Eklenme Tarihi: 13.08.2010 13:07
Facebook'ta paylaş
0

14 AĞUSTOS URLA GELENEKSEL BAĞ BOZUMU ŞENLİKLERİ

Zeytine yağın, üzüme balın düştüğü gün. Eski takvimle 1 Ağustos, yeni takvimle 14 Ağustos günü Urla’da yüzyıllardır kutlanıyor. Bir yıl boyunca soğuk sıcak demeden ürününü yetiştirmek için uğraşan üreticinin artık emeğinin semeresini alma zamanı gelmiştir. Bağlardaki üzüm salkımlarından bal damlıyor. O gün Urlalı’nın bayramıdır. Nişanlı kızlara koç gönderilir, herkes bayramlık giysilerini giyer, sepetlere Karaköy katmeri, kaynamış yumurta konur, karpuzlar kol altına kıstırılır, at arabaları ile deniz kenarına pikniğe gidilir. Denize girilir, doyasıya eğlenilir.

Bu geleneksel bayram 22 yıldır Urla Belediyesi ve Ziraat Odası önderliğinde “Bağbozumu Şenlikleri “ adı altında sürdürülmekte. Bağbozumu şenlikleri bu yıl da, Urla Malgaca Pazarı’nda 14 Ağustos Cumartesi günü saat 11.00’de başlayacak, gece Urla İskelesinde “Kum Denizi”ndeki konserle sona erecek.

Bağbozumu şenliklerinin Malgaca (Mal-kaça) Pazarı’nda yapılması da anlamlı. Evliya Çelebi seyahatnamesinde, çarşının ortasındaki bir asmayı uzun uzun anlatır. Bu asma o güne kadar gördüklerine hiç benzememektedir. Tüm çarşıyı kaplayan bu asmaya her bağ sahibi yeni bir aşı yaparak, üzerinde çeşit çeşit üzüm oluşmasını sağlamıştır.

Bağbozumu Şenliklerinde bir yenilik de, “Urla Slow Food” oluşumunun da ilk kez katılacak olması. İtalya’da kurulup, kısa sürede yüzü aşkın ülkeye yayılan “Slow Food” (Yavaş Yemek) hareketinin Urla’lı gönüllüleri, yaşadıkları bu coğrafyanın doğal otları, temiz ve bakir denizi, balığı, zeytini, üzümü, şarabı, peyniri, sebzeleri, kuzusu, keçisi, geleneksel kültürü ve tarihi ile zenginleşmiş yerel mutfağına sahip çıkıyor, bu mirasın özelliklerinin korunması ve yaygınlaştırılması için uğraşıyor.

Hem besleyici hem de leziz sofraların gelecek kuşaklara aktarılması için kişisel çaba ve sorumluluklarımızı bizlere tekrar hatırlatan “Slow Food” oluşumunun temel ilkesi gıdaların iyi, temiz ve adil bir şekilde üretilmiş olması.

İYİ, çünkü taze, mevsimlik ve kültürümüzün parçası olan tad ile lezzetlerden oluşuyor.

TEMİZ, çünkü insan sağlığına zarar vermeden, çevreyi kirletmeden, kimyasala bulaşmadan, GDO’suz üretilerek soframıza ulaşıyor, doğaya zarar vermeyen ürünler ile paketleniyor.

ADİL, çünkü tüketici için ulaşılabilir fiyatlarla, küçük üretici ve emekçilerin de yaşamını sürdürebileceği bir gıda düzenini savunuyor.

“Urla Slow Food” oluşumu, bu tarihi mekanda hasat şenliğimize katılmak, yüzyıllardır süren bir geleneğe tanıklık etmek isteyen herkesi Urla’ya davet ediyor.

“Urla SlowFood” üyeleri, bu ilkeleri paylaşmak, sohbetler düzenlemek, ata yadigarı tohumlar ile üretim yapan, çevre ve insan sağlığına duyarlı, geleneksel hayvan ırklarını ve lezzetleri koruyan üreticileri tanıtmak ve şenlikli bir hasada katkıda bulunmak için, Malgaca Pazarında stand açarak sizler ile tanışmayı bekliyor.

“SLOW FOOD” (YAVAŞ YEMEK) HAREKETİ GÖNÜLLÜLERİ URLA BAĞBOZUMU ŞENLİKLERİNDE

Urla’da geleneksel “Bağbozumu Şenlikleri”, ilçe merkezindeki Malgaca Pazarı’nda 14 Ağustos Cumartesi günü saat 11.00’de başlayacak, gece Urla İskelesinde “Kum Denizi”ndeki konserle sona erecek. Dünyanın dört bir tarafında örgütlenmiş “Slow Food” (Yavaş Yemek) hareketinin Urlalı gönüllüleri de bu yıl ilk kez şenliklere katılıyor.

Hem besleyici hem de leziz sofraların gelecek kuşaklara aktarılması için kişisel çaba ve sorumlulukların yaşamsal önemini vurgulayan “Slow Food”(Yavaş Yemek) hareketi, gıdaların İYİ, TEMİZ ve ADİL bir şekilde üretilmesi için uğraşıyor.

“Slow Food” (Yavaş Yemek) hareketinin Urla’lı gönüllüleri de, yaşadıkları bu coğrafyanın doğal otları, temiz ve bakir denizi, balığı, zeytini, üzümü, şarabı, peyniri, sebzeleri, kuzusu, keçisi, geleneksel kültürü ve tarihi ile zenginleşmiş yerel mutfağına sahip çıkıyor, bu mirasın özelliklerinin korunması ve yaygınlaştırılması için çalışıyor.

“Urla Slow Food” üyeleri, bu ilkeleri paylaşmak, sohbetlere katılmak, ata yadigarı tohumlar ile üretim yapan, çevre ve insan sağlığına duyarlı, geleneksel hayvan ırklarını ve lezzetleri koruyan üreticileri tanımak ve şenlikli bir hasada katkıda bulunmak isteyenler ile, Urla Malgaca Pazarında buluşacak.


 

Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.