Ayaklanma

24 Şubat 2015 15:19 / 1195 kez okundu!

 

 

2011 Yılının Ağustos ayında İngiltere’ de özelllikle Londra’da neler oldu? N. Kazım Öztürk, "İlgililer kamuoyuna açıkça söylemeseler  de bunun bir ayaklanma olduğunu biliyorlardı ama ayaklananlar kimlerdi, bunları bilmiyorlardı. Onlar hakkında bilgimiz sınırlıydı diye itiraf edeceklerdi daha sonra. Peki kimdi bunlar? Kimler sokakları savaş alanına çevirmisti?" diyerek kolları sıvamış. Onun verileri ve yorumlarını bir kaç bölüm olarak dikkatinize sunuyoruz. Emeği için kendisine teşekkür ediyor, aynı verilerden farklı yorumlar çıkarmak isteyenleri de katkıda bulunmaya davet ediyoruz. :)

 

***

AYAKLANMA

 

"Avrupa’ da bir hortlak kol geziyor-komünizm hortlağı. Eski  Avrupa’ nın bütün güçleri, Papa ile Çar, Metternich ile Guizot, Fransız köktencileri ile Alman polisleri, bu hortlağı kovmak için kutsal bir süreç avında bir araya gelmiş bulunuyor.  Yönetimde ki karşıtlarınca kömünistlikle suçlanmamış muhalefet partisi nerede var; gerek daha ileride ki muhaliflere gerekse geçici karşıtlarına karalayıcı komünizm yaftasına gerisin geri yapıstırılmamış muhalefet partisi nerede görülmüş? Bu olgudan iki sonuç çıkıyor.

Komünizm daha şimdiden Avrupa nın bütün güçlerince bir güç olarak tanınmıştır" (1)

(K.Marx ,F. Engels)

2011 yılının Ağustos ayında, İngiltere’ de özellikle Londra’da  uzun yıllardır görülmeyen bir ayaklanma yaşanıyordu. K. Marx ve F. Engels’in 1848’ de öngördüğü varsayım 163 yıl sonra gerçekleşiyor muydu? Beklenen hortlak gecikmeli de olsa Londra sokaklarına çıkmış mıydı?

1980’ nin başlarında  Londra'nın kuzeyinde  (Tottenham)  karmaşalar yine yaşanmıştı ama bu başkaydı. Yoksa bu; kargaşa (unrest) terimiyle tanımlanamıyacak büyüklükte;  "yeter artık biz  böyle yönetilmek istemiyoruz" diyen; emekcilerin, ezilenlerin, yoksulların, toplumdan dışlanmış azınlıkların ayaklanması mıydı? Yoksa; devrim süreci başlamış, ezilenler  yönetilmek istemiyor, devrim denkleminin diğer ayağı olan yönetenler de yönetemiyorlar mıydı?

2011 Yılının Ağustos ayında İngiltere’ de özelllikle Londra’da neler oldu?

1. gün - 6 Ağustos Cumartesi 

Yaklaşık 100 kişi, akşam üstü saat 17.00 sıralarında Tottenham karakolunun önünde toplanarak yetkili kişilerle (senıor polıce) Mark Duggan olayını konuşmak istiyor. Mark Duggan, takip sonucu durdurulan bir arabadan - polisin ifadesiyle - polise silahlı karşılık vermek isterken vurulup öldürülen, bölgesel, küçük çaplı bir uyusturucu çetesinin lideri-  Bu bekleyiş sürecinde gerilim artıyor, polise molotof atılmaya başlanması ve iki polis arabasının ateşe verilmesiyle -internete konulan bu görüntüler anında binlerce cep telefonu tarafından indiriliyor- neredeyse tüm İngiltere’yi beş gün boyunca yakıp yıkan savaşın fitili ateşleniyordu.

Tottenham’da tutuşturulan kıvılcımın ilk sıçradığı yer, yakın semt  Wood Green oluyor, yağmalama ve kundaklama orada da başlıyordu.

2. gün - 7 Ağustos  Pazar

Olaylar, Londra'nın diğer bölgelerine; kuzeyde  Enfıeld, güneyde siyahların yaygın olarak yaşadığı Brıxton'a ulaşıyor. Oxford Cırcus, Hackney and Waltham Forest yağmalamanın yaşandığı diğer semtler oluyordu.

3. gün - 8 Ağustos  Pazartesi

Başkaldırının  en yüksek noktaya çıktığı gün. Londra'daki 32 ilçe belediyesinin 22’sinde yoğun hareketlik var. Crodon'da (güney Londra)  eylemlerin ilk ölümü meydana geliyor, Trever Ellis vurularak öldürülüyor. Ayaklanma Londra dışına, orta İngiltere denilen Bırmıngham, West Bromwıch ve Nottıngham’a yayılıyor. Yağmalama eylemleri buralarla da sınırlı kalmayıp bütün İngiltere sathına sıçrıyor; Medway, Thames Valley, Brıstol, Leeds, Huddersfıelds ve Lıverpool ayaklanmadan payına düşeni alıyor.

4.gün - 9 Ağustos Salı

Bugün Londra göreceli sakin, polis sayısı 16.000'a çıkartılıyor. İngiltere'nin diğer bölgeleri özellikle Gloucester, Liverpool ve Birmıngham ise hareketli. Birmingham' da 3 pakistan kökenli kişi, dükkanlarını yağmalamaya karşı korurken öldürülüyor. Dördüncü günde ayaklanmanın en yoğun ve yıkıcı yaşandığı yer Manchester şehir merkezi.

(Devam edecek)

 

N. Kazım Öztürk

Londra

***

1 -  (K.Marx ,F. Engels) Komünist Manifesto

 

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.