28 Þubat'ýn yýldönümünde halk, darbecilere karþý öfkesini sokaða taþýdý

28 Þubat 2010 23:35  

 

28 Þubat'ýn yýldönümünde halk, darbecilere karþý öfkesini sokaða taþýdý

28 Þubat darbesinin 13. yýldönümünde Ýstanbul, Ýstiklal caddesinde "Darbeye Karþý 70 Milyon Adým Koalisyonu" tarafýndan düzenlenen " 1000 yýlýn sonu, Erken final..." temalý yürüyüþ ve mitinge 30 bini aþkýn yurttaþ katýldý. Son yýllarda gerçekleþtirilen darbelere karþý protesto gösterilerinin en yüksek katýlýmlýsý olduðu gözlenen yürüyüþ Tünel Meydaný'ndan baþlayarak, Taksim Meydaný'nda gerçekleþtirilen mitingle sonlandý. Yürüyüþ sýrasýnda, güzergah üzerinde bulunan Ýstanbul Barosu önünden geçerken "Darbeci Baro" þeklinde protesto sloganlarý yükseldi. CHP örgütünün önünden geçerken de protestocular "Baykal kýþlaya", "Irkçý Baykal, faþist CHP" þeklinde sloganlar attý. Toplumun çok çeþitli kesimlerinden katýlýmcýlarýn bileþimiyle gerçekleþtirilen yürüyüþte "Ýlker Baþbuð çeneni kapa", "Darbelere dur de!", "Ordu kýþlaya", "Ýnanca saygý, düþünceye özgürlük", "Hrant'ýn katili Ergenekon çetesi" þeklinde sloganlar atýldý. Eylem, son yýllarýn en güçlü darbe karþýtý halk yürüyüþü olarak nitelendi.

Yürüyüþ sonunda Taksim Meydaný'nda gerçekleþtirilen mitingte, "Sivil Dayanýþma Platformu" sözcüsünün yaptýðý konuþmanýn ardýndan, "Darbeye Karþý 70 Milyon Adým Koalisyonu" adýna bir konuþma yapan sanatçý Lale Mansur; "28 Þubat darbesinin üzerinden 13 yýl geçti. 28 Þubat darbesiyle ordu, dönemin hükümetini düþürdü, 28 Þubat darbesine giden yolda milyonlarca insan fiþlendi. Bankalar hortumlandý. Baþörtülü öðrenciler darbecilerin þiddetine maruz kaldý, okul kapýlarýndan içeri alýnmadý, aþaðýlandý, dövüldü. 28 Þubat darbesi, ýrkçý bir iklim yarattý ve tetikçiler harekete geçti. Akýn Birdal 13 kez kurþunlandý" dedi. Mansur konuþmasýný þöyle sürdürdü:

"28 Þubat’ta belki o meþhur emir komuta zinciri içerisinde ordu yönetime el koymadý ama bir hükümeti devirerek, tüm özgürlüklerin üzerinde þiddetli bir baský uyguladý.

Dönemin Genelkurmay baþkaný, Erbakan hükümetini devrildikte sonra baþbakan olan Mesut Yýlmaz’a, “Nizamiyenin kapýsýndan döndük” diyerek tehdidini sürdürdü. Askerler, 28 Þubat’ýn gerekirse 1000 yýl süreceðini ilan ettiler.

1000 yýl boyunca baþ örtüsü yasaðý!
1000 boyunca insanlarýn kurþunlanmasý!
1000 yýl boyunca ýrkçýlýk!
1000 yýl boyunca askeri vesayet!
1000 boyunca denize giren vatandaþlarý gettolarýndan seyretmeye mahkum olan halk!
1000 yýl boyunca suskunluk!
1000 yýl boyunca bölünmüþlük! Düþmanlýk!

28 Þubat, bir korku imparatorluðu yaratmayý hedefledi. Uðruna, özgürlüklerimizi askýya almamýz gereken bir korku imparatorluðu.

Halkýn aptal yerine konduðu, özgürlüklerin laðvedildiði, demokrasinin apoletlilerin egemenlik sahasýna dönüþtürüldüðü bir korku imparatorluðu.

Baþörtülü öðrencilerin “ikna odalarýnda” baskýya uðradýðý bir imparatorluk. Farklý düþünenlerin fiþlendiði, muktedirlerin istediði gibi giyinmeyenlerin coplandýðý, tutuklandýðý, iþkence gördüðü bir imparatorluk!

Hepimiz biliyoruz ki, cuntacýlar 28 Þubat’ýn 1000 yýl sürmesini istiyorlar. Bunun için çalýþýyorlar. 2000’li yýllar boyunca “Ayýþýðý”, “Yakamoz”, “Sarýkýz”, “Eldiven” adýný verdikleri bir dizi darbe giriþiminde bulundular. Siyasi cinayetler iþlediler. 1990’lý yýllarýn baþýndan beri, topluma korku salmak, “laik/þeriatçý” bölünmesini yaratmak için Uður Mumcularý öldürdüler, Sivas’ta insanlarý yaktýlar. 2000’li yýllarda Hrant Dink’i öldürdüler.

Kaos yaratmak, cuntacýlarýn becerebildiði tek iþ. Kafes darbe planýnda da, Balyoz darbe planýnda temel hedefleri kaos yaratarak yönetime el koymak!

Yüzlerce çocuðu müzelerde patlatacak kadar acýmasýz, camileri bombalayacak kadar gözü kara olan Onlar, ellerini kollarýný sallayarak darbe planlarý yapmaya, faili meçhul cinayetleri sürdürmeye, meclis üzerinde baský kurmaya, suikastlar planlamaya devam edeceklerini düþündüler.

Ama atladýklarý, küçük bir nokta oldu. Dünya eski dünya deðil! Türkiye eski Türkiye deðil. Biz, eski biz deðiliz!

Darbelere karþý, amasýz, fakatsýz direniyoruz. Ergenekon davasý, tüm cuntacýlarýn, darbe planlayýcýlarýnýn uykularýný kaçýrmaya devam ediyor.

Uzun süredir sokaklarda, hep birlikte, “darbelere karþý direneceðiz!”, “Darbelere karþý omuz omuza” sloganlarýný atýyoruz. Direniyoruz ve darbeyi Türkiye’de sevilen bir moda olmaktan çýkartýyoruz.

"EMASYA PROTOKOLÜ KALKTI"

Sadece darbecileri deðil, darbeye zemin hazýrlayan siyasileri de moda olmaktan çýkartýyoruz. 28 Þubat’ta Süleyman Demirel Cumhurbaþkanýydý. Her darbenin adamý olan Demirel gibileri de moda olmaktan çýkartýyoruz.

28 Þubat’ýn ürünü olan Emasya Protokolü kalktý.

28 Þubat’ta daha da derinleþtirilen korku imparatorluðunun bölünmüþlüklerini aþýyoruz.

Ama 28 Þubat’ýn etkilerinin sürdüðünü de biliyoruz. 12 Eylül mahsulü DARBE ANAYASASI’nýn kendisi durdukça darbe sevicilerin durmayacaðýný, her fýrsatta kaos yaratmaya çalýþacaðýný biliyoruz.

Bugün 28 Þubatçýlar yenildi. Darbeciler yenildi. Irkçýlar yenildi. 1000 yýlýn sonu onlar için erken geldi. Yenilen sadece 28 Þubatçýlar deðil. 27 Mayýsçýlar, 12 Martçýlar, 12 Eylülcüler, 27 Nisancýlar! Onlar da yenildi

Ordunun, medyanýn, yüksek mahkemelerin ve dev anasý sivil olmayan toplum kuruluþlarýnýn el ele vererek gerçekleþtirdiði dünyanýn en ahlaksýz post-modern darbesi 28 Þubat’ýn yýl dönümünde;

28 Þubat bin yýl sürecek diyenlere;

Bin yýl sürmesi için toprak altýnda vatandaþýna atýlmak üzere bomba saklayanlara;

Bin yýl sürmesi için alçakça eylem planlarý hazýrlayanlara;

Bin yýl sürmesi için kalan son hukuk kýrýntýlarýný da hiçe sayýp yargý darbesi yapanlara;

Bin yýl sürmesi için çocuklarýn üniversite puanlarýna göz dikenlere;

28 Þubat’ýn bin yýl sürmeyeceðini söyleme zamaný geldi!..

Pardon ama artýk sizin bu saçmalýklarýnýzý çekemeyeceðiz.

Erken Final: BÝN YILIN SONU.

Bu yüzden son bir kez hep birlikte haykýralým:

» “28 ÞUBAT BÝR DAHA ASLA!”
» “12 EYLÜL BÝR DAHA ASLA”
» “27 MAYIS BÝR DAHA ASLA”
» “12 MART BÝR DAHA ASLA”
» “27 NÝSAN BÝR DAHA ASLA”


FOTOÐRAF: Zeynep Kuray


Sesonline.net

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0