BÝRÝ BÝZÝ DURDURSUN!.. – PERVÝN MISIRLIOÐLU E. (ÖZEL HABER)

07 Aralýk 2009 10:03  

 

BÝRÝ BÝZÝ DURDURSUN!.. – PERVÝN MISIRLIOÐLU E. (ÖZEL HABER)

Türkiye`de gerçek anlamda inþa edilen ilk konser salonu Ýzmir Devlet senfoni Orkestrasý’ nýn yeni yuvasýný coþkuyla karþýlayan`böyle bir þýk yapýnýn varlýðýna “Hâlâ inanamýyoruz. “Rüyada mýyýz, acaba bu güzel rüyadan uyanacak mýyýz?” diyenlere duyurulur…

Bu gece bu rüyadan uyandýk hep birlikte. Çünkü gerçekten modern tasarýmý ve akustik yapýsý ile övgüyü hak eden Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde Ýranlý Keman Virtüözü Farid Farjad Konseri ile büyük bir þok yaþatýldý hepimize.

Rahmetli eski Belediye Baþkaný Ahmet Piriþtina’nýn baþlattýðý, Baþkan Aziz Kocaoðlu’nun baþarý ile tamamladýðý bu kültürel mabedimiz bu gece ýrkçýlýða bayrak açtý.

AASSM’ine 06-Aralýk-09 Pazar akþamý saat 20.00 deki konser için bir saat öncesinden gelmiþtik. Keyfimizce gezer, inceler, resim galerilerini ziyaret ederiz diye düþünmüþtük. Sanat Merkezinin havasýný koklar, þehrimizin en yeni gurur kaynaklarýndan biri olan bu kültürel atmosferi hissetmek istemiþtik. O kadar hoþlanmýþtýk ki dýþtan görünüþünü bile defalarca fotoðraflamýþtýk sanat merkezinin. Üçkuyular semtimizin eski troleybüs garajýnýn böyle güzel deðerlendirilmesine þükranlarýmýzý sunuyorduk. Bu önemli kültürel operasyonun gerçek mimarlarýna da, bu inþaatta çalýþan iþçilere de minnettarlýðýmýzý nasýl ifade etmeliyiz diye düþünüyorduk.

Konser toplam 60 dakika sürdü. Kemana mikrofon hiç yakýþmamýþ. Gerçek sesin yerini baskýn metalik bir ses almýþ. Piyano iyice geride kalmýþ elbette. Seçilen parçalar beylik. Sanki bir mahalle arasý düðün repertuarý. Zorlasak Serdar Ortaç da çalacaklardý. 10 yýldýr ABD’ de yaþayan sanatçý ya hep keman çalmaktan ya da sadece Ýranlýlarla konuþmaktan dil iþini çözememiþ olduðu için Ýngilizcesini de algýlayamadýk. Sanki hiç mikrofonla tanýþmamýþ gibi mikrofonu aðzýnýn içine sokarak patlaya, patlata anlaþýlmaz konuþma arzusuna dayanmak zorunda kaldýk.

Ýran’dan utanýyormuþ. (Bizden biri es kaza böyle bir laf etse!) Bizi çok seviyormuþ hele güzel Ýzmir’i deyiverince koptu alkýþ içeride. Sanki perde arkasýnda rica edilmiþ kendisine lütfen Ýran örneðini bir zahmet anlatýver denmiþmiþ gibi... Günahlarý boyunlarýna ne isterlerse yapsýnlar ama bizi ýrkçý, ayrýlýkçý, ötekileþtirici emellerine alet etmeselerdi.

Konserin ikinci bölümünü de tamamlayan Farid Farjad alkýþlarla sahne den ayrýldý, piyanistle birlikte. Döndüðünde Bis yerine kafadan onuncu yýl marþý biz Türklere hediye edildi. Biz de Ýranlýya kafasýna poþu olarak Türk bayraðý taksýn diye göðsümüzden bayrak çýkarýp vermeye çalýþacaktýk ki… Sahneye fýrlayan birkaç kadýn ve Gediz üniversitesi yetkilisi ellerinde tuttuklarý bayraða uygun bir yer bulamayýnca, sandalyenin üzerine yaydýlar. Gediz Üniversitesi yetkilisinin Ýzmir için, kültürün baþ tacý edildiði en büyük sanat merkezlerinden biri diye söz etmesi de ilgi uyandýrdý konuklar arasýnda. Sanýrým “ben önleme metodu” uygulamalý dersinin içinde bulunuyorduk. Sanat ve sanatseverler için bir mabet burasý. Her türlü etnik kimlikten uzak, her türlü önyargýdan baðýmsýz, bütün dillere, dinlere, uluslara, açýk evrensel ibadet mekânlarý buralar. Þimdi ayrýlýklarýn deðil aynýlýklarýn buluþturulma zamaný.

Sanatýn tek bir bayraðý vardýr o da sadece estetik. Rengini yeteneklerinden, duyarlýlýklarýndan, doðadan, yeryüzünün binlerce güzel cývýltýlarýndan, nimetlerinden ve de kýymetlerinden alýr. Sanatýn rengi hep evrenseldir. Bayrak töreni ve Onuncu Yýl Marþý vardý da niçin baþta Ýstiklal Marþý çalýnmadý ben onu anlayamadým?

Küçük þehrin büyük gaflarý bunlar.

Dün gece Ýzmir’in neden büyüyemediðini, neden çocuk kaldýðýný ve niçin bize taþra dendiðini bir kez daha anladým.

Sevgi ve Saygýlarýmla,


Pervin Mýsýrlýoðlu E.
06-12-2009

***

Farid Farjad kimdir?

Farid Farjad, 1938 yýlýnda Ýran’ýn baþþehri Tahran’da doðdu. Fars halk müziðinde derin bir birikime sahip olan Farjad, kemanla Batý klasik müziði üzerinde de çalýþtý. Bu sayede Fars müziðinin geliþiminde büyük öneme sahip olan Farjad, dünyanýn en iyi keman virtüözlerinden biri olarak gösteriliyor. “An Roozha (O günler)” isimli beþ albümlük seri sanatçýnýn yayýmlanan eserleri arasýnda, “Golha Orkestrasý” adlý kollektif bir albüm de yer alýyor. Parçalarýnda kendisine Abdi Yamini ve eþi Mitra Tavakkoli Farjad, piyanoyla eþlik ediyor. Farid Farjad, eserlerinde sadece keman ve piyano kullanýyor.

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0