Neden kilo alırız?
16 Temmuz 2012 23:27 / 2148 kez okundu!
Kilo alımına neden olabilen ilaçlar;
• Psikiyatrik hastalıklar ve depresyon tedavisinde kullanılan ilaçlar
• Kortizon, kortikosteroidler
• Doğum kontrol hapları
• Tansiyon ve kalp hastalığı tedavisinde kullanılan beta bloker grubu adı verilen ilaçlar
• Şeker hastalığı tedavisinde insülin tedavisi
• Epilepsi (sara) hastalığı tedavisinde kullanılan ilaçlar
• Alerji, grip-sinüzit tedavisinde kullanılan antihistaminik adı verilen ilaçlar.
Yaş arttıkça kilo alımı: Kanda pankreastan salınan insülin hormonu ile böbrek üstü bezinden salınan kortizolun artmasıyla ağ birikimi gözlenir. Bu hormonlar yağların parçalanmasını ve erimesini engelleyerek yağ miktarının artmasına neden olular.
Gebelik ve menapoz dönemlerinde kilo alımı: Azalan östrojen hormonu nedeniyle kilo alınır.
Çocukluk döneminde kilo alımı: 5 yaşına kadar organlarının gelişimi ve yerleşmesi gerçekleşeceğinden göbek bölgesindeki şişkinlik normal sayılabilir. 5-7 yaş arası çocuklar için gerçek kilo alımının başlayabileceği riskli bir dönemdir.
Hormona bağlı kilo alımı: İnsülin yüksekliği, tiroid bezi yetmezliği veya böbreküstü bezinin aşırı çalışması en sık rastlananlarındandır. Tiroid hormonları az salgılandığında hipotiroidi denen bir hastalık oluşur ve metabolizmanın yavaş çalışmasına neden olur. Haşimato tiroidi denen tiroit bezi yetmezliğinde halsizlik, yorgunluk, el ve yüzde şişme, unutkanlık, kan yağlarında yükseklik ve kilo alımı söz konusudur. ANEMİ (KANSIZLIK) ve B12 VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ görülmesi muhtemeldir. Kan yağlarından yükseklik hipotiroidi hastalarında her zaman olası bir risktir bu nedenle AZ YAĞLI BİR DİYET yaşam tarzınız olmalıdır. Tiroid hormonlarının çalışmasını azaltan yiyecekler (guatrojenik besinler) dikkatli alınmalı. Brokoli, turp, brüksel lahanası, lahana, karnabahar, hardal, kırmızı turp ve şalgam guatrojenik besinlerdir. Guatrojen maddeler pişirilince azalacağı için, pişmiş olarak tüketilmesi gerekir. Kelp gibi yosunların veya destek ürünlerin tüketiminde çok dikkatli olmalısınız, bunun için doktorunuza sormadan hiçbir preparat almayın.
Reaktif hipoglisemi dediğimiz başka bir hastalık da yine kilo alımı ve verememenin en önemli nedenidir. Kan şekerinin ani düşüşünden sonra yapılan tatlı atıştırmaları kilo alımına neden olur. Pankreastan aşırı salınan insülin nedeniyle gelişen insülin direnci de yine kilo alımına neden olur. Börek üstü bezinin aşırı çalışmasıyla salınan kortizol hormonu özellikle karın ve ensede yağ birikimine neden olur. Kadınlarda sık görülen polikistikover sendromu kilo alımına neden olabileceği gibi fazla kilo nedeniyle bu hastalık da meydana gelebilir. Kadınlarda süt salınımında görevli prolaktin hormonunun fazla salgılanması kilo alımına yol açan hormonal bir bozukluktur.
Genotipe bağlı kilo alımı: Genlerimiz fenotipimizde kilo üzerine %35-50 oranında etkilidir. Yapılan bir çalışmada tek yumurta ikizi iki ayrı ortamda farklı çevresel etmenlerde yetiştirilmiş ve incelendiğinde tek yumurta ikizlerinin kilolarının da birbirinden farklı olduğu bulunmuştur. Bu da çevresel faktörlerin oldukça önemli bir yere sahip olduğunu göstermektedir.
Karın bölgesinde yağlanmanın temel nedeni bireyin karbonhidrat ağırlıklı dengesiz beslenme düzeni ve hızlı yeme davranışıdır.
ABD'de yayımlanan Reader's Digest dergisi, insan vücudundaki yağları yakmaya yardımcı olan gıdaların listesini açıkladı. İşte o gıdalar:
KALSİYUM: Kalsiyum açlığı kontrol etmeye yardımcı oluyor. Araştırmalar, kalsiyumu yeterince tüketmeyen kişilerin vücudunda yağ oranının fazla olduğunu gösterdi.
SÜT ÜRÜNLERİ: Kalsiyum kaynağı olan süt ürünleri de yağ yakıcı gıdaların başında geliyor. ABD'de bulunan Tennessee Üniversitesi'nde yapılan araştırmada, süt ürünlerinin yağ kaybını hızlandırdığı tespit edildi.
ÜZÜM: Özellikle kırmızı üzüm, dut, yerfıstığı ve şarapta bulunan antioksidan özelliği olan resveratrol maddesi, yağ çözücü bir özelliğe sahip.
YAĞ ASİTLERİ: Çoklu doymamış ve tekli doymamış yağ asitleri doymuş yağ asitlerinin yerine tercih edildiğinde kilo kaybı yüzde 10 oranında daha kolay. Çoklu doymamış yağ asitleri mısır özü, ayçiçeği, soya fasulyesi yağıdır. Tekli doymamış yağ asidi ise, zeytin ve kanola yağları, kabuklu yemişler (fındık, fıstık, ceviz), kabuklu yemiş yağlarında (yer fıstığı ve badem yağları) bulunuyor.
PROTEİN: Arizona State Üniversitesi'nde yapılan bir çalışma, proteinin kilo kaybı sağladığını ortaya koydu. Protein, açlık hissini azaltıyor.
C VİTAMİNİ: 2008'de yapılan araştırmalarda C vitaminini az tüketenlerin vücutlarında daha fazla yağ olduğu bulundu. C ve E vitamini, çinko, magnezyumu az tüketenlerin özellikle karın bölgelerinde yağlanma tespit edildi.
BAL: Şeker yerine doğal tatlandırıcı olarak kullanılan bal, kilo ve yağ kaybına yol açıyor. Anti bakteriyel, anti virüs ve mantar önleyici özelliklere sahip olan bal, kan şekerini kontrol ediyor.
KAKAO: Antioksidan içeren kakao, tokluk hissi yaratıyor bu da vücutta az yağ olmasını sağlıyor.
LİFLİ GIDALAR: Marul, domates, ıspanak ve yeşil sebzelerde bulunan lif, tokluk hissini artırdığı için vücutta fazla yağ tutulmasını engelliyor.
SİRKE: Japon bilim insanlarının 2009'da yaptığı araştırmalar sirkenin vücutta yağ birikimini önlediğini ortaya koydu. (HABERİN ALINTISIDIR.)
Önümüzdeki haftalarda sizlere “Ramazanda Beslenme” üzerine paylaşımlarda bulunacağım.. Görüşmek dileğiyle sağlıklı bir hafta geçirmenizi diliyorum.
Dyt. Begüm KURAN
15.07.2012