Vicdani redde iltica hakkı - Tuğba Tekerek

10 Ocak 2013 12:21  

 

Vicdani redde iltica hakkı - Tuğba Tekerek

Vicdani ret ilk kez mültecilik sebebi sayıldı. İtalya, Bingöl doğumlu Uğur Bilkay’a beş yıl süreyle ülkede mülteci olarak kalma hakkı verdi

İtalya, Türkiyeli vicdani retçi Uğur Bilkay’ı, mülteci olarak kabul etti. Ülkesinde “ırkı, dini, tabiiyeti, belli bir toplumsal gruba mensubiyeti veya siyasi düşünceleri yüzünden, zulme uğrayacağından haklı sebeplerle korkan” kişilere tanınan iltica hakkıyla ilgili kararda Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) vicdani ret davalarında almış olduğu mahkûmiyetler etkili oldu.

Uğur Bilkay, vicdani retçi olduğunu mayıs 2011’de askerlik şubesine gönderdiği bir metinle açıkladı. Bilkay, daha sonra savaskarsitlari.org adlı internet sitesinde de yayınlanan açıklamasında “dinî inancı, etnik kimliği, siyasal görüşleri ve daha birçok nedenden dolayı” askerlik yapmayı reddettiğini belirterek, “İnsan öldürmeyi öğrenmek ve hayatım boyunca bundan dolayı vicdan azabı çekmek istemiyorum” dedi.

Dernekler rapor yazdı

Haziran 2011’de yurtdışına çıkan Bilkay, Avusturya ve Almanya’da iltica talebinde bulundu. Başvuruları reddedilen Bilkay, bu süreçte iki ay cezaevinde kaldı ayrıca hakkında sınırdışı edilme kararı alındı. Mayıs 2012’de İtalya’ya geçen Bilkay burada da iltica talebinde bulundu. Uluslararası Korumanın Tanınması Bari Bölge Komisyonu’na, Mazlum-Der, İnsan Hakları Gündemi Derneği ve İnsan Hakları Derneği’nin Bilkay’ın Türkiye’ye döndüğünde yaşayacaklarını anlatan raporları iletildi. Raporlarda Bilkay’ın, Türkiye’ye dönmesi halinde hapis ve aşağılayıcı muameleye maruz kalma tehlikesi altında olduğu belirtildi. AİHM’in vicdani ret davalarında Türkiye’yi mahkûm eden kararları da komisyona sunuldu.

Bilkay da, komisyona bir vicdani retçinin Türkiye’de yaşadıklarını aktardı. Taraf’a süreci anlatan Bilkay, şunları söyledi: “Özellikle retçilerin cezaevi sürecinde maruz kaldıkları psikolojik baskıdan, sivil hayatta bir vatan haini muamelesi gördüklerinden bahsettim. Bir vicdani retçi resmî nikah kıyamaz, pasaport alamaz, çocuğu olduğunda kimlik sahibi olamaz, resmî olarak çalışamaz ve her an göz altına alınıp tutuklanabilir, diye anlattığımda çok etkilendiler.” Başvuruyu değerlendiren komisyon 2 ocakta Bilkay’a beş yıl süreyle ülkede mülteci olarak kalma hakkı tanıdı.

Hem mutlu, hem üzgün

Bingöl Karlıova doğumlu, 21 yaşındaki Bilkay, şunları söyledi: “Bu karar mülteci olmak aynı zamanda ülkeme dönememek, ailemi ziyaret edememek anlamına geliyor. Bunun için çok üzgünüm. Türkiye’de en kısa zamanda her ne sebeple olursa olsun vicdani retçi olduğunu beyan eden kişilerle ilgili bir düzenleme yapılmasını temenni ediyorum. Bu bir insani haktır ve tanınmasi halinde bizler ülkemizi terkedip baska ülkelere sığınmak zorunda kalmayız. Böyle bir düzenleme ülkede birlik ve beraberlik ruhuna da katkıda bulunacaktır.”

Taraf

Son Güncelleme Tarihi: 10 Ocak 2013 13:01

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0