Þiddet maðduru kadýnlar erkek polis istemiyor

11 Ocak 2017 12:36  

 

Þiddet maðduru kadýnlar erkek polis istemiyor

Adalet Bakanlýðý, þiddet maðduru kadýnlarla görüþerek bir rapor hazýrladý. Raporda maðdur kadýnlarýn, erkek polis memurlarýna ifade vermek istemediði ortaya çýktý. Araþtýrmaya katýlan hakim, savcý ve avukatlar ise ‘Çocuk Polisi’ gibi ayrý çalýþan ‘Kadýn Polisi’ birimi istedi.

Adalet Bakanlýðýnca üç ildeki þiddet maðduru kadýnlar ve çeþitli meslek mensuplarýyla görüþmeler yapýlarak hazýrlanan raporla maðdur kadýnlarýn, erkek polis memurlarýna ifade vermeye çekindikleri belirlendi. Alýnan bilgiye göre, Adalet Bakanlýðý Maðdur Haklarý Daire Baþkanlýðýnca kadýna yönelik þiddetin ortaya çýkardýðý sonuçlarýn maðdur haklarý açýsýndan ele alýnmasý ve suç maðduru kadýnlarýn adli süreçte karþýlaþtýklarý güçlüklerin tespit edilmesi amacýyla araþtýrma yapýldý. Araþtýrma kapsamýnda Ankara, Muðla ve Samsun’da 30 þiddet maðduru kadýnla bireysel görüþmeler gerçekleþtirildi. Bunun yaný sýra 14 hakim, 14 savcý, 8 avukat, 18 zabýt katibi ile mübaþir, 20 polis memuru, 20 jandarma personeli, 36 sosyal hizmet uzmaný ve psikolog olmak üzere 130 meslek mensubuyla da görüþmeler yapýldý. Ardýndan ‘Adli Süreçte Maðdur Kadýnlar’ baþlýðýyla hazýrlanan raporda ise yapýlmasý gereken yeni düzenlemelerin ve kadýnlarýn yaþadýklarý sorunlarýn altý çizildi. 

Rapora göre, kadýnlar, ifade alan memurun erkek olmamasýný talep etti. Ýfade sýrasýnda çok sayýda polis memurunun ayný ortamda bulunmasýndan da rahatsýz olduklarýný belirten kadýnlarýn, özellikle cinsel istismarýn süz konusu olduðu durumlarda yaþananlarý, erkek polis memurlarýna anlatmakta zorluk çektiklerine de raporda yer verildi. Adli süreçle ilgili yeterince bilgi sahibi olmadýklarýný, bazen dilekçe bile yazmakta zorlandýklarýný ifade eden þiddet maðduru kadýnlar, hakim ve savcýlarýn tutumlarýndan ise genel olarak memnun olduklarýný kaydetti.

Raporda ayrýca, þiddet maðduru kadýnlarýn, adli sürecin hýzlandýrýlmasý, olaydan itibaren avukat saðlanarak, hukuki destek verilmesi, boþanma davasý açabilmek için devletin dosya masrafý ve vekalet ücreti almamasý, cezalarýn caydýrýcý olmasý, hayati tehlikesi olan kadýnlarý koruyacak ek önlemler alýnmasý, kadýna yönelik þiddet konusuyla çalýþan personelin eðitilmesi gibi beklentilerinin olduðu da yer aldý. Araþtýrmaya katýlan hakim, savcý ve avukatlar ise kadýna yönelik þiddet konusunda çalýþan mahkeme ve savcýlarýn bulunmasý, kadýna þiddet olaylarýnda gizli tanýk dinlenmesi gibi öneriler sundu. Hakim, savcý ve avukatlar, ‘Çocuk Polisi’ gibi ayrý çalýþan ‘Kadýn Polisi’ biriminin kurulmasýný teklif etti. 

Karar.com

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0