Yapılan yorumların haksız, hatta insafsız olduğunu söyleyebilirim. Biz Osmanlı’da geçen bir iktidar ve aşk hikâyesi anlattık. Televizyon ölçülerinde bir hanedan öyküsü. Suçlayanlar diziyi izlememiş, mesele onların kendi önyargıları.”

‘Ne kadar geri kalmış bir kafa bu’

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı dizinin henüz ilk bölümünde eleştirilmeye başlanmasına tepkili: “Daha dizinin bir bölümünü gördüler ve tartışma çıkardılar. Ne kadar geri kalmış bir kafa bu. Diziyi protesto edenler, tuhaf tuhaf laflar edenler anlaşılır bir şey değil. En azından iki-üç bölüm seyredip fikir sahibi olup ona göre karar vermek lazım. Dizide hatalar ve eksikler var ama bu bir belgesel-film değil, dizi-film. Bu kadarı ayıp artık. Kasıtlı olarak yapılmak istenilen bir şeyler var gibi. Bir kaç bölüm izlemeden tarihsel olarak değerlendirme yapmayacağım” (Radikal)

ANALİZ

UĞUR VARDAN: YETMEZ AMA YASSAH

Özgürlük sloganlarıyla yapılan referandumun üzerinden uzun bir süre geçmeden, kimin özgürlükten ne kadar anladığını ve çizgilerinin nereye kadar uzandığı görüyoruz. Diziye bile tahammül yok. ‘Gerçekler çarpıtılıyormuş.’ Bir, gerçeğin ne kadar gerçek olduğunu nereden biliyoruz. Her şey Emin Oktay kitaplarındaki gibi düz ve sarih miydi? İki, bu bir kurgusal öykü, diziyi yaratanlar “Size belgesel birtakım şeyler anlatacağız” demediler ki. Ayrıca bakın son dönemin ‘Batılı’ tarihsel hamlelerine; ‘Tudors’, ‘Anne Boleyn’ ya da ‘Spartacus’ün hangisi gerçeğin birebir peşinde? Bence ortada hoşgörüsüzlük, farklılığa tahammülsüzlük olduğu kadar sinemasal cehalet de var. Yani slogan: ‘Yetmez ama yassah’

ŞENAY AYDEMİR: PADİŞAH ÇIPLAK

Bence, temel sıkıntı; kimilerinin ‘Muhteşem’lik, ‘Cihan Padişahlığı’ gibi efsanelerle kutsallaştırdığı Osmanlı tarihinin, üzerindeki örtülerin aralanıyor olmasından kaynaklanıyor. Arınç’ın “Yalnızca Atatürk’ü koruyan yasalar var” serzenişinden anlayabiliriz bunu. Çünkü, Atatürk’e aynı ‘kutsiyet’ addedildiği için azıcık ‘normal’ gösterildiği ‘Mustafa’ filmi ağır eleştiriler almıştı. Bu dizi tarihi gerçeklere birebir bağlı kalmayan bir kurguyla da çekilebilirdi. Ama bu ‘kutsallık’ halesi, dizinin yaratıcılarını ‘tarihi gerçeklere’ hassasiyet göstermeye zorluyor. Gerçek tarih, kutsal olanın üstündeki haleyi atıp onu çıplak gösterebiliyor bazen. Arınç’ı rahatsız eden tarihin çarpıtılmasından çok, ona fazla sadık kalınması bence.


Radikal

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0