"ERMENÝ KATLÝAMLARI" KONUSUNDA EZBER BOZMAK LAZIM

25 Nisan 2021 09:46 / 1313 kez okundu!

 

 

"Sekter solun, "Ermeni soykýrýmý"ný kabullenen emperyal projesinden kendini kurtarmasý ve bu meselede ezber bozarak anti emperyalist sosyalist bir anlayýþla olaya yaklaþmaya baþlamasý büyük bir gerekliliktir.

Herþeyi inkâr da emperyal projelere alet olunacak bir yaklaþým da sosyalist duruþ kabul edilemez."

 
***
 
"ERMENÝ KATLÝAMLARI" KONUSUNDA EZBER BOZMAK LAZIM
Görüldüðü kadarýyla Ermenilerin zorunlu göç sürecinde hayatýný kaybettiði, öldürüldüðü ve hatta katliamlara maruz kalmýþ olduðunu herkes kabul etmektedir.

Mesele batý emperyalist ülkelerin ve batý merkezli güçlerin bu sürece "soykýrým" belirlemesi yapmasýdýr ve bu belirlemeyi iþine geldiklerinde Türkiye’nin önüne bir koz olarak çýkarmalarýdýr.

"Soykýrým" terimi dünya ölçeðinde batý emperyalizminin sömürgeci geçmiþiyle ve neo-sömürgecilik konumuyla özdeþ haline gelmiþken, batýlý yönetimlerin ve kurumlarýn "Ermeni soykýrýmý" belirlemesinin kahramanlarý olarak ortaya çýkmasý cok trajikomik bir durumdur.

Ben "Ermeni soykýrýmý" savýnýn Ermenilere ve Ermenilerin tarihi gerçekliðine olumlu katký saðlamak yerine salt emperyalist güçlerin ve batý merkezli güçlerin istismarýna yaradýðýný düþünüyorum.

Bu meselenin çözüm yeri Türkiye’dir, Anadolu topraklarýdýr ve Anadolu halklarýnýn yeridir.

Ve ancak sosyalist düzende mümkün olacaktýr.

Cumhuriyet öncesi süreçte Ermenilerin katledilmesi hususu kadar Ermeni çeteler ve güçlerin Aðrý daðýnýn yamaçlarýnda, Aras nehrinin kýyýlarýnda, Van'da ve Türkiye’nin birçok yerinde gerçekleþtirdikleri katliamlarý da irdeleyerek tarihe objektif bir geriye bakýþ yapmak lazým. Ve bunu yaparken batýlý ülkelerin Osmanlý devletini içerden yýkabilmek için yaptýðý kýþkýrtmalarý, ezeli Anadolu halklarýný birbirine düþürmesi ve karþýlýklý onlarý silahlandýrmasý ve sonra insafsýzca seyretmesi seklindeki konumunu da berraklaþtýrmak lazým.

Batýnýn konuya ilkin bu karanlýk geçmiþine raðmen halen Ermeniler üzerinden siyasi rant yapmaya çalýþmasý gerçekten büyük bir piþkinliktir.

Bugün özellikle batýlý ülkelerin öncülüðünde gerçeklesen "Ermeni soykýrýmý" belirlemesi ve propagandasý, Türkiye’ye yönelik ezeli böl yönet politikasýnýn bir ürünüdür ve hiçbir batýlý ülkenin "Ermeni soykýrýmý" belirlemesini dikkate almamak gerekir.

Ancak cumhuriyet döneminde de Rumlara ve Ermenilere karsý hem devlet politikalarý ve hem de halkýn olumsuz tepkileri, göç etmek zorunda býrakýlmalarý ve de ikinci sýnýf insan muamelesi görmeleri sosyalistlerin asla kabul edebileceði bir durum deðildir. Bu baðlamda yaþanan olaylar bir taraftan Ýslam kapitalizmi zihniyetini savunanlarýn ve diðer taraftan kapitalist milliyetçilik anlayýþýna sahip kesimlerin utanç verici geçmiþlerinin bir resmini sunmaktadýr.

Türkler, Kürtler, Ermeniler, Araplar, Süryaniler vs. asla birbirinin ezeli düþmaný deðildir. Hepsi batý emperyalizminin bol ve yönet politikalarýnýn kurbanlarýdýr. Bu sebeple batýlý ülkeler asla doðru çözüm adresi deðildir, olamaz, nitekim bu kendi celladýmýzdan medet ummak olur.

Bu meselenin doðru çözüm adresi sekter soldan ve kapitalizmden uzak sosyalistlerdir, sosyalizmdir.

Sekter solun "Ermeni soykýrýmý"ný kabullenen emperyal projesinden kendini kurtarmasý ve bu meselede ezber bozarak anti emperyalist sosyalist bir anlayýþla olaya yaklaþmaya baþlamasý büyük bir gerekliliktir.

Herþeyi inkâr da emperyal projelere alet olunacak bir yaklaþým da sosyalist duruþ kabul edilemez.

Ýçimizdeki çýban emperyalizmdir. Ne Ermeni ne Rum ne Türk ne Kürt ne de Arap’týr. Bilakis birlikte emperyalizmi kovacaðýz ve kendi baþýmýza batýdan baðýmsýz bir þekilde kendi ortak geçmiþimizin artýlarýný ve eksiklerini eþitlikçi bir sosyalist anlayýþla irdeleyeceðiz ve gerektiði noktada yüzleþeceðiz, hesaplaþacaðýz ve nihayetinde birlikte gelecek kuracaðýz.

Çünkü daha birlikte görülecek güzel günlerimiz vardýr. Ýnsanca, kardeþçe, barýþ ve huzur içinde, sömürüsüz ve kavgasýz.

Ahmet DAÞKAPAN
25 Nisan 2021

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.