Sessiz katil 'hipertansiyon'

08 Ekim 2012 12:56 / 2042 kez okundu!

 


Toplumun genelinde karşılaşılan sessiz katil HİPERTANSİYON! Hipertansiyon, yüksek tansiyondur. Sessiz katil diyoruz çünkü hipertansiyona yol açan yüksek kan basıncı, damar yırtılmasına, böbrek yetmezliğine, kalp krizine hatta inmeye yol açıp aniden öldürebiliyor maalesef. Bu tür en yaygın hastalık olup, egzersiz azalması, stres durumları, dengesiz beslenme gibi nedenlerle doğar. Hipertansiyonda kan basıncı normal devam edebilir ancak herhangi bir yaşam tarzı değişikliğinde aniden yükseledebilir. Peki, bunu yenmek için ne yapmalıyız?

Tabi ki ilaçlarla engellenebilir ama ilaçların da birer zehir olduğunu unutmamak gerek. Öyleyse çare ne? Elbette doğru beslenme... Doğru beslenme ile hipertansiyon riskini en aza indirebiliriz, çünkü böylece vücudumuza ihtiyacı olduğu oranda mineral ve vitamin sağlarken, kilomuzu da kontrol altında tutmuş oluyoruz.

Hipertansiyonlu hastalar dikkat!.. Sebze ve meyve tüketimini arttırın, tuz, yağlı kırmızı et, asitli meşrubat tüketimini ise azaltın. Bu şekilde kan basıncınızı düşürebilirsiniz ayrıca kilo yönetiminize de yardımcı olabilirsiniz. Vücudunuzun bu dönemde potasyum ve magnezyuma ihtiyacı olduğundan bu minerallerce zengin incir, muz, kuru üzüm, kepekli buğday, kayısı, fındık, ceviz, badem, fasulye, haşlanmış patates, üzüm gibi gıdalar almasınız. Menünüzde sodyumdan düşük, potasyumdan ve kalsiyumdan zengin diyetlere yer verin. Şeker, süt tozu, kızarmış ve besin değeri olmayan yiyecekler ile kafeinden uzak durmalısınız. Alkol kullanımını da azaltmak hatta mümkünse durdurmak gerekiyor. Hipertansiyon durumunda sarımsak ve sarımsaklı yoğurt da tavsiye edilebilir.



Begüm KURAN

Beslenme ve Diyet Uzmanı

08.10.2012


Beslenmeye dair pek çok şey için: https://www.facebook.com/DiyetisyenBegumKuran

Son Güncelleme Tarihi: 15 Ekim 2012 16:29

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.