Başını ezerek kediyi öldüren kişi 'mala zarar vermek'ten yargılanıyor!..

14 Nisan 2011 14:04  

 

Başını ezerek kediyi öldüren kişi 'mala zarar vermek'ten yargılanıyor!..

İZMİR - Türkiye'de hukuk sistemi, insan türü dışındaki canlı türlerini 'mal' olarak görmeyi sürdürüyor. İzmir'in Bornova ilçesinde, kedi "Yamuk"u döverek öldürdüğü iddia edilen üniversite öğrencisinin "mala zarar verme" suçundan yargılanmasına başlandı.

İzmir 2. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya kedi "Yamuk"un sahibi Ahmet Hüsnü Arda Baran ve avukatı Barış Kaşka katıldı. Sanık Ufuk Günaydın'ı avukatı Murat Yılmaz temsil etti. Mahkemede, sanık Günaydın'ın Ankara 22. Asliye Ceza Mahkemesinde talimatla alınan ifadesinin geldiği ve dosyaya konduğu belirtildi. Duruşmada İzmir Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı avukat Halil Dönmez ile Ankara Barosu Hayvan Hakları Kurulu üyesi avukat Ayça Sümeyra Oruç, davaya müdahil olmak istediklerini belirten dilekçelerini mahkemeye sundular. Hakim, her iki baronun da talebini kabul etti.

Öte yandan, İzmir’de bir kedinin başını ezerek öldüren Ufuk Günaydın’ın yargılanacağı duruşma öncesi İzmir Barosu’nda bir toplantı yapıldı. İzmir Barosu, Ankara Barosu, İzmir Veteriner Hekimler Odası ve Hayvan Hakları Federasyonu (Haytap) ortak bir dille hayvan katliamını kınadı.

Duruşmada dinlenen "Yamuk"un sahibi Ahmet Hüsnü Arda Baran, Bornova'da Köşem Büfe isimli bir kafesi olduğunu, olay tarihinde sabah 06.30 sıralarında kafeyi açmaya gelen kardeşinin dükkanın önünde fazla miktarda kan görünce kendisini aradığını söyledi. Baran, kafeye gidip kamera kayıtlarına incelediğini, saat 01.52'de mekan kapalıyken 5 kişinin büfenin önüne gelip, içlerinden birinin elindeki bir köpeği, kutuda bulunan kedisi "Yamuk"a saldırtmak istediğini gördüğünü anlattı. "Yamuk"un boynunun felçli olduğunu belirten Baran, kedinin bu olay üzerine kutunun içine kaçınca Ufuk Günaydın'ın "Yamuk"u kutudan çıkartmaya çalıştığını ve içlerinden birisinin de kutudan zorla çıkartmak istediğini izlediğini kaydetti.

AYAĞIYLA TEKMELEDİ

Baran, "Kedi kutudan çıkınca sanık Ufuk Günaydın topa vurur gibi ayağıyla kedim "Yamuk"u tekmeledi. Kedi can çekişirken, yere düşen sanık Ufuk Günaydın, ayağa kalkarak kafasını ayağıyla ezip kedimi öldürdü. Olayın ardından çöpçüler geldi, Yamuk'un ölmüş olduğunu görüp çöpe attılar. Şikayetçiyim, sanığın cezalandırılmasını istiyorum" diye konuştu.

Duruşmada söz alan Ahmet Hüsnü Arda Baran'ın avukatı Barış Kaşka, sanığın "hunharca işlediği suçu ikrar ettiğini", olayı televizyonlarda, gazetelerde herkesin izlediğini ve suç her ne kadar ikrar edilmişse de sanığın farklı ifadelerde bulunarak, "Yamuk" adlı kedinin köpeğine saldırdığını söylediğini anlattı.Kaşka, bu bağlamda CMK hükümleri doğrultusunda, sanığa doğrudan soru sormak istediklerini belirterek, İzmir'de okuyan ve ikamet eden sanığın duruşmaya katılmaması durumunda zorla getirilmesini talep etti. Sanık Ufuk Günaydın'ın avukatı Murat Yılmaz ise sevk maddesinin "mala zarar vermek" olduğunu kaydederek, müvekkilinin olayı zaten kabul ettiğini ve 3 kere ifade verdiğini, dolayısıyla mahkemeye tekrar getirilmesine gerek olmadığını, bunun kötü sonuçlar doğurabileceğini söyledi. Savcı da mütalaasında, sanığın tekrar dinlenilmesini talep etti. Hakim, buna davanın asıl mahkemesi olan 9. Asliye Ceza Mahkemesinde karar verilmesi gerektiği yönünde görüş bildirerek, duruşmayı erteledi. Duruşmayı çok sayıda hayvan hakları savunucusu da izledi.

HAPİS CEZASI İSTENİYOR

İzmir'in Bornova ilçesinde, büfecilik yapan Ahmet Hüsnü Arda Baran'a ait "Yamuk" isimli kediyi 8 Ekim 2010 tarihinde tekmeleyerek ve başını ezerek öldürdüğü iddia edilen Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi hazırlık bölümü öğrencisi Ufuk Günaydın hakkında, İzmir Asliye Ceza Mahkemesinde TCK'nın 151/1. maddesi uyarınca "mala zarar verme" suçundan 4 aydan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.

DURUŞMA ÖNCESİ HAYVAN HAKLARI SAVUNUCULARI AÇIKLAMA YAPTI

İzmir’de bir kedinin başını ezerek öldüren Ufuk Günaydın’ın yargılanacağı duruşma öncesi İzmir Barosu’nda bir toplantı yapıldı. İzmir Barosu, Ankara Barosu, İzmir Veteriner Hekimler Odası ve Hayvan Hakları Federasyonu (Haytap) ortak bir dille hayvan katliamını kınadı.

Toplantıda konuşan İzmir Barosu Hayvan hakları Komisyonu Başkanı Av. Halil Dönmez konu ile ilgili olarak şunları söyledi:

‘’Bornova'da başı tekme ile ezilerek öldürülen kedinin davasında müdahilliz ve sonuna kadar takipçisi olacağımızı belirtmek üzere toplandık. Ne yazık ki, geçen hafta internette ve televizyonlarda da yer alanS amsun Vezirköprü'deki vahşette Türkiye'nin hayvanlarının ne kadar sahipsiz olduğunu , her gün bir yerlerde canlarımızın vahşice katledildiği ve bu şiddet yanlısı şahısların cezalandırılması için kanunlarımızın caydırıcı olmadığını gözler önüne sermiştir. Tüm istatistlikler göstermektedir ki; şiddet eğilimli kişiler bu eğilimlerini önce hayvanlar üzerinde uygulamaya başlarlar. Bundan sonraki adım ise ne yazık ki çocuklardır. Çünkü onlar da hayvanlar gibi savunmasızdır..’’

Ankara Barosu gözlemcisi Avukat Ayça Sümeyra da yaptığı değerlendirmede şu görüşlerini ifade etti:

‘Ufuk Günaydın davasının emsal teşkil ettiğini belirterek şunları söyledi ‘’Ankara Barosu olarak İzmir’de sürecek kedi cinayeti davasında biz de müdahil olduk. Sonuna kadar bu davanın içindeyiz ve bu katliamı yapanın peşini bırakmayacağız. 5199 sayılı Hayvanları Koruma yasası'nda tarif edilen suçlar, 'Kabahatler Kanunu'ndan çıkarılmalı Ceza yasası'na alınmalı. Aksi taktirde insanlığın üzerine kara bir leke olarak yapışan bu katliamlar asla bitmeyecektir...’’

HAYTAP sözcüsü Nur Şule Baylan ise; ‘’Bugün burada kafası tekmelenerek öldürülen Can kedi için toplandık’’diyerek şu açıklamayı yaptı:

‘’Biz burada konuşurken eminim çok sayıda hayvan şiddetten nasibini almakta . Gün geçmiyor ki, içimizi yakan izlemeye bile dayanamadığımız vahşetle yüz yüze geliyoruz. Toplumdaki zayıf halkalar bu vahşetten payını almakta. Hayvanlar, çocuklar, kadınlarımız.. Şiddet eğilimi olanlar ve seri katiller bilinirki ilk cinayetlerini ve vahşi eylemlerini hayvanlar üzerinde dener. Ve şu anda yürürlükte olan 5199 sayılı hayvanları Koruma Yasası adeta bu durumu destekler durumda. Yasa diyor ki hayvana işkence ettin, tecavüz ettin, ver 350 lira para cezasını, yürü git. Sizce yürüyüp giden nereye gider biliyor musunuz, çocuğa gider tecavüz eder, öldürür..."

Toplantıda söz alan, İzmir Veteriner Hakim Odası Genel Sekreteri Vet. Hekim Tangül Karahan ise; ‘’Acı duyuyoruz ve peşini bırakmayacağız’’ dedi.

ÜNİVERSİTE UYARI CEZASI VERMİŞTİ

Hatırlanacağı üzere, İzmir’in Bornova ilçesinde 12 Ekim 2010 günü bir büfenin önüne gelen ve köpek gezdiren üniversite öğrencisi Günaydın “Yamuk” adlı kediyi tekmeleyerek öldürmüştü. Görüntüler televizyonlarda yayınlanınca Günaydın gözaltına alınmış, para cezasıyla serbest bırakılmıştı.

Yamuk’u öldüren Ufuk Günaydın öğrencisi olduğu Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden de ceza aldı. Hakkında disiplin soruşturması açılan Günaydın’a uyarı cezası verildi.

"ONU ASLA AFFETMEYECEĞİM"

“Yamuk”un sahibi Arda Baran ise şöyle konuştu:

“Açıkçası savunmasız bir canlıya zarar verdiğinden ötürü hapis cezası almasını isterim. Ufuk Günaydın olaydan bir hafta sonra beni aradı. Yamuk’un köpeğine saldırdığını, alkollü olması sebebiyle de böyle bir olay yaptığını anlattı. Maksadı özür dilemekti. Ben ise onu affetmeyeceğimi söyledim. Yamuk’u biz köpeğin ağzından kurtarmıştık. O yüzden boynu felç olmuştu ve boynuna dikiş attırmıştık. Bütün gün büfenin kapısının önünde kutunun içinde yatardı. Sadece yemek yemek için kutusundan çıkardı. Hiç kimseye zararı dokunmazdı.”

* * *

‎"Tıpkı ırkçılığa, cinsiyet ayrımcılığına, savaşa, nükleere, işkencelere, baskılara, sömürüye, soykırıma karşı çıktığımız gibi, 'türcülük' zihniyetine, 'bir türün başka bir tür üzerine tahakküm kurmasına' da karşı çıktığımızı haykırma zamanı.

Doğanın ve hayvanların ne kendini savunacak 'avukatları', ne çıkarlarını koruyacak 'sendikaları', ne de 'oy hakları' var. 'İnsan merkezci' saplantılarımızı, 'kibrimizi' terk edebildiğimiz ölçüde diğer türlerle yaşamı daha eşit paylaşabilmeye yaklaşabileceğiz. Hayvanların merhamete, acınmaya, korunmaya değil, haklarının tanınmasına ve saygı gösterilmesine ihtiyacı var. Unutmayalım, Dünya Yalnız Bizim Değil..." [Yalçın Ergündoğan'ın 'Yaşam Savunusu' kitabından... / Belge Yayınları]

Sesonline.net

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0