Dünya Vatandaşı

06 Ocak 2017 15:32 / 1330 kez okundu!

 

 

Yeni yılınız kutlu olsun.
Yeni yılda;
Eşekler susacak, çocuklar -eşeklere inat- kahkahalarla gülecekler...

******

 

Dünya Vatandaşı
 
Bu satırlar; İngiltere başbakanına yanıt amacıyla gecikmiş olarak kaleme alınmıştır. Yazının tamamını okumadan -çok haklı olarak- ‘sen kim oluyorsun da Birleşik krallığın başbakanına yanıt vermeye kalkıyorsun. Boyun kaç, kilon ne çeker’ diye yerden göğe kadar haklı sitemde bulunabilirsiniz... Yaptığınızı da adım gibi bildiğimden, sözlerime bu satırların yazarına ait bazı karakter özelliklerini öncelikle vurguluyarak başlıyorum. Bu satırların yazarı; sözlü basında dinlediği, yazılı basında okuduğu, kendince yanlış ve hatalı görüşlere yanıtlar üretmeye çalışan, yanıtını anında veremediği ama yanlış olduğunu düşündüğü görüşlere, karşı-tezleri oluşturmak için okumalar yapan, doğru söylemiyle biraz tuhaf biri... Özellikle TV izlerken kendince yanlış, hatalı ve ‘yalan’ sözler duyduğunda, renkli camı canlı kişi algısıyla muhatap alıp yüksek sesle karşılık verdiği de oluyor. Yazarın karakter bozukluğunu bilmeyen kişilerin, sıkça ve haklı olarak durum biraz tehlikeli görünüyor acıma duygusuyla, gözlerime bakarak; ‘üzüntü ve merakla’ ‘vah vah’ dedikleri de itiraf etmeliyim ki oluyor.

Yazının girişinde de belirtiğim gibi, yanlış bulduğum görüşlere, kime ait olduğuna bakmaksızın itiraz etme alışkanlığım var benim... Elimde değil... İtiraz ettiğim, bu yazı örneğinde olduğu gibi bazen Birleşik Krallığın başbakanı da olabiliyor.

Birleşik Krallığın başbakanı Theresa May Ekim ayında 2- 5 tarihleri arasında Birmingham’da yapılan parti kongeresinde aynen şöyle söyledi: ‘Eğer dünya vatandaşı iseniz (kendinizi dünya vatandaşı olarak düşünüyorsanız) hiç bir yerin vatandaşı değilsiniz’ (1)

Bu sözleri duyar duymaz anında itirazımı yaptım. Karşı görüşlerimi nefes dahi almadan tek tek üzerinine basarak kendimce sıraladım. Hatta bir ara Theresa May’ın karşısına çıkıp yanıtlarımı yüzüne, gözlerine baka baka şiirdeki çocuk gibi haykırayım diye bile düşündüm:
         ‘gözlerimin içine baka baka doğruları söyledi
         ela gözlü sarı çocuk’ (2)
Ama ben kimdim ki sonuçta? Zaten ‘bir ara çok konuşmuştum (geçmişte). Hiç faydasını görmemiştim’(3) Sizin de haklı olarak söylediğiniz gibi ‘Boyumun uzunluğu ne idi ? Kilom ne çekiyordu?’ O zaman yanıtlarımı, anti-tezlerimi klasiklerden alıntı yaparak, ustalara dayandırarak güçlendirmem gerekiyordu. Kendime sıkça yönelttiğim emir kipini bir kez daha kullanarak ‘Oku’, ‘Kitaplara dön, 'kendini ustaların kollarına at Kazım' dedim ve okumalara başladım. 

‘En uzun yolculuğa da bir adımla başlanır’ (4) deyip tarih denen tozlu yollarda uzun yolculuklara çıktım. Biz değil miydik zaten; deli yaramaz çocukları tarihin. Aptallar durun ses yapmayın çocuklar oyun oynuyor diye kızgınlığımı gösterdim; geçmişin, günümüzün ve geleceğin saçma söz sahiplerine... Saçma ve yanlış sözün sahibi Birleşik Krallığın başbakanı bile olsa.
 
   ‘Efendiler! Eşekler susabilirler
   Ne yani çocuklar hiç gülmeyecekler mi? (5)
 
Aradığım yanıtı önce arkaik Yunanda buldum. Ne diyordu Sokrates:
 
‘Ne Atinalı ne Greek ama bir dünya vatandaşıyım (6). 
 
Sonra da bizim oralardan, boğazdan, Aşiyan'dan ‘sis’ler içinden T. Fikret sesleniyordu:
’Yeryüzü vatanım, insansoyu milletimdir benim, ancak böyle düşünenin insan olacağına inandım’ (7)

Birleşik Krallık başbakanına verilecek yanıtlarımı klasiklerden, tarihi kişilere dayandırarak vermiştim. Okumalarım birkez daha işe yaramıştı.
Solun; insancıl, önyargısız, kapsayıcı, insani, sadece insanı temel ve merkez alan evrensel değerleri ‘evrensel vicdanı’ varken; sağın, sığ, dar, başkalaştıran, ötekileştiren ölçülerinde evrensellik pek yoktur. ‘Başkaları cehennemdir’ (8) onların dünyalarında. 
Çağımızda ‘vicdan’ sosyalistlerin sayesinde evrenselleşti. Bu küresel vicdanın, dili, dini, kültürü yoktur. (9)


Yeni yılınız kutlu olsun.
Yeni yılda;
Eşekler susacak, çocuklar -eşeklere inat- kahkahalarla gülecekler...

 

Saygılar.

N. Kazım Öztürk

 

(1) If you are a citizen of the world then you are a citizen of nowhere
(2) N. Kazım Öztürk
(3) Erdal Tosun (Üzeyir abi - Organize İşler)
(4) Dante
(5) Ece Ayhan
(6) Sokrates ‘I’m not Athenian or a Greek, but a citizen of the world’
(7) T.Fikret ‘vatanım ruy-i zemin, milletim nev-i beşer’
(8) Jean Paul Sartre
(9) Faruk Eskioğlu - Açık Gazete 

 

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.