SERPÝL ATEÞ VE 'PKK TARAFTARI OLMAK'

15 Þubat 2021 10:48 / 2790 kez okundu!

 

 

"Yaþadýðýmýz Hollanda'da mevcut derin ýrkçýlýkla mücadele etmek birincil ve temel meselemiz olmak zorundadýr ve bu baðlamda göçmenlik temelinde sað veya sol demeden ýrkçýlýða karþý güçlü bir birliðe gitmek gibi bir tarihsel sorumluluk duruyor karþýmýzda. 

Özellikle Hollanda devleti içindeki kurumsal ýrkçýlýðý temel politika haline getirmiþ bir ýrkçý derin devlet olgusu artýk aleni bir þekilde ifþa olmuþken; yetmiþli yýllardan kalma bu çocukluk hastalýklarýndan arýnarak, daha evrensel, daha demokratik ve daha çok bütünleþtirici çaðdaþ bir siyasi anlayýþa evrilmek kaçýnýlmazdýr."

 

****

 

SERPÝL ATEÞ VE “PKK TARAFTARI OLMAK”

 

Öküz altýnda buzaðý arayan ve Hollanda partilerindeki ýrkçýlýða teslim olan acýnasý bir zihniyet!

 

Son günlerde Turks.nl sitesinde Yeþil Sol milletvekili adayý Serpil Ateþ ile ilgili yayýnlanan habere istinaden kimi çevrelerde tepkiler geliþti. Hatta bu iþin MÝT uzantýlý olduðunu ve Türkiye Cumhuriyeti devletinin sistematik bir þekilde Kürtlere, Alevilere ve özellikle “Dersimlilere” yönelik politikasýnýn bir parçasý olduðu savlarý ileri sürülmeye baþlandý. Ve hatta "faþist bozkurtçularýn" kampanyasýdýr þeklinde tepkiler bile verildi. Birileri de Serpil Ateþ'e "senin yanýndayýz" þeklinde destekleyici mesajlar paylaþýyor. 

 

Bu tür durumlar karþýsýnda genellikle susmayý tercih ediyorum. Çünkü göçmenlerin kendi iç meseleleri olarak belirlediðim hususlardan çok beyazlarýn siyahlara ve göçmenlere yönelik ayrýmcý politikalarýný deþifre etmek ve kendisi göçmen olup da beyaz ýrkçýlýða hizmet etme konumu seçen "bounty"lerin ihanet mekanizmalarý üzerinde durmaya çalýþýyorum. 

 

Ancak bu konu ilgimi çekti. Özellikle tepkilerin sertliði ve hatta MÝT ile baðlanacak boyuttaki “analiz” tepkileri beni konuyu araþtýrmaya yöneltti. 

 

Serpil Ateþ ne demiþ? Turks.nl ne dedi? Tepkilerin içeriði ne oldu?

 

Özetle belirtecek olursam Turks.nl, ‘Serpil Ateþ'in PKK ve Demirtaþ'ý desteklediði’ haberini, Serpil Ateþ'in paylaþtýðý haber ve videolara istinaden, yayýnladý.

 

Peki Serpil Ateþ PKK ve Demirtaþ'ý destekleyici paylaþýmlar ve açýklamalar yapýtý mý? Yaptý. Bu paylaþýmlarý dünya alem basýnda halen izleyebilir mi? Ýzleyebilir.

 

 O zaman sorun ne? Bu tepki yaygarasý neyin nesidir? Yani bu þiþirme tepkiler niye?  Hangi akla hizmet ediliyor?

 

Mademki savunuyorsun, o zaman neden geri adým atýyorsun ve ortalýðý alevlendiriyorsun?

 

Rojava meselesinde net ve açýkça PKK yi destekleyici tavýr alýyorsun. 

 

‘S. Demirtaþ serbest býrakýlmalýdýr’ þeklinde açýklamalar yapýyorsun. Ve ben de serbest býrakýlmasý gerektiðini düþünüyorum. 

 

PKK bayraklarýnýn dalgalandýðý bir yürüyüþte konuþmacý oluyorsun. 

 

Mademki bu cesareti kendinde görüyorsun, Turks.nl veya bir baþkasý senin bu açýklamalarýný ve tavýrlarýný fark edip dillendirdiðinde neden olumsuz tepki veriyorsun?

 

Turks.nl nüanslarda hata yapmýþ olsa da gerçek dýþý bir haber yapmamýþ gibi görünüyor. Ben Turks.nl’ i hiç tanýmýyorum. Etrafýmda sorup soruþturdum ve Turks.nl ile ilgili bilgisi olan yok benim cephemde. Salt haber ve paylaþýmlara istinaden deðerlendirme yapýyorum. 

 

Mademki savunuyorsun, sonuna kadar gideceksin ve siyasi sorumluluðunu taþýyacaksýn. Demirtaþ bunu yapmýþtýr. Hemfikir ol veya olma ama savunduðu davanýn mesuliyetini taþýyarak hareket etmektedir. 

 

Benim görüþüme göre Serpil Ateþ'e yönelik, gösterilmeye çalýþýldýðý  boyutta, derinlikte ve geniþlikte bir karþý cephe sozkonusu deðildir ve bu durum öküz altýnda buzaðý aramaya benzemektedir. Lakin Türkiye halklarý içerisinde Serpil Ateþ'in fikirleriyle hemfikir olmayan demokrat, muhafazakar, ulusalcý ve milliyetçi kesimler mevcuttur ve bunlarýn da demokrasi gereði kendi fikirlerini beyan etme haklarý vardýr. Karþýlýklý azami tahammül temelinde tartýþabilme zeminini yakalamaya çalýþmak gerektiðine inanýyorum. 

 

Turks.nl’in yaptýðý haberlere istinaden geliþtirilen tavýr ve kimi örgütlerin zincirleme destek mesajlarý; Türkiyenin yetmiþli yýllarýnda ülkeyi kasýp kavuran sað sol çatýþmalarýnýn altýnda yatan polarizasyoncu zihniyetin bir versiyonunu anýmsatmaktadýr. Bu bayat düþman algýsý üzerinden seçim manevrasý yapmak, bilimsel sol ahlakla çeliþtiði kadar yanlýþ ve kabul edilemezdir ve herhalükarda geride býrakýlmalý, diyalog yoluyla çözüm ortamý aranmalýdýr. 

 

Kaldý ki yetmiþli yýllardaki sað sol çatýþmalarýnýn temelinde emperyal batýlý güçlerin ve özellikle ABD istihbarat servislerinin olduðu artýk ifþa olmuþtur. Buna raðmen halen hiç bir þey deðþmemiþ gibi yetmiþli yýllarýn kýsýr döngüsü üzerinden siyaset üretmek ve toplumdaki çeliþki zeminlerini derinleþtirerek politik tavýr geliþtimek gerçekten çok kuþku vericidir. 

 

Bu sözleri söylemiþ olmakla birlikte biliyorum ki günlük silahlý çatýþmalar sonucunda þehitler düþmeye devam ettiði sürece diyalog yollarýnýn kapalý kalmasý ihtimali büyüktür.  Bu durumda da haliyle nihai çözüm henüz ufukta gözükmüyor.

 

Þahsi görüþüme göre Kürt meselesinin çözüm yolu asla silah ve kontra milliyetçilik deðildir. Nihai çözüm ancak demokratik sosyalist ekonomik sistemde mümkündür. Bu konuyu baþka bir yazýmda muhakkak geniþ bir þekilde ele alýrým. 

 

Mevcut beyaz siyasi partilerin özündeki ýrkçýlýðý tek boyutlu tematik (Kürt, Türk, Alevi, Sünni) ve stratejik çýkarlar uðruna görmezden gelmek ve bu siyasi partilerdeki ýrkçýlýðý ayný çýkarlar uðruna tartýþmaktan kaçýnmak da, Hollandalý beyaz siyasi partilere katýlýmýn toplumsal mahiyetini deðiþtirmektedir. 

 

Türkiye’deki ýrkçýlýðý ve insan haklarý meselelerini gündeme getirirken Hollanda’da mevcut beyaz ýrkçýlýða ve özellikle beyaz siyasi partilerdeki gizli veya aleni ýrkçý zihniyete karþý kayýtsýz kalmak ciddi bir çeliþkidir ve Hollandalý beyaz partilerdeki ýrkçýlýða teslimiyettir (bounty).

 

Yaþadýðýmýz Hollanda'da mevcut derin ýrkçýlýkla mücadele etmek birincil ve temel meselemiz olmak zorundadýr ve bu baðlamda göçmenlik temelinde sað veya sol demeden ýrkçýlýða karþý güçlü bir birliðe gitmek gibi bir tarihsel sorumluluk duruyor karþýmýzda. 

 

Özellikle Hollanda devleti içindeki kurumsal ýrkçýlýðý temel politika haline getirmiþ bir ýrkçý derin devlet olgusu artýk aleni bir þekilde ifþa olmuþken; yetmiþli yýllardan kalma bu çocukluk hastalýklarýndan arýnarak, daha evrensel, daha demokratik ve daha çok bütünleþtirici çaðdaþ bir siyasi anlayýþa evrilmek kaçýnýlmazdýr.

 

Ahmet DAÞKAPAN

08.02.2021

Son Güncelleme Tarihi: 17 Þubat 2021 10:44

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.