Biri 14 yıl önce görse inanmazdı

02 Mart 2011 13:57  

 

Biri 14 yıl önce görse inanmazdı

Erbakan'ın cenazesinde 14 yıl öncesi için inanılmaz manzara vardı: TSK çelenk gönderdi, askerler törendeydi. Tarikat liderleri alana girerken Perinçek'in çelengi vardı.

28 Şubat 1997’deki Postmodern darbenin ardından Başbakanlık koltuğunu kaybeden Erbakanı’ın cenazesinde 14 yıl sonra çok farklı bir manzara vardı. TSK, defalarca karşı karşıya geldiği Erbakan’ın cenazesine çelenk gönderdi. 28 Şubat’ta yaptığı faaliyetleri laiklik karşıtı olarak değerlendiren Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu’nun yeğeni 1. Ordu Komutanı Orgenaral Hayri Kıvrıkoğlu, Erbakan’ın cenazesinde saf tuttu. Bir yanda Doğu Perinçek’in çelengi varken tabut önünde tarikat liderleri saf tutuyordu.

Saadet Partisi Genel Başkanı ve eski Başbakan Necmettin Erbakan’ın Fatih Camii’ndeki cenaze törenine katılanlar arasında en dikkat çekenler TSK mensupları oldu. 28 Şubat sürecinde, Erbakan Başbakanlığındaki hükümetin devrilmesine neden olan ve Türkiye tarihine ‘Postmodern Darbe’ olarak geçen olayların mimarı o dönemdeki TSK Genel Kurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu ve kuvvet komutanlarıydı. Erbakan baskılar sonucu Başbakanlık koltuğunu bırakmak zorunda kalmıştı. Yıl 2011. Postmodern darbenin üzerinden tam 14 yıl ve iki gün geçti. Erbakan’ın ölüm haberinin üzerine Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner’de Erbakan’ın ölümü üzerine bir mesaj yayımladı. Koşaner, Erbakan için “Ülkemize yaptığı büyük hizmetleri unutulmayacaktır” dedi.

Kıvrıkoğlu alanda
Erbakan’ın vasiyeti üzerine resmi devlet töreni olmamasına rağmen törene TSK’yı temsilen, 28 Şubat’ta Erbakan’ın karşısında olan emekli Orgeneral Kıvrıkoğlu’nun yeğeni 1. Ordu Komutanı Orgenaral Hayri Kıvrıkoğlu katıldı. Cami avlusuna önce TSK’nın çelengi geldi. Hayri Kıvrıkoğlu ile 6-7 üst rütbeli subay törene katıldı. Bir grup askerlerini camiye girişi sırasında tekbir getirdi. Cami avlusunda yoğun bir izdiham yaşandığı için komutanlar cenazenin başına gidemedi. Caminin protokol kapısının yanındaki boşlukta töreni izlemek zorunda kaldı. İzdihamdan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de nasibini aldı.

Erbakan’ın siyaset hayatında omuz omuza çalıştığı arkadaşları, talebeleri, karşıt görüşlü olduğu siyasi liderler, yurt dışındaki dini liderler, cemaat önderleri de katıldı. 28 Şubat sürecindeki koalisyon hükümeti liderlerinden Tansu Çiler, CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal Erbakan’ın cenazesinde saf tutanlar arasındaydı. Saadet Partisi’nin bir ara Genel Başkanı olan Has Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş da, Erbakan’ı son yolculuğunda yalnız bırakmadı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da çelenk gönderdi. En çok dikkat çeken çelenk ise İşçi Partisi’nin Ergenekon’dan halen tutuklu bulunan lideri Doğu Perinçek’e ait olandı.

İsmailağa Cemaati’nin lideri Mahmut Ustaosmanoğlu, ‘Cüppeli Hoca’ olarak bilinen Ahmet ünlü ile birlikte cami avlusuna geldi.

Camide izdiham anları
Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Gül, kendilerine ayrılan bölüme güçlükle ilerledi. Bir ara yaşanan izdihamın içinde kaldılar. Cenaze namazına katılan Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr. Mehmet Görmez de tabutun başına gelmekte güçlük çekti.
Bir ara Cübbeli Ahmet Hoca olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü izdihamdan çıkmak için boş musalla taşının üzerine çıktı.
Necmetttin Erbakan’ın mezarına Mescid-i Aksa, Mekke, Medine, Semerkand, Buhara ve Bosna-Hersek’in merhum Devlet Başkanı Aliya İzzetbegoviç’in kabrinden alınan topraklar bırakıldı.

Öğrencileri buluştu
Erbakan’ın cenaze törenine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bülenç Arınç, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yanı sıra neredeyse bütün bakanlar, Eski Başbakanlardan Tansu Çiller ve Hüsamettin Özkan, Mehmet Ağar, Yaşar Okuyan, CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal, CHP Milletvekili Mehmet Sevigen, Türkiye Partisi Genel Başkanı Abdüllatif Şener, BDP’li Sırrı Sakık, Türkiye Caferileri lideri Selahattin Özgündüz katıldı. Öte yandan 60 ülkeden yaklaşık 170 lider ve başkan törene katıldı.

400 bin kişi katıldı
Necmettin Erbakan için ilk tören Ankara’da çok sevdiği Hacı Bayram Veli Camisi’nde düzenlendi. Erbakan’ın cenazesi burada binlerce kişinin katılımıyla kılınan cenaze namazın ardından özel uçakla İstanbul’a götürüldü. Fatih Camii’ndeki törene Türkiye’nin dört bir yanından yüzlerce otobüsle gelen yaklaşık 400 bin kişi katıldı. rotokolün rahatlıkla cenaze namazlarını kılabilecekleri, üstü örtülü bir mekan yapılmıştı. Camiiye sığmayan cemaatin bir kısmı, Feyzi Paşa’da, Malta Çarşısı’nda, Darüşşafaka ve Haliç Caddesi’nde nakle yayınlanan cenaze namazını takip ederek saf tuttu. Fatih çevresinde her yere Erbakan’ın afişleri, onu öven pankartlar asılmıştı. Yol boyunca Türk Kızılayı tarafından rahatsızlığı olanlar için sağlık çadırı kuruldu ve masalarda su, lokum ikram edildi. Cenaze töreninden sonra cenaze, Zeytinburnu Merkezefendi Mezarlığı’na götürülmek üzere onbinler eşliğinde yola çıktı. Kortej 2.5 saatte mezarlığa ulaşabildi.


Radikal

Son Güncelleme Tarihi: 02 Mart 2011 17:06

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0