AÞICI GELDÝ HAAAANIM…

25 Ekim 2021 11:58 / 903 kez okundu!

 

 

Eskiden böyle çýðýrýp geçerdi sokak satýcýlarý, mahalle aralarýndan…

Otçu geçerdi, basmacý geçerdi, mýzýka yahut akordeon çalan macuncu, seyyar sinemacý, haþlanmýþ yumurtacý, zeytinyaðcý, pamuk þekerci, dondurmacý…

Geldiler, geçtiler ve bittiler…

 

****

 

AÞICI GELDÝ HAAAANIM…

 

Eskiden böyle çýðýrýp geçerdi sokak satýcýlarý, mahalle aralarýndan…

Otçu geçerdi, basmacý geçerdi, mýzýka yahut akordeon çalan macuncu, seyyar sinemacý, haþlanmýþ yumurtacý, zeytinyaðcý, pamuk þekerci, dondurmacý…

Geldiler, geçtiler ve bittiler…

Þimdi umuda en çok ihtiyacýmýz olan bu yalan zamanlarda sokak aralarýndan hiçbirþeyci geçmiyor.

Ses yükseltici takýlmýþ araba yahut motorlardan canhýraþ müzikler ve kafasý iyi aðabeyler silah atarak geçiyor.

Ýki þeye kilitlendim son günlerde: En güçlü MR’ýn, beynin sýrlarýný çözmeye geliyor oluþu (cihazýn son testleri beyne birçok açýdan benzeyen balkabaðý üstünde yapýlmýþ. Lerman demiþ ki, “kullanýlan balkabaðý beyinle ayný çapa, çekirdekleri ve lifli kýsýmlarý nedeniyle benzer bir karmaþýk iç yapýya sahip ve test için doðru mevsimdeyiz…)

Diðeri, kansere çâre…Elbet þýppadanak gelmiyor çâre ama, baðýþýklýðý güçlenirse insanoðlu için ha kanser, ha hapþýrýk…Hele bir de aþý yetiþirse…

Baþlýktaki aþýcý, insanlýðýn ve ekonomilerin baþbelasý kanserin umutçusu.

Epeydir gündemdeydi, dillerdeydi, kalplerde güzel bir ‘acaba’ydý, ama, gerçek miydi?

N’ola gerçek olaydý, olaydý da vara bizden sonraya yetiþeydi…

Financal Times manþetidir, “Kanser aþýsý umudu arttýrdý.”

mRNA aþýlarýnýn Covid-19 karþýsýndaki baþarýsý, kanser gibi birçok hastalýk için umutmuþ… En büyük biyoteknoloji þirketleri milyarlarca dolarý bu alana yatýracaklarýný açýklamýþ.

Diyesilermiþ ki, týp dünyasýna Covid-19’la savaþýn baþlangýç olduðu ve mRNA’nýn bir devrimin kapýsýný araladýðý görüþü hâkim… Yani, Türkçe meali þöyle oluyor: Ýþ bu Covid belasý bir baþka beladan kurtulma sebebi olacak gibi. Devrimin kapýlarý aralanmaz, devrim yapýlýr, gümbür gümbür. Devrimin eþiðinde mi insanlýk, yoksa evrime mi zil takýp oynamaktayýz?

Sanki devrimin ayak sesleri, iþitilen… Ah keþkem, keþkem…

Moderna bile 124 milyar dolarlýk bütçesini, bu ilaçlarla 1 trilyon dolara yükseltecekmiþ, ben demiyorum, Boston Consulting diyor.

BioNTech kolon, meme, cilt ve bazý diðer kanser türlerinin tedavisi amaçlý ilaç denemelerine baþlamýþ çoktan. Bu arada Ýngiltere’de iki farklý baðýþýklýk ilacýnýn karýþtýrýlmasýyla elde edilen ilaç 1000 hastada denenmiþ. Baþ ve boyun bölgesi tümörleri büyük oranda küçültmüþ, bazýsý tümden yok olmuþ.

Uður Þahin, ayný kanser aþýsýnýn kiþiselleþtirilmesi üstünde çalýþtýklarý demecini vermiþ. Çünkü her tümör farklýymýþ. Ayný kanser türünden muzdarip hastalarýn bile birebir ayný tümöre sahip olmadýðýný, herkese uyan tek bir ürün yaklaþýmýndan çok, kiþiselleþtirilmiþ tedavinin daha etkili olmasý muhtemel imiþ. Grip aþýsýnýn amacý hastalýðý önlemek iken, iyileþtirici kanser aþýlarýnýn amacý, varolan tümörlere verilecek immün cevabý tetiklemek. Aþý hastanýn tümöründeki belli mutasyonlara göre düzenleniyor

Biyopsi yoluyla tümörden doku alýnýyor, ardýndan kanser hücrelerindeki mutasyonlarla sýralýyor.

Bulgular hastanýn kanýndaki DNA ile kýyaslanarak, en güçlü immün cevabý saðlayacak proteinleri öngörmek için algoritmalardan yararlanýyor. Bu proteinler bir mRNA molekülünün içine kodlanýyor hem Biontech hem de Moderna, 20 protein kodluyor. Kanser aþýsýnýn özünü bu molekül oluþturuyor.

Yani anlayacaðýmýz, vur tahtaya bir daha, tut defteri hesabý, sarý çizmeli Memedaða bir gün öder hesabý… Hýzlý ve yaygýn CA aþýlamasýnda vuslat, belli ki baþka bahara… O zamana dek güçlü ülkeler, bizde olduðu gibi her tedaviyi ödüyor, ki sarý çizmelinin ödediðine bin basar, bu pahalý ötesi hastalýðýn masrafý… Keþke yanýlsak, keþke hemen imdadýna yetiþseler insanlýðýn…

Kanser aþýsýnýn özünü oluþturan molekül enjekte edilince, mRNA aþýsýyla taþýnan talimatlar vücuttaki hücrelere iletilerek baðýþýklýk sistemini eðiten belli hücrelere kanser hücreleri üstündeki mutasyonlarý yabancý madde olarak görmesini, dolayýsýyla bu hücrelere saldýrýp yok etmesi buyruðu veriliyor.

Þahin, “çalýþmalara 2014’te baþladýklarýný o zamanlar tümör örneðinden aþýya kadar geçen süre üç ayý buluyorken þimdi otomasyon sayesinde altý hafta bile sürmüyor”, diyor.

Bi de diyo ki, “þu andaki kanser aþýlarý (demekkine var imiþ, bizim bilmediðimiz ve kullanýlmakta olan CA aþýlarý, mânidar…) öncelikle tümörü deðil, hastalýða yol açan virüsü hedef alýyor. Kanser yaný sýra çeþitli bulaþýcý hastalýklar için de mRNA denemeler baþladý.”

Ýngiltere’de iki farklý baðýþýklýk ilacýnýn karýþtýrýlmasýyla elde edilen ilaç kokteylinin kanserli hücreleri azaltabildiði, kimi vakalarda tümden yok ettiði ortaya çýkmýþ .Geliþmiþ CA türlerine karþý etkili yeni bir silah olduðu düþünülen ve kanýtlanan ilaç kombinasyonu uzun süreli hayat þansý yanýnda ileri kanserli birçok hastaya sunulan aþýrý kemoterapiye kýyasla çok az yan etkiliymiþ.

Yoksa zakkumcu lakabýyla hatýrladýðýmýz doktor Ziya bey þifresini kýrmýþ mýydý bu meretin?

Bence kýrmýþtý…Zaten o gayretli ve uzak görüþlü doktoru küstürüp Amerikaya göçürttükten sonra anlar gibi olduk azýcýk…To be or not to be…Olup olmamak baðýþýklýða baðlý. Baðýþýklýðý güçlendirmek, iþte bütün mesele bu! Millet ona inandý, zakkum çiçeðini  zeytinyaðýnda bekletip macun etti, hâlâ eklem aðrýlarýnda kullanýyor. Mersin Ýsmet Eczanesi de yýllarca tezgah altý sattý, zakkum ekstresini… Artýk ne o eczane var ne Zakkumcu doktor Ziya bey, ama bu meret hastalýk dörtbaþý mâmûr yaþýyor, yedi canlý… Kasýp kavuruyor insanlýðý.

Ya yalnýzlýksa bu derdin sebebi, kimyasallar, gýda koruyucusu zehirler, manyetik kirlilik kadar? Ya kalbi çökerten hasret yahut aklý körelten acý ise? Ya gönülden yana biçâre býrakýlmýþlýk ise?

Masaldaki gibi… Hani çirkin cadý yüzünü gizleyerek gelin olur da, sevdiði odadan yüzgeri çýkýnca, þatonun penceresinden kendini atar, aðacýn dalýna takýlýr, onu gören ve o sýrada gece gezmesinde olan cinler padiþahý gülmekten bayýlýr, cadýyý estetik onarýmdan geçirir, güzelleþtirir, mutlu eder ya…

Ýnsanlýðýn uzun yürüyüþünde bu derdin hükmü ne ki?

Cinler padiþahýna kahkaha attýrýrsak, o da silse dünyanýn yüzünden bu derdi… Az kaldý iþte, kara göründü, iþ karaya çýkasýya direnmek…

Ama akýlsýzlýðýn bir de aþkýn aþýsý derseniz, orada durun iþte…

Aþk’ý geçiniz bi kalem, aþý da kâr etmez o merete. Ama akýlsýzlýk, hâinâne bilmezden geliþ, kastýnan kin ilen siyasi yalan söyleyiþ dendiðinde…

O, hani beyne benzeyen balkabaðý geliyor akla, ister istemez… Aaa kýlýcý kesmez bey çýktý… Bonus olarak da Meral haným… Ardarda izleyince ex olasý geliyor insanýn…

Dikkatimden kaçtý, bu yazýya verdiydim kendimi, “kaldýracaaaz kaldýracaaaz!” dediler. Kaldýrýrlar ellaam da, acaba neyi?

Balkabaðýna benzeyen beyin b.sayar olmaktan vazgeçip ”ben tatlý olucam, tarçýn getirin” der mi?

Son günlerdeki siyasi ve koftiden kükreyiþe bakýnca, kaldýrmak fiilinden elini ve kaþýný kaldýrmayý anlayan bir bey’fendi, “dostlarýmýz kaldýrýr, biz benimki kalktý sanýrýz”ý mý anlar?

Bu paragrafý ayýpladýlar, iyi madem, siz o teþbihi atlayýn, okumayýn…

“Her mihnet kabulüm, yeter ki” þu kanser belasý dünya üstünden kalksýn…

Kanser bile gidici, heyhat beyinsizlik kalýcý…

 

Ayþe KÝLÝMCÝ

24.10.2021

 

>> Aþý haberi için: Oksijen gazete, 15-21 Ekim, sayý 40

 

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.