'Hayýr', 'Þer' ve Kýlýçdaroðlu - Gürbüz Özaltýnlý

27 Temmuz 2016 00:15  

 

'Hayýr', 'Þer' ve Kýlýçdaroðlu - Gürbüz Özaltýnlý

Þu kýþkýrtýcý soru zihnimin içinde dönüp duruyor… Genel Kurmay Baþkaný dâhil tüm kuvvet komutanlarýnýn en yakýnlarýndaki “yaver”lerin galiba tamamý Gülenci çýktý. Kalibresi olaðanüstü yüksek bir istihbarat örgütüyle karþý karþýya olduðumuz su götürmez bir gerçek… Peki, karanlýk bir kaset operasyonuyla gelen CHP Genel Baþkaný’nýn yanýnda, arkasýnda nasýl insanlar var acaba? Gülen üzerinden çalýþan küresel istihbarat örgütü TSK’nýn olmadýk yerlerine sýzmayý baþardý da CHP ve Kýlýçdaroðlu kendisini nasýl “korudu”?

Koruyabildi mi gerçekten?

Doðrusu bazý taþlar kafamda yeniden yerlerine oturuyor. Hayýr, 17-25 Aralýk’ta Kýlýçdaroðlu’nun elinde Cemaat tapeleriyle her gün Meclis kürsüsünde yaptýðý konuþmalarý hatýrlatacak deðilim. Cumhurbaþkaný seçiminde Ekmeleddin Ýhsanoðlu’nu desteklemesi üzerinde de durmayalým. Haziran seçimlerinden sonraCemaatin bütün sözcülerinin olanca aðýrlýklarýný koyarak savunduklarý HDP destekli CHP-MHP koalisyonunu oluþturabilmek için Devlet Bahçeli’ye Baþbakanlýk rüþveti vermeye kadar iþi götürdüðünü de biliyoruz. Bütün bunlar tamam. Ama daha önemlisi var…

***

Hepimiz biliyoruz ki Kýlýçdaroðlu hem Haziran hem de Kasým seçimleri sürecinde ve sonrasýnda aþýrý sert bir dil kullanmaktan kaçýnýyordu. Fakat özellikle Baþkanlýk sistemi ve yeni Anayasa tartýþmalarý yoðunlaþýrken Kýlýçdaroðlu’na bir haller oldu. Alýþýlmýþýn dýþýnda ve göze batan bir eðretilikte sertlik gösterilerine baþladý.“Tecavüzcünün altýna yatmak”, “kan dökmeden baþkanlýðýn gelemeyeceði”, “yeminini unutan þerefsiz” cümleleri duyulur oldu.

Halil Berktay’ýn Kanal 24’teki “serbestiyet” programýnda bir iki ay önce, mealen;“Kýlýçdaroðlu’nun bu tuhaf sertliðinin makul bir siyasi izahýný bulamadýðýný, fakat bunu akýlsýzlýkla da izah etmenin güç olduðunu; (Shakespeare’in kahramanýnýn da bir repliðine gönderme yaparak) bu akýlsýzlýk gibi gözüken tutumun görülemeyen baþka bir aklýn ürünü olabileceðini” ifade ettiðini iyi hatýrlýyorum.

***

Evet; Kýlýçdaroðlu belli bir tarihten sonra belirgin olarak gerilimin yükseltilmesine oynadý. Gözü sokaða bakan bir sesti bu. Fakat sokak boþtu ve laik amcalar ve teyzelerin Cumhuriyet mitinglerindeki enerjisinden eser kalmamýþtý; bu apaçýk görülüyordu. O halde bu neyin yatýrýmýydý? Teyzelere, amcalara güven veren saðlam bir güç o boþ sokaklara el koyduðunda arkalarýndan yürüyecek bir kýzgýnlýk ve cesaret mi yaratýlmak isteniyordu? Toprak ne için sürülüyordu?

Bugün artýk böyle sorulara kimse “ucuz komploculuk” diyemez; dememeli…

Ben Genel Kurmay Baþkaný’nýn, MÝT Müsteþarý’nýn “uyutulduðu” bir ülkede CHP Genel Baþkaný’nýn kürsüde kafasýnýn arkasýndan kulak iþareti yapýlsa farkýnda olmamasýna hiç þaþýrmam…

***

Kanýmca Kýlýçdaroðlu oyunun neresinde olduðunu görebilecek bir tecrübeye sahip deðil. Ýnanýyorum ki, eline dosyalar verilip parlatýlmaya baþlandýðý ilk günlerden beri “suflelerle” yönetildi. Zaten yukarýda saydýðým en kritik kýrýlma anlarýnda üstlendiði roller çok açýk ve hepsi gözümüzün önünde gerçekleþti.

Kanýmca Kýlýçdaroðlu, kendi baþýný da yiyecek bir darbe yatýrýmýnda kullanýldý. O, Cemaatle dans ettiðini bilmiyor muydu? Bence biliyordu. Fakat kendisi Cemaati kullandýðýný zannediyordu. Herhalde böyle kanlý ve alçak bir darbe giriþimine ihtimal vermiyordu.

Darbe gecesi ve onu takip eden günlerde kötü bir sýnav vermedi.

Önümüzdeki günlerde toplumsal kutuplaþmanýn yumuþamasý, demokratik uzlaþmaya giden yollarýn açýlmasý için yapýcý bir siyasette ýsrar edecek mi?

Yaþadýklarýndan radikal dersler çýkartýp, tabanýn reflekslerinin üstüne gidecek ve dönüþtürücülük yolunda aðýrlýk kuracak cesareti gösterebilecek mi?

Belki de ilk kez þimdi gerçek bir liderlik þansý ayaðýna geldi.

“Hayýr” ve “þer” üzerine çok þey söylendiði günlerden geçiyoruz.

Umalým ki, CHP için de bu olay hayýrlara vesile olsun…

 

Gürbüz ÖZALTINLI

Karar

26.07.2016

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0