Yine haziran yine her yerde kar var!

20 Haziran 2016 10:12 / 982 kez okundu!

 

 

Kim demiş İngiltere’ye kar yağmaz diye? Yağar,.. hemde bal gibi yağar .. Haziran ayına balıklama daldığımız şu günlerde ortalık ‘her yerde kar var’ şarkısını mırıldanacakşekilde beyaza boyanır.     

İngiltere’de- hiç takvim kullanmadan- döryılın geçtiğini ve haziran ayının geldiğini arabalara bakarak anlıyabilirsiniz. Arabaların büyük bir kısmı, gece boyu yağan karın altında kalmış örneği, daha önce ne renk olduğu hiç önemli olmadan bir gecede beyaza boyanır. Haziran ayının; doğayı kışkırtıcı tahrikar ıslıklarını çalmaya başladığı,başınızı döndüren ıtır kokuları saldığı, yaşıyan her canlıya, gıdı gıdı hadi kış uykusundan kalk dediği, içinize cinselliğşırınga etmeye başladığı ılık sabahında bir de bakarsınız ki; kar yağmış kış geri gelmiş. Varsıyeşillenmiş dallarınız çicek açmış olsun, varsın sevgiliniz yolunuzu bekler olsun, kara kış gelir sizin çiçek açmış dallarınızı kırağana vurur, sevgilinize giden yolları kapatır.. Evet, Haziran’ın bahar delişmeni abaza günlerinde İngiltere’ye kış geri geldi. Kar yağıyor göçmenler ve sol davudi sesli gruplar koro  halinde Heryerde kar var’ nakaratını yeniden çok renkli ‘Yurttan Sesler’ frekansında seslendirmeye başladı.    

 

Avrupa futbokupası finalleri anakaranın diğer ülkelerinde bu türden  iklim değişikliğioluşturuyor mu bilmem bilemem? Ama İngiltere’de haziran ayında insanın kanını donduran kara kışı geri getiren iklim değişiklikleri oluyor. Özünde; uluslararasındadostlukları artıran, halklar arasında, yakınlaşmaları, kaynaşmaları sağlayan, genelde spor özelde futbol geliyor bir yere odaklanıyor; ırkçılığın aracı oluyor.. Arabana ne kadar çok bayrak takarsan o kadar çok ülkeni seviyor, ulusal takımını o kadar çok destekliyor oluyorsun.

 

İngiltere şu günlerdebeyaz zemin üzerine kırmızı haçlı bayraklardan geçilmiyor. Kar izlenimi veren beyaz bu beyaz. İngiltere bayrağı Union Jack denilen UK( united kingdom ) bayrağından farklı. UK olusturan diğer uluslar( Galler, Iskocya ve Küzey Irlanda) İngiltereye Avrupa kupası finallerinde pek destek veren görüntü içinde değiller.Zaten gerek Galler’in ve gerekse Küzey İrlandanın finallerde kendi takımları var. Sadece İskoçya son maçında finallere gitme fırsatını elinden kaçırdı.Halk arasında söylenen çok eski espiri İngiltere kime karşı oynarsa İşkoç ve Gallerlinin karşı takımı desteklediğidir.Bunlar işin biraz megazin boyutu, gerçek olan ve insanı ürküten boyutu, ırkçılığın spor adı altında hortlaması, dere tepe gittik çok yol aldık derken Avrupa toplumların da ırkçılıkvebasının halen çok diri bir şekilde varlığını devam ettirmesi. Irkçılık her türlü spor etkinliğini firsat bulup en küçük bataklıkta bile sivri sinek üretiyor.

 

Evet ‘ heryer de kar var’ şu an İngiltere’de. Bu kar içimizi aydınlatan, karalarımızı aka çeviren türden  değil. Tam aksine bu; içimizi karartan, geleceğe korkulu gözlerle bakmamızı dayatan zorba bir kar. Allah  kışımızı ve baharımızı bu ‘kar’lardan korusun. 

 

Hepinize içinde ‘karlar’ olmayan sıcak yazlar dilerim.

N. Kazım Öztürk  

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.