Yıkıcı romanların yazarı öldü

21 Nisan 2009 18:39  

 

Yıkıcı romanların yazarı öldü

İnsanlığın yarattığı yıkımın psikolojisini anlatan usta yazar J. G. Ballard, 78 yaşında öldü. Ballard'ın 'Güneş İmparatorluğu' ve 'Çarpışma' gibi romanları sinemaya da uyarlanmıştı

‘Güneş İmparatorluğu’ ve ‘Çarpışma’ gibi romanlarıyla tanınan İngiliz yazar JG Ballard prostat kanseriyle verdiği uzun mücadelenin ardından pazar sabahı hayatını kaybetti. Bilimkurgu yazarı olarak tanınsa da Ballard romanlarında aslında “geleceğin psikolojisini resmettiğini” söylüyordu. 

Sömürge dönemi Şangay’ında yönetimi İngilizlere verilen uluslararası yerleşim biriminde doğup büyüyen Ballard, İkinci Dünya savaşı sırasında 12 yaşından itibaren üç yılını burada bir Japon esir kampında geçirdi. Ballard’ın, 1987 senesinde Steven Spielberg tarafından filme çekilen en ünlü kitabı olan ‘Güneş İmparatorluğu’, ilhamını buradaki anılardan almıştı. David Cronenberg’in 1996 yılında çektiği çok tartışılan filmi ‘Çarpışma’ da Ballard’ın ‘sert’ romanlarından birinden uyarlanmıştı. 

Bugüne kadar yayımlanan 15 romanından hemen hepsi Türkçe’ye çevrilen Jim Ballard için meslektaşı Iain Sinclair, “Ekolojik yıkım temasını kullanan ilk yazar Ballard’dı, ilk zamanlarda ün, yıldızlar, arabalar, otobanlar ve ‘şehirlerin uçurumları’ konularıyla çok ilgiliydi. Tüm bunlardan zamanla bir felsefe ortaya çıkaran ilk isim oydu. Bu sebeple çok çok büyük bir isim oldu” diyor.

‘Yarattığı dünya gerçekleşti’
The Observer’ın edebiyat sayfasında köşe yazan Hephzibah Anderson ise “Eğer kariyerinin başına bakarsanız o zamanlar kısa öyküler yazdığını ve avangard bulunduğunu görürsünüz. Romanlarından hep vahşet akardı ama romanları gitgide daha az fütüristik olmaya başladı çünkü zamanla onun eskiden yarattığı dünya gerçek olmaya başladı” diyor. 

Kendisi bilimkurgu yazarı olduğunu kabul etmese de Ballard bilimkurgunun ‘yeni dalga’sının önde gelen isimlerinden sayılır. Collins İngilizce Sözlüğü’nde ise ‘Ballardian’ sıfatı “J G Ballard’ın roman ve kısa öykülerini andıran, özellikle distopik modernite, iç karartıcı insan yapımı manzaralar ve teknolojik, sosyal ya da çevresel değişimlerin yol açtığı psikolojik sorunlarla ilgilenen işler için kullanılan bir sıfat” olarak tanımlıyor. 

2006 yılında prostat kanseri teşhisi konan Ballard’ın menajeri Margaret Hanbury 2008 yılında Frankfurt Kitap Fuarı’na Ballard adına ‘Conversations with My Physician: The Meaning, if Any, of Life’ (Doktorumla Konuşmalar: Eğer varsa, Hayatın Anlamı) başlığını taşıyan bir roman taslağıyla katıldı. Hanbury halen kanser, Ballard’ın kanserle savaşı ve “daha geniş konuları” kapsayan roman için yayınevleriyle görüşüyor. (bbc) 

Radikal.com.tr

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0