Batı Çalışma Grubu cuntası üyeleri adım adım senaryolarını uygulamıştı...

13 Nisan 2012 13:16  

 

Batı Çalışma Grubu cuntası üyeleri adım adım senaryolarını uygulamıştı...

Darbeci org. Çevik Bir, 28 Şubat Darbesi sürecinde Genelkurmay 2. Başkanı görevini yapmaktaydı. Çevik Bir, darbe döneminde bağımsızlığı Anayasa güvencesi altındaki yargı organlarına ve savcılara Genelkurmay Başkanı adına talimatlar göndermişti. Çevik Bir, ordu içinde "Batı Çalışma Grubu" adı ile örgütlenen cuntanın fikir babası idi. Batı Çalışma Grubu (BÇG), 'postmodern darbe' olarak adlandırılan 28 Şubat 1997 tarihli Milli Güvenlik Kurulu kararlarının uygulanıp uygulanmadığının denetimi amacıyla adı geçen cunta, Güven Erkaya'nın komutanı olduğu Deniz Kuvvetleri bünyesinde faaliyet gösteriyordu. Darbe öncesi çeşitli senaryolarla kamuoyunun gözü perdelenerek, darbe "irticai faaliyet" içerisinde olduğu iddia edilen kişilere karşı tedbir adı altında uygulanmıştı. BÇG'nin 28 Şubat sürecinde 6 milyona yakın insanı fişlemişti. Dönemin güçlü cuntacısı, şimdinin yargı önündeki generali Çevik Bir, 28 Şubat günlerini, “Demokrasiye balans ayarı yaptık” sözleriyle anlatmıştı.

DARBECİLERİN ANDIÇLAMALARI


28 Şubat darbesi süreciyle ilgili bugün operasyonlarda gözaltına alınan dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir ve emekli Tümgeneral Erol Özkasnak, gönderdikleri sahte belgeyle PKK'li Şemdin Sakık’ın ifadesinde bazı gazetecilerin ve sivil toplum kuruluşlarının "para karşılığı PKK’ya destek verdiklerini" ileri sürerek, Sabah gazetesi sahibi Dinç Bilgin başta olmak üzere bazı medya patronları adı geçen gazetecilerin işine son verdi.

Bu gazeteciler arasında Kürt sorununda devletin resmi politikasına muhalif Cengiz Çandar, Ahmet Altan, Mehmet Altan, Mehmet Barlas, Mehmet Ali Birand gibi gazeteciler bulunuyordu. Belgede adı geçen Akın Birdal da suikasta uğramış, suikasttan ağır yaralı olarak kurtulmuştu. Daha sonra bu belgenin Çevik Bir ve Özkasnak tarafından "Andıç" adı verilen bir yazıyla hazırlandığı anlaşıldı. Belgenin Genelkurmay'ın bir andıçı olduğunun anlaşılmasıyla beraber olay hakkında hiçbir komutandan açıklama gelmezken, olaydan 11 yıl sonra belgenin sahte olduğunun anlaşıldığı dönemde 2. Başkan olan emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt “Evet hata idi..” açıklaması yapmıştı.

CUMHURBAŞKANI ADAYI OLDU; MECLİS CİDDİYE BİLE ALMADI

Eski Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir, 2009 yılında Ergenekon soruşturması kapsamında zamanın savcısı Zekeriya Öz'e ifade vermişti. Savcı Öz, emekli Orgeneralin ifadesini 28 Şubat'la ilgili şüpheli sıfatıyla aldığını açıklamıştı. Çevik Bir'in, 1 yıl sonra da "Devrimci Karargah Örgütü" soruşturmasında mağdur sıfatıyla ifadesi alınmıştı. Bir, 28 Şubat sonrası emekliliğe ayrılınca cumhurbaşkanlığına da aday oldu fakat TBMM ciddiye almadı.

ADIM ADIM 28 ŞUBAT SÜRECİ

» 1995 Genel seçimlerinde tek parti iktidarı bulunamayınca, Çiller’in DYP’si ile Erbakan'ın başında olduğu Refah Partisi koalisyon kurdu.

» 3 Kasım 1996'da Susurluk kazası sonrasında mafya, siyasetçi, polis ilişkileri açığa çıktı. 1 Şubat 1997 itibariyle ülke genelinde “Sürekli Aydınlık İçin Bir Dakika Karanlık” eylemleri başladı. Bu eylemleri cunta, sonradan hükümet karşıtı eylemlere dönüştürme çabasına girdi.

» Ankara’daki Sincan Belediyesi sahneye “Cihat” oyunun konduğu Kudüs gecesi düzenlemesi bahane edilerek, medya desteği ile girişim büyütüldü ve 4 Şubat'ta Sincan'da TSK, 20 tank ve 15 zırhlı araçla geçiş yaptı. İlerleyen günlerde belediye başkanı tutuklandı, İran Büyükelçisi de persona non grata (istenmeyen adam) ilan edildi.

» 28 Şubat 1997’de Milli Güvenlik Kurulu bir toplantı yaparak bildirge yayınladı. “28 Şubat Kararları” olarak tarihe geçen bildirgede, Türk Silahlı Kuvvetleri hükümete, sözümona “irtica”ya karşı alınmasını istediği önlemleri içeren 18 maddelik bir liste sundu. Erbakan bu talepleri kabul etmek ve MGK bildirisini imzalamak zorunda kaldı...

Sesonline.net

Son Güncelleme Tarihi: 13 Nisan 2012 14:36

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0