DENK'E VERÝLECEK HER OY, HOLLANDA'DAKÝ IRKÇILIÐA BÝR DARBE OLACAKTIR

10 Mart 2021 12:50 / 3021 kez okundu!

 

 

17 Mart 2021'de yapýlacak Hollanda seçimlerinde göçmenlerin oy kullanmalarý üzerine, seçime günler kala yazýlmýþ Ahmet Daþkapan'ýn çok önemli notlarýný sunuyoruz. Hollanda'daki göçmen Türkleri, kendi aralarýndaki politik farklýlýklarýn üstüne çýkarak, DENK partisine destek vermeye çaðýran Daþkapan, "DENK'e verilecek her oy ýrkçýlýða bir darbe olacaktýr" diyor.

***

DENK’E VERÝLECEK HER OY, HOLLANDA’DAKÝ IRKÇILIÐA BÝR DARBE OLACAKTIR

 

17 MART 2021’DE ÇARÞAMBA GÜNÜ HOLLANDA HALKI SANDIÐA GÝDÝYOR

Seçimlere katýlmanýn ve gidip oy kullanmanýn önemini vurgulayanlar, þuna veya buna oy verin tavsiyelerinde bulunanlar, bana oy verin çaðrýsý yapan bireysel adaylar, göçmenlerin oylarýný almak için birbiriyle yarýþan siyasi partiler, siyasi tartýþmalar ve her zaman olduðu gibi her tarafta asýlý duran siyasi afiþler seçimleri görmezlikten gelmemizi engelliyor.

 

Bu seçimlerin göçmenler için önemi var mý?

Göçmenler açýsýndan bu seçimler önemli mi gerçekten? Veya bu seçimlerin göçmenler açýsýndan önemini nasýl arttýrabiliriz?

Seçme ve seçilme hakkýnýn demokratik bir hak olduðu ve kullanýlmasý gerektiði mefhumunu aklýmýzda saklý tutmak þartýyla, mevcut koþullarda bu sorunun en makul cevabýný kim biliyor veya bu cevap nedir?

 

Göçmenler günah keçisi

Göçmenler seçimlere katýlsa da katýlmasa da, göç ve göçmenler meselesi ve de Ýslamofobi, Hollanda seçimlerinin eksenini oluþturmuþ durumda. Geçmiþteki her seçimde de böyle olsa da, bu durumun önümüzdeki seçimlerdeki boyut ve derinliði daha vahim bir derecededir. Batý Avrupa ülkelerinde ve haliyle Hollanda’da hisedilen derin siyasi ve iktisadi kriz sonucu ve krizin beraberinde getirdiði panik ile gelecekle ilgili artan güvensizlik duygusu göçmenleri ve özellikle Müslümanlarýn her zamankinden daha kuþku verici bir düzeyde günah keçisi muamelesi görmesini saðlamýþtýr.

 

Aþýrý sað iktidar olursa

Aþýrý sað partisi lideri Wilders seçim yoklamalarýnda ikinci parti konumundadýr. Bu seçimlerde çok daha aleni bir þekilde Hollanda halkýnýn kriz sebebiyle hisettiði ve yaþadýðý iktisadi sorunlarýn temel kaynaðýný göç ve göçmenler olarak gösteren Wilders; toplumdaki sosyal sorunlar ile güvenlik sorunlarýnýn Müslümanlar olduðunu vurgulamakta ve iktidar olmasý durumunda bunlara radikal bir þekilde son vereceðini açýkça ifade etmektedir. Hollanda meclisinde Baudet isimli liderin öncülüðünde temsil edilen partiyle birlikte ortalama 25 sandalye çýkarmalarý beklenmektedir.

 

Ýslamofibik kampanya ile aþýrý saðýn oylarýný çalmak

Bir taraftan ýrkçý aþýrý saðcý siyasi partiler göç, göçmenler ve Ýslam karþýtlýðý temelinde seçim kampanyalarýný sürdürüyor. Diðer taraftan yerleþik Hollandalý siyasi partiler aþýrý saðýn yaklaþýk 1.5 veya iki milyon civarýndaki seçmenlerini kazanmak için dolaylý veya dolaysýz bir þekilde islamofobi yaklaþýmlarýyla, göç, göçmen ve Ýslam karþýtlýðý söylemleriyle aþýrý saðdan geri kalmamaktadýr. Istisnasýz hepsi "islami terör" üzerinden bunu kolaylýkla yapabilmektedir.

 

Sentezleme

"Ýslami terör" ile göç, göçmen ve Müslüman sentezlemesi yapýlarak, göçmenler ve özelde Müslümanlar terörle baðlantýlý biçimde sunularak hedef tahtasý haline getirilmektedir. Fransa’da Macron’un, terör algýsýný istismar ederek kimi göçmenlerin ve özellikle Türk derneklerinin kapatýlmasý kararlarýný almasý gibi bir uygulama þu anda Hollanda’da gündemde... Terör deðince doðal olarak akan sular duruyor ve bunun üzerinden alenen göçmenler ve Müslümanlar atýþ tahtasý haline getiriliyor ve herkesin özgürce göçmenlere ve özellikle müslümanlara yönelik hakaretkar, rencide edici atýþlar yapabilmesi saðlanýyor. Bu derin algý politikasýnýn tek merkezden üretilip uygulandýðý açýktýr.

 

Kimi göçmenlerin ve siyahlarýn islamofobi ile aþýrý sað gafleti

Beyaz tenli Hollandalý seçmenlerin önemli bir bölümü ve Hollanda’nýn eski sömürge ülkelerinden gelme esmer veya kara tenli kitlelerden ciddi bir bölüm "islam terörü" nü otomatikmen Müslümanlar, göç ve göçmenlerle özdeþleþtirmektedir. Sözkonusu derin algý politikasý bu kitlerle rahatlýkla iletiþim imkaný saðlamaktadýr. Göçmenlerin bir bölümünün bu politikadan ve özellikle terör baðlantýlý Ýslam sentezinden etkilenerek aþýrý saðcý partilere oy verdiði veya oy vermese de en azýndan aþýrý saðýn islamofobik söylemlerini kopyaladýðýný tespit edebiliriz.

 

Aþýrý saðýn deðirmenine su taþýmak

Kimileri bunu, Batý Avrupa’daki ýrkçýlýðýn ve aþýrý faþist saðýn islamofobiyi, iktidar olabilmek için kendine güncel bir ideolojik ve siyasi yaklaþým haline getiridiði bilincinden yoksun bir þekilde, sözde laiklik kisvesi altýnda yapmaktadýr. Ve bu þekilde aþýrý saðýn deðirmenine su taþýmaktadýr.

Böylelikle de Hollanda’daki ekonomik ve toplumsal sorunlarýn temel kaynaðý olarak Müslümanlarý ve genel anlamda göçmenleri yaftalayan bir algýya, yani aþýrý saðcý bir siyasi atmosferin geliþmesine hizmet edilmektedir.

 

Göçmen çocuklarýnýn varolma ve hayatta kalma stratejisi

Kendini saðcý veya solcu olarak tanýmlayan, istisnasýz, bütün Hollandalý siyasi partiler "islam terörü" kisvesi altýnda yabancý düþmanlýðý algýsý üzerinden genel seçim kampanyasý sürdürmektedir. Özellikle buna raðmen ve paralel olarak bir çok göçmen çocuðu yerleþik Hollanda siyasi partileri aracýlýðýyla meclise seçilmeyi hedefliyor. Göçmen seçmenlerden, Hollandalý siyasi partilere tercihli oy sistemi yoluyla oy vermelerini hararetle talep ediyorlar.

Bunu garipsemiyorum. Hollanda toplumunda yer edinme, varolma, kabullenilme, her þeye raðmen hayatta kalma stratejisi olarak bu yolu seçenlerin de olduðunu varsayarak anlýyorum. Bu derin ýrkçýlýk ortamýnda hayatta kalma kavgasýdýr.

 

Hollandalý siyasi partilerdeki ýrkçýlýðý görmezden gelmek

Hollanda’daki siyasi partilerin özündeki, ýrkçý ve sömürgeci Hollanda tarihiyle alakalý derin ýrkçýlýk gerçeði ve bu gerçeðin Hollanda toplumunun doðal aynasý olmasý olgusunun taktiksel ve stratejik düþünce tarzýyla bu göçmen çocuklarý tarafýndan görmemezlikten gelinmesi tartýþýlmasý gereken bir realitedir. Hollandalý siyasi partilerin Ýslamofobi ve özlerindeki ýrkçý gerçekliðini parti içinde tartýþtýrmak, gündeme getirmek ve partiler içinde bunun ilkeli mücadelesini vermek temel misyon olmalýdýr, hele ki göçmenlerin oylarýný almaya yeltenmisseniz.

 

Mecliste süs eþyasý

Ancak geçen 34 yýllýk süreçte Hollandalý siyasi partiler aracýlýðýyla parlementoya seçilen göçmenlerin genel anlamda süs eþyasý olmaktan öte bir iþlevleri olmadýðý aþikardýr. Ve geldikleri konum ve görevlerde iþlevleri, temsil ettikleri siyasi partilerin politikalarýný savunmak ve uygulamaktan baþka bir nitelik kazanamamýþtýr. Yani ne Müslümanlarýn ne de genelde göçmenlerin dolaysýz sesi olmak gibi bir iþlevleri asla olmamýþtýr. Olamaz zaten. Bu olgu kendi iradelerini aþmaktadýr, parti çizgisine ve disiplinine uymak zorunda kalmýþlardýr. Seçilmiþ olmalarýnýn yeni nesillere rol-model olmaktan öte bir toplumsal iþlevi olmamýþtýr.

Durum böyle iken göçmenler olarak Hollandalý yerleþik siyasi partilere ve onlarýn adaylarýna oy vermemezin gerçekten bir önemi var mý? Boþ umutlara kapýlmaktan baþka ne deðeri var?

 

Göçmenlere karþý kalkan “bounty”

Yerleþik siyasi partiler aracýlýðýyla meclise seçilen kimi siyahlarýn ve göçmenlerin süreç içerisinde göçmenlere karþý bir kalkana dönüþtüðü mekanizmasý, gözardý edilemiyecek kadar önemlidir. Beyaz tenlilerin diðer göçmenlerin önüne çýkardýðý veya ýrkçý ortamda barýnabilmek için kendi seçeneði olarak ýrkçýlýðý ve ayrýmcýlýðý inkar eden, rededen, ýrkçýlardan daha çok göçmenlere saldýrganlaþan, islamofobi konusunda öncülüðe kalkýþan, ýrkçýlýk ve ayrýmcýlýða gözyuman veya ýrkçý ayrýmcý icraatlara katký saðlayarak iþtirak eden tipler. Bunu yapmalarý durumunda özellikle göçmenler ve Müslümanlarla ilgili olumsuz onyargýlara sahip beyazlar tarafýndan daha fazla desteklenmeleri sonucu kökeni olan topluma resmen ihanet eden prototipler. Sömürge ülkelerden gelenler bu tiplere “bounty” ismini takýlmýþtýr. Franz Fanon bu tiplerin mükemmel bir analizini yapmýþtýr.

 

DENK'in tarihsel önemi

Önemle vurgulamak isterim ki geçen donemde Hollanda tarihinde tarihsel önem kazanan DENK olgusu oluþtu. Mecliste kahramanca ýrkçýlýða ve ayrýmcýlýða karþý mücadele etti. Göçmenlerin sesini süzgeçsiz ve dolaysýz bir þekilde meclise taþýma cesaretini gösterdi ve bunun etkin mücadelesini verdi. DENK’in meclise seçilmiþ olmasý ve verdiði mücadele Hollanda siyasi tarih kitaplarýna bir dönüm noktasý, bir tarihsel olgu olarak geçecektir.

 

DENK bütün göçmenlerin meclisteki sansürsüz gür sesi

DENK ayný zamanda bütün göçmenlerin, eþit hak talepleri ve ýrkçý ayrýmcý politika ve uygulamalara karþý meclisteki hem sansürsüz ve hem de gür sesidir. Irkçýlýk bu sesi kýsmak için elbirliði yapmýþ durumda. Göçmenlik sürecinde ve mücadelesinde doruk noktasý olan DENK'in meclisteki mücadelesi desteklenmeli ve sandýkta DENK'e oy vererek, ýrkçýlýða ciddi bir ders vermek gerekir.

 

DENK'e verilecek her oy ýrkçýlýða karþý bir þamardýr

DENK, seçimlerin göçmenler için önemi açýsýndan gercekten yeni bir çýðýr açtý. bu yüzden de DENK'in önü açýlmalý ve gelecek seçimlerde daha güçlü bir þekilde onu yeniden meclise taþýmalýyýz.

DENK'in göçmenler açýsýndan olan tarihsel önemini görmeli ve klasik sað sol yaftalamalarýyla ötekileþtirici yaklaþýmlardan kaçýnýlmalý diye düþünüyorum.

 

Vergi dairesinde ýrkçýlýðýn su yüzüne çýkmasý DENK’in kazanýmýdýr

DENK'in meclis çalýþmalarý somut, meclis dokümanlarýna ve verilere dayalý bir þekilde incelendiðinde, takdire þayan mücadele verdiði net bir þekilde ortaya çýkmaktadýr. Meclis dokümanlarýný incelemenizi öneririm. Ýnternet aracýlýðýyla çoðuna ulaþmak mümkündür. Bu belgeler, DENK ile ilgili olasý önyargýlarýnýzý temizlemenize kesinlikle yardýmcý olacaktýr.

Bu incelemeden çýkan tabloya gore DENK'in çalýþmalarýnýn yüzde 95'ni, Hollanda’da yaþayan göçmenler ve Müslümanlarýn meseleleri, uluslarasý alanda Ýsrail devletinin insan haklarýný ihlali gibi meseleler oluþturmaktadýr. Örneðin vergi dairesinde tespit edilen ýrkçý ve ayrýmcý uygulamanýn su yüzüne çýkarýlmasý DENK’in göçmenler için elde ettiði kazanýmlardan bir tanesidir.

 

Türkiye üzerinden DENK tu kaka

Hollandalý yerleþik siyasi partiler mecliste DENK’in ýrkçýlýkla ilgili sesini kýsmak, bu konudaki mücadelesinin önünü kesmek, göçmenler nezdinde itibarsýzlaþtýrýp oy potansiyelini düþürmek için sürekli Kuzu’nun Türkiye ile ilgili görüþlerini her tartýþmada yerli yersiz gündemi getiriyor. Hollanda’da yaþamakta olan Türkiyeliler olarak Türkiye ile ilgili farklý düþüncelere sahibiz, Ancak bu gerçek ýrkçýlýða karþý mücadele de ayný kulvarda durmak için bir engel teþkil etmemelidir.

DENK’in bütün baþarýlý çalýþmalarýný salt Kuzu'nun Türkiye hususundaki farklý yaklaþýmlarý üzerinden tukaka etmek gibi bir tarihsel yanýlgý, göçmenlerin çýkarlarýný ve ýrkçýlýðýn tehlike boyutunu gözardý eden bir duruþtur. Elbette herkesin eleþtiri ve özeleþtiri hakký saklýdýr. Ancak Türkiye kaynaklý kýsýr döngülü sað sol çeliþkilerini Hollanda’da artýk aþmak gibi bir toplumsal zorunluluðumuz var.

 

Irkçýlýk sað sol ayýrýmý yapmýyor

Irkçýlýk bizlere yönelik yaklaþýmýnda aramýzdaki sað ve sol farkýný gözetmemektedir. Ve ýrkçýlýk hýzlý adýmlarla iktidara yürüyor. Tehdit ve tehlike büyük. Kaldý ki bu tehlike Hollanda ile de sýnýrlý kalmamaktadýr. Fransa ve diðer AB ülke hükümetlerinin islamofobi özlü ideolojik yaklaþýmlarý da "islam terörü" ile mücadele kisvesi altýnda artýk su yüzüne çýkmýþtýr.

 

Ýkinci dünya harbinde Yahudi soykýrýmý

Irkçýlýk ikinci dünya harbinde de Yahudi soykýrýmýný gerçekleþtirirken Yahudileri iç çeliþkilerine göre tasnif etmemiþtir, hepsi tek düzen týraþ ve elbise ile gaz fýrýnlarýna gönderilmiþ ve insanlýk tarihinin en büyük vahþetine imza atýlmýþtýr. Dünün Yahudi düþmanlýðý bu günün islamofobisidir.

 

DENK'e oy vermek

DENK'e verilecek her bir oyun göçmenlerin geleceði açýsýndan ve ýrkçýlýkla mücadele bakýmýndan tarihsel önem taþýdýðýný idrak etmekte yatýyor bütün mesele. Hollanda tarihinde ilk kez göçmenlerin oluþturduðu bir siyasi parti Hollanda meclisine seçilebildi, yeterliliðini kanýtladý ve bunu daim kýlmamýz lazým.

 

Ahmet DAÞKAPAN

8 Mart 2021

Son Güncelleme Tarihi: 11 Mart 2021 13:26

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.