Alkol

23 Mart 2013 14:13 / 2103 kez okundu!

 


Önerilen sınırlar, içinde tüketildiğinde sağlık için olumlu etkileri olabilen alkol, yine bir takım hastalıklarda özellikle de kısıtlanabilir. Önerilen sınırları aşan alkol tüketimi de obeziteden, yüksek kan basıncına ve karaciğer yağlanmasına neden olabiliyor.

Sağlık bakanlığı kadınların günde 60 mg'dan fazla içmemelerine ve erkeklerin ise günde 120 mg'dan fazla içmemelerine dikkat çekiyor.

Çoğu kişi kendini "sosyal içici" olarak ifade eder ve alkolun uzun süreli sağlık durumlarını riske attığının farkında olmazlar. Bir günde en fazla 4 kadeh veya bardak alkol alınması aşırıya girer ve bu sağlık için tehdit oluşturmaya başlar. Bu şekilde bir alkol tüketiminin sağlık üzerindeki yıkıcı etkisini geniş bir yelpazede inceleyebiliriz. Bazı kanser türlerinden karaciğer hastalıklarına, inme ve yüksek kan basıncından ruh sağlığı sorunlarına kadar bir çok hastalığı tetikleyicidir. Eğer çok fazla alkol alıp kişinin kendini kaybetmesi söz konusu ise vücudunu kurtarmaya yönelik 48 saat alkol alınmaması uygun bir girişim olacaktır.

Alkolün kalorisinin yüksek olduğunu da unutmamak gerek. 1 gr alkol 9 kcal'dir. Gramı başına 7 kcal yağ ve 4 kcal karbonhidrat içermektedir. 10 ml'lik bir alkol yaklaşık 56 kcal kadardır. Bunu şekerli, meyve sulu içececeklerle de birleştirilmesi kalorinin artmasına sebep olur.

Alkolün iştah uyarıcı olduğunu biliyor muydunuz? Malesef alkol alımı ana öğünlerde fazla gıda alımını ve gece geç saatlerde yeme durumunu tetikler ve bu durum ertesi gün bile etkisini sürdürebilir. Alkol ayrıca diüretik olup, fazla su kaybına neden olur. Dehidratasyonu önlemek için su içmeye ağırlık vermek sıvı tüketimine yönelik iyi bir adımdır.

Eğer hamileyseniz ve hamilelik planlıyorsanız alkolu durdurmak en iyisidir. Durduramayanlar için ise seçim yapmak şarttır. Ilk 3 ay boyunca alkol tüketilmemesi, gebeliği önleyebildiği gibi düşüğe de neden olabilir. Ilk 3 ayı atlattıktan sonra nadir de olsa 20 mg kadar alkol hafatada 1 kere maksimum 2 kere tüketilebilir iken fazlası gebeliğin sonlanmasına, erken doğumu ve gelişimi engellenmiş bebeğe neden olur. Eğer emzikli bir kadınsanız alkol almamanız bebek için oldukça önemlidir. Çünkü alkol az miktarda da olsa bebeğe anne sütü ile geçebilir. Alkol alımını azaltabilmek için pratik ipuçları:

- İçmeye başlamadan önce her zaman bir şeyler yemeye dikkat edin.

- Her ay bir bütçe belirleyin ve alkol için ayırdığınız o bütçenin üzerine asla çıkmayın.

- Dışarıya çıkmadan önce işyerinde bir aperatif atıştırmalık tüketin.

- Tuzlu cips ve tuzlu çerezlerden kaçının.

- Akşam boyunca alkolsüz kokteyller veya düşük alkollü içecekler tercih edin.

- Her daim yanınızda su taşıyın, alkol almadan önce, alırken mutlaka arada su içmeye çalışın.

- Yudum yudum için.

- Kadehlerinizi veya bardaklarınızı daha küçük seçin.

Eğer diyabet, yüksek kan basıncı, ülser, mide problemleri ve depresyon gibi durumlardan müzdarip iseniz mutlaka tıbbi bir yardım almalısınız.


Diyetisyen Begüm KURAN

23.03.2013


 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.