RAKI VE AYDINLIK

21 Mayýs 2022 10:59 / 1050 kez okundu!

 

 

"Özgürlük adýna en hararetli þekilde bireysel alkol kullanýmý serbestliðini ve alkol kullaným mekanlarýna sýnýrsýz serbestliði savunmak, aydýn ve solcu olmanýn etiketlerinden biri haline getirilmiþ durumdadýr.

Batý Avrupa'daki sol, daha ileri giderek uyuþturucu kullanýmý ve satýþýný legalleþtirerek özgürlük mücadelesi verdiði kanýsýyla hareket ediyor."

 

***

RAKI VE AYDINLIK


Hem ortadoðu ülkelerinde hem de Türkiye'de alkollü içki içilmesini dini esaslara istinaden reddedenlerin tahakkümüne aykýrý olmak adýna alkol kullanýlmasý ve alkol kullanýmý özgürlüðünü savunmak sýklýkla görülen bir olgudur.

Turkiye'de daha ileri gidilerek alkol kullanýmý ile ilerici devrimciligi birbiriyle özdeþleþtirerenlerin sayýsý azýmsanacak boyutta deðildir. 

Buna melankolik "devrimcilik" dersek belki daha uygun olur.   


Bu da yarým arabesk türkülerle bütünleþince bir meyhane devrimciliði mayasý oluþuyor ve meyhane köþelerindeki masalarda akýlalmaz devrimler gerçekleþtiriliyor.     

Daha ötesi özgürlük adýna en hararetli þekilde bireysel alkol kullanýmý serbestliðini ve alkol kullaným mekanlarýna sýnýrsýz serbestliði savunmak, aydýn ve solcu olmanýn etiketlerinden biri haline getirilmiþ durumdadýr.

Batý Avrupa'daki sol, daha ileri giderek uyuþturucu kullanýmý ve satýþýný legalleþtirerek özgürlük mücadelesi verdiði kanýsýyla hareket etmektedir. 

Tarihin akýþý içerisinde alkol kullanýmý hem aykýrýlýk ve hem de bireysel özgürlük sembolü olarak iþlev görmüþ olsa da bilimsel temelde alkol kullanýmýný savunmanýn hiç bir mantýðý olamaz.

Alkolün insan saðlýðýna zararlý olduðu ve bu yüzden de insanýn saðlýðý açýsýndan, tüketilmemesi gerektiði aþikardýr.

Bu durumda sosyalistlerin halkýn saðlýðýný düþünerek yaklaþým geliþtirmesi gerekir.

Alkolün insana zararlý olmasý sebebiyle sosyalist devrimcilerin alkol tüketimini azaltmak ve hatta mümkünse sýfýrlamak hedefi taþýyan politikalar geliþtirmesi gerekmektedir.

Haliyle alkol tüketimiyle; aydýnlýk, devrimcilik ve solculuk asla birbiriyle özdeþleþirilemez.

Ahmet DAÞKAPAN

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.