KÝTAP ÞENLÝÐÝ

04 Kasým 2010 23:41 / 1934 kez okundu!

 


Yeni bir kitap fuarý, yeni heyecanlar, raflara yeni çýkanlar, görmezden gelinenler, esaslý yayýnlar, iþporta iþi olanlar…
Ýstanbul kitap fuarý bir þenlik, þölen rüzgarýyla sürmekte.

Bunca zamandýr yaþanan aksilikler, düzensizlikler, karmakarýþýklýk berdevam.
Ýlkin, yazarla, çizerle, yayýncýyla, Kültür Bakanlýðý yetkilileriyle, konunun çilesini çeken, yapýtýný üreten, daðýtan, basýp yayaný bir araya getiremeyiþ… Fuarýn telaþesi, hengamesi ve karýþýklýðýndan bunlarý çekip çýkarýp, ayrý bir zirvede buluþturamayýþ… Yýllardýr süren eksiklik.
Þeytanýn mum sattýðý yere kitaplarý ve kitapseverleri, kitap ýrgatlarýný sürmek ve canýndan bezdirmek nasýl akýllar, fikirler, anlamasý zor.
Ulaþýmýn aksayarak yapýlýþý, yani yapýlamayýþý da öyle.
Ücretli oluþu da elbet.
Bayramlarda bedava olan kamu taþýma araçlarý ve köprü geçiþleri neden kitap bayramýndan esirgenir?
Servisleri süren sürücüler neden yollarý bilmez, bunca yýldýr hala öðrenmez?
Yaþlýnýn, engellinin düþünüldüðü, salon ve etkinlik karmaþasýnýn, salonlar ve hangi salonda hangi yayýnevinin bulunduðunun, salon dýþýna çýkmadan öðrenilemeyiþi yerine, daha düzenli, kolay, anlaþýlýr sistem neden koyulamaz? Saðlýk sorunu olanlar, küçükler, bebekler, acil çözüm isteyen iþler, ilk yardýmlar, kargo ve internet hizmeti, daha sistemli neden kurulamaz, bunca yýlýn kitap fuarýnda?
Yaþlýlar için gezme kolaylýðý saðlayan araçlar, hangi kitabý alacaðýný, hangi yazarý tanýyacaðýný, nereye sokulacaðýný bilmeyen, ama, merak eden kitap sevdalýlarýný kýsacýk bilgilendirecek mihmandarlar, küçük çocuklara mini bir kreþ ve baþlarýna görevli neden koyulmaz, çok mu zordur? Havalandýrmasý olsa da, kimi zaman üþütücü unsur olabilen bu durumdan ilkin çocuklar zarar görmez mi? Çocuklu kitapseveri cezalandýrýr gibi, uyumuþ, terlemiþ, hasta yahut saðlýklý çocuklar görmek yerine, kitap kalem kaðýdýn ortaya yýðýldýðý her çocuðun bir biçimde elinin kaðýda kitaba düþeceði bir bakým odasý için ne kadar geç kalýndý… Okullarýyla gelen küçük okurlarýn baþýndaki öðretmen ve görevlilerin bilgilendirilip yönlendirileceði, ilgili bölümlere kýr gezmesine gider gibi deðil, usturubuyla sokulmalarýný öðreten sistemler, kolaylýk ve yardýmlar, planlamalar ne zaman yapýlacak?Vestiyere býrakýlan palto/çantalara çocuklardan daha çok özen gösteriyoruz…
Belli yayýnevlerinin (Tudem, Mavi Bulut) okuma anlama yaþýný olabildiðince aþaðýya çeken kumaþ kitaplarý, hareketli, üç boyutlu kitaplarý, dudak uçuklatan ucuzlukta ve doyumsuz güzellikte çocuklara sunulmuþ, bu sevindirici… Doðan Egmond masal dizisi de görkemliydi.
Bu yýl etkinlikler her yýlkinden daha dolu, doyurucu. Tudem’in ödül töreni öncesinde yaptýðý konuþmasýnda Prof. Sedat Sever, dört sayfalýk, yazýsýz, þekil ve renkle okunan bebek kitaplarý üstüne, algýnýn ve okuma yazmanýn birinci yaþta baþladýðýndan hareketle yaptýðý doyurucu konuþmasýnda, bilge bir öðretmen olarak, hepimizi etkiledi, aydýnlattý. ’Bu ay mý?’ adlý yazýsýz kitap soruyu yetiþkinlere, oyun çaðý çocuklarýna da sorulacak biçimlerde beni hayallere saldý.
Küçük çocuðu olan kitapseverler çokça düþünmeli, altý yaþta kitabý okuma yazma öðrenmeden önce çocuðun algý yoluyla dili ve dünyayý çözdüðü, söktüðü üstüne…
Önemli kitaplar bir dolu.
Elbet baþta onur konuðu Doðan Kuban kitaplarý, Kültür bakanlýðýnýn prestij kitaplarý nasýl da alýnasý ve indirimli, Irgat Yaþar’ýn anýlarý (Yaþar Kemal/ Bugünlerde Bahar Ýndi, YKY) þiirleri gel ediyor insana, sermayenin dik baþlý çocuðu Þakir Eczacýbaþý’nýn Remzi’den çýkan anýlarý Çaðrýþýmlar, Tanýklýklar, Dostlukla, Sedef Kabaþ’ýn emek emek yarattýðý Nermin Abadan Unat’ýn dolu dolu yaþadýðý ömrün hikayesi ‘Hayatýný Seçen Kadýn’, Stieg Larsson’un Milenyum Üçlemesinin ilki ‘Ejderha Dövmeli Kýz (Pegasus yayýný), Behice Boran ömür kitabý, bu arada kendi halinde, köþesinde mis kokusunu salarak bakýnan, çalýmsýz reklamsýz yeni kitaplar, sözgelimi Yazý kitap yayýný Yasemin Arpa’nýn ‘Daðlarca Ýle’si…
Hayatta iken þairle yaptýðý muhabbetleri, onun tümceleriyle þiir tadýnda (çünkü Daðlarca’nýn söylediði zaten kývamýnda ve benzersiz þiirdir, düzyasý söylerken bile þiir söyler, ondan…) aktarýlmýþ. Enis Batur’un arka kapak yazýsýnda dediði gibi bir ‘muamma’ insandýr Daðlarca ve ‘penceresini” nadiren aralar, seçtiði, gür güven beslediði kiþilere… Þairin kitabýn adýný ‘söz kuþlarýndan kalan parýltý’ diye koyduðuna saygý göstermiþ Arpa, bir adý olmuþ böylece kitabýn bir de soyadý… Okumalýsýnýz, dünyanýz deðiþecek bakýn görün… Yazarýnýn eline emeðine saðlýk, Daðlarca’ya bin gülücük ve ýþýk… Gitti sanmayýn, þiir aðacýnýn dallarýný buduyor hazret, aramýzda…
Dönence yayýncýlýk da iðne ile söz ve kitap kuyusunu deþen, önemli kitaplara imza atan saklý kahramanlardan, fuar kitaplarýndan biri Erol Özyiðit’in yayýna hazýrladýðý, ‘Þairini Arayan Mektuplar’ pek çok yazar/þair/kültür kiþisinin dünya deðiþtirmiþ sanatçýlara saldýðý mektuplar. Büyük olasýlýk posta daðýtýcýsý marifetiyle ulaþmayacak bu mektuplar alýcýlarýn eline, zaten gökyüzüne söylenmiþ, bulutlara fýsýldanmýþ mektuplar bunlar. Beni gene en çok mutsuz kýlýnmýþ kadýn sanatçýlara yazýlanlar etkiledi, G. Cengiz’in Yaþar Nezihe’ye, ille Ayten Mutlu’nun Nadia Anjuman’a (hani kocasýnýn iþkenceyle öldürdüðü Afgan kadýn þaire), Emel Güz’ün Ted Hughes’e yazýp saldýklarý.
Fuar boyunca kitap nöbetçisi olarak size haber geçmeyi görev belledim, bizden ayrýlmayýnýz efendim… Kitapsýzlardan sakýnýnýz, kitaptan yana varsýl, gönülden yana sevdalý olunuz…


Ayþe Kilimci

04.11.2010

Son Güncelleme Tarihi: 10 Kasým 2010 09:43

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.