DENK VE PVV BENZETMESÝ TARÝHSEL BÝR YANILGIDIR

16 Mart 2021 09:20 / 4103 kez okundu!

 

 

Her þey bu kadar açýkça ortadayken DENK partisini aþýrý saðcý, Irkçý ve islamofobik PVV partisiyle ayný kulvarda konumlandýran ve deðerlendiren yaklaþýmýn dayanaklarýný araþtýrmaya çalýþtým. Ancak herþey bir yana, asla unutmayalým ki, BU SEÇÝMLERDE DENK PARTÝSÝNE VERÝLECEK HER OY IRKÇILIÐA VURULMUÞ BÝR DARBE OLACAKTIR.
 

 

***

DENK VE PVV BENZETMESÝ TARÝHSEL BÝR YANILGIDIR

 

Her þey bu kadar açýkça ortadayken DENK partisini aþýrý saðcý, Irkçý ve islamofobik PVV partisiyle ayný kulvarda konumlandýran ve deðerlendiren yaklaþýmýn dayanaklarýný araþtýrmaya çalýþtým.

 

DENK mecliste ne yaptý?

 

PVV ile mücadele

Bu kýyaslama ve benzetme ister istemez tuhaf bir duygu uyandýrýyor. Hollanda meclisinde PVV partisiyle en fazla mücadele eden ve PVV'nin ýrkçý ve de islamofobik düþüncelerine en etkin þekilde karþý çýkan DENK partisidir. 

 

Irkçýlýða karþý göçmenlerin sesi

Mecliste ýrkçýlýða karþý göçmenlerin sesini sansürsüz þekilde doðrudan duyuran tek partidir DENK. 

 

Eþit haklar mücadelesi

Göçmenlerin eþit haklar meselelerini en etkin meclise taþýyan DENK partisidir. 

 

Vergi dairesindeki ýrkçýlýk

Vergi dairesindeki ýrkçý ayrýmcýlýðý su yüzüne çýkartan DENK partisidir.

 

FvD ile mücadele

Aþýrý saðcý FvD partisiyle en etkin siyasi ve ideolojik mücadeleyi veren DENK partisidir.

 

DENK ýrkçý partilere zýt

Yani DENK partisinin Hollanda’ya dönük bütün çalýþmalarý ve düþünceleri yüzde yüz PVV ve FvD'nin zýttý niteliðindedir. Haliyle DENK partisi bu niteliði itibarýyla hiçbir þekilde ve anlamda PVV ile ne kýyaslanabilir ne de ayný kulvarda görülebilir.

 

PVV ile benzetme hayal ürünü

Bu benzetme tümüyle bir hayal ürünü, bir sübjektif algý, sabitleþmiþ negatif önyargý veya bir siyasi taktik olarak nitelenebilir.

 

Hollandada Irkçýlýkla samimice mücadele eden DENK partisine ýrkçý yaftalamasý yapmak ciddi bir çeliþkidir. DENK Hollanda’ya dönük mücadelesinde anti-ýrkçý bir partidir ve bu realite tartýþma götürmez boyuttadýr.

 

PVV ile benzetme Türkiye endekslidir

Peki hal böyle iken birileri DENK partisini buna raðmen nasýl olur da ýrkçýlýkla itham edebilir?

 

DENK partisinin, PVV ile eþdeðerde ýrkçý gösterilmesinin Hollanda’ya dönük siyasetiyle hiç bir baðlantýsý olmadýðý aþikardýr. 

 

DENK partisinin PVV'nin ikizi konumda gösterilmeye çalýþýlmasýnýn temel dayanaðý büyük ölçüde siyasidir.

 

Kuzu ile Öztürk'ün Türkiye’ye ilþkin düþünceleri, iliþkileridir. Ayný zamanda AKP’ye karþý tavýr koymamalarý, silahlý eylemlilik içinde olan Kürt ve Türk örgütlerine, yani diðer anlamda teröre karþý duruþ sergilemeleri ve "Ermeni soykýrýmý" iddiasýný reddetmeleridir. Türkiye Cumhuriyeti devletinin bu hususlarla ilgili resmi çizgisini savunur bir konum almalarýdýr. Bu bir devlet çizgisidir. AKP iktidarýndan önce de var olan bir çizgidir.

 

Sað sekter yöntem

Bu duruþlarýný gizlememeleri ve de hem mecliste hem de meclis dýþýnda bu hususlarda sert ve saldýrgan bir yöntem seçmelerinin de kendilerine yönelik tepkileri tetiklediði açýktýr. Seçtikleri bu yöntem Türk saðýnýn demode olmuþ ayrýþtýrýcý sekter geleneðinin DENK üzerindeki etkisinden kaynaklanmaktadýr. Toplumda birlik ve beraberlik uðruna DENK'in Türk kanadýnýn bu tür çocukluk hastalýklarý üzerinden silkeleyip atmasý yararlý olur.

 

DENK adýna Türkiye siyaseti

Lakin yukarda DENK-Türkiye ve de AKP baðlantýlarý ve DENK'in diðer hususlardaki yaklaþýmlarý hiç bir þekilde DENK'i PVV ile ayný kefeye koymaya mesnet saðlamaz ve bu ikizlemeyi meþrulaþtýrmaz.

 

Teröre karþý olmak

PKK ve baþka oluþumlarýn silahlý eylemliliklerine ben de þiddetle karþýyým. 

 

Ermeni zorunlu göçü

Ermeni meselesine iliþkin, 1915 dönemlerinde Ermenilerin zorunlu göçe tabi tutulmasý sonucunda nice Anadolu evladý Ermeni’nin hayatýný kaybetmiþ olmasýný büyük bir esefle, üzüntüyle ve kan aðlayan bir yürekle dillendiriyorum. 

1915 zoraki Ermeni göçü ve sonuclarý ülkemiz tarihinde yaþanmýþ büyük bir vahþet en karanlýk bir sayfadýr. Ermeni halkýnýn ülkemizde bu gün itibariyla mazlum halklardan biri olduðu gerçeði inkar edilemez.

 

“Soykýrým“a mesnet yok

Ancak yaptýðým bütün araþtýrmalarda Osmanlý devletinin Ermeni halkýnýn soyunu yok etmeðe yönelik bir anlayýþ, politika veya kararlarýnýn olduðunu tespit edemedim. Haliyle 1915'ten çok daha sonra kullanýlmaya baþlanmýþ ve hukuki nitelik taþýyan "soykýrým" kavramýnýn bu baðlamda kullanýlmasýný mesnetsiz buluyorum. 

Batý emperyalizmin bu kavramý Türkiyeye karþý bir siyasi saldýrý aracý olarak istismar ettiði kanýsýndayým. Ermeni diasporasý da buna alet olmaktadýr.

 

Devlet ve cumhuriyet

Türkiye ve Türkiye cumhuriyeti devleti çýkarlarý benim için de vazgeçilmez deðerdir.

Bu tür düþünceler beni PVV ile özdeþ yapmadýðý gibi DENK partisini de PVV ile ayni kefeye koymaya temel saðlamaz.

 

Sol sekterizm

DENK partisini PVV ile ikiz olarak yaftalama yaklaþýmý sol sekterizmin bir yansýmasýdýr. Sol yol, sermayeye karþý sýnýf mücadelesinde somut hal alýr. Yani emeðin sömürüsüne karþý fabrikalarda, tarlalarda, iþletmelerde iþçilerin, emekçilerin, tarým iþçilerinin v.s. vereceði emeðin mücadelesidir sol mücadele. 

 

Üretim iliþkilerini ve araçlarýnýn kullanýnýmýný demokratikleþtirme mücadelesidir sol mücadele. Sosyalist ekonomik sistem kurmak için çalýþmaktýr sol mücadele. 

 

Sol ve din

Sol demokrat çizgide bence ne dini inancý olan insanlarla, ne cami, kilise, havra veya cem eviyle, ne papaz, Alevi dedesi veya cami hocasýyla hedef olarak uðraþmaya yer vardýr. Sol demokratýn temel hedefi sömürü sýnýfýný teþkil eden sermaye sýnýfýdýr. Gericilik yaftalamasýyla hacý, hoca, dede ve papaz asla ve asla solun hedefi deðildir. 

 

Haliyle DENK kurucularýnýn mütedeyyin kökenleri, onlarýn bu güne kadar mecliste ýrkçýlýða karþý ve göçmenlere eþit haklar için samimice yürüttükleri baþarýlý mücadeleye asla gölge düþürecek bir nitelik deðildir. 

 

Sýnýf mücadelesi esastýr

Sol kulvarda su yüzüne çýkan saplantýlý sol sekterizim artýk yerini daha geniþ kitleleri kucaklayacak daha olgun ve gerçek sosyalist sýnýf mücadelesine býrakmalýdýr. 

 

Serüvenci, doðmatik, küçük burjuva romantizmi olarak nitelenebilecek saplantýlý sekter sol anlayýþ, dünyanýn her yerinde halktan soyutlanmýþ niteliði ile tarih sahnesinden silinmiþ ve de öz olarak her daim demokrat niteliðinden uzaktýr.

 

Milat

Mevcut Hollanda durumunda yerleþik Hollandalý siyasi partilerden aday olan bütün göçmen adaylara elbette kiþisel kariyerleri açýsýndan baþarýlar diliyorum. Ancak toplumsal açýdan seçilmelerinin bu gün için DENK ile kýyasla hiç bir tarihsel önemi yoktur. Bu sebeple oylarýn DENK partisinde toplanmasýnýn tarihsel önemine vurgu yapýyorum.

 

Türkiye’de altmýþlý yýllarda TÝP'in TBMM'ye seçilmesi ve de Kürt halkýnýn Türkiye’de yerleþik siyasi partilere raðmen kendine özgün bir siyasi partiyle ilk kez TBBM'ye girmesi, Kürt meselesi açýsýndan nasýl bir milat ise, DENK'in Hollanda meclisine bir göçmenler partisi olarak seçilmiþ olmasý Hollan’da tarihinde bir milat, tarihsel bir olgudur.

 

Bu olguyu gözardý ederek klasik sol saplantýlarla yaklaþým gösterenler tarihsel bir yanýlgýya imza atmýþ oluyorlar.

 

BU SEÇÝMLERDE DENK PARTÝSÝNE VERÝLECEK HER OY IRKÇILIÐA VURULMUÞ BÝR DARBE OLACAKTIR.

 

Ahmet DAÞKAPAN

14 Mart 2021

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.