Ülkeye şeriat geleceğine hiçbir zaman inanmadım

30 Mart 2011 19:41  

 

Ülkeye şeriat geleceğine hiçbir zaman inanmadım

CHP Parti Meclisi üyesi Prof. Toprak, Türkiye’nin hiçbir zaman İran olacağına inanmadığını belirterek “28 Şubat döneminde böyle bir korku vardı. Bugün o korku büyük oranda geri planda kaldı” dedi.

Erdinç Akkoyunlu /İstanbul

CHP Parti Meclisi üyesi ‘endişeli modern’ Prof. Dr. Binnaz Toprak, Türkiye’nin hiçbir zaman İran olacağını söylemediğini belirterek “İran’dan kasıt şeriat devletinin gelmesiyse ona hiçbir zaman inanmadım, Türkiye’de olabileceğine inanmıyorum” dedi. Bahçeşehir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Toprak, STAR’a yaptığı açıklamada Batılı ülkelerin Türkiye’deki istikrar ve gelişmişliği görerek Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerine “rol model” olarak gösterdiğini söyledi. Toprak şu değerlendirmelerde bulundu:

Herşeye rağmen örnek gösteriliyor

Türkiye Ortadoğu ülkelerinden çok farklı. İslami bir partinin iyi kötü demokrasinin kurallarını kabul etmiş olması en azından formel laiklik konusunda geriye gitmemiş olması. Rol modelden kastedilen o. Türkiye Ortadoğu ülkelerinin tarihinden çok farklı. Tek parti döneminin laikliği eleştirilir ama o laiklik olmasaydı Türkiye bugünkü noktada olmayabilirdi. Bizlere göre örnek bir demokrasi için ciddi sorunlarımız var. Ortadoğu’da hiç demokrasi yok. Batılılar da tabii her şeye rağmen istikrarlı ve gelişmiş bir Türkiye görüp örnek gösteriyor.

Ortadoğu coğrafyasının en ileri ülkesi

Türkiye bu coğrafyada her açıdan en ileri ülkedir. Tek laik olan ve iyi kötü darbelere rağmen demokrasisini yürütebilen bir ülke. Minimum demokrasi bile tabii ki önemli. Sadece 4-5 yılda bir oy vermek değil demokrasi. Liberal demokrasiden kastedilen hak ve özgürlüklerin garantiye alınması. Bu Türkiye’de yok giderek de azaldığını düşünüyorum.

Bence Türkiye artık İran olmaz

Türkiye hiçbir zaman İran olur demedim. Türkiye bir kere o düzeyde bir ülke değil artık. İran olması 20-30’larda söz konusu olabilirdi. Laik devlet yapısının halkın büyük çoğunluğu tarafından kabul edildiğini gösteriyor. İran’dan kasıt şeriat devletinin gelmesiyse ona hiçbir zaman inanmadım, Türkiye’de olabileceğine inanmıyorum. Ona inanan insanlar yok değil mi? Belki hala var, bugün o korku büyük oranda geri planda kaldı.”

Anavatan gibi bir sürpriz yapabiliriz

Anketler AKP’yi oldukça önde gösteriyor ama bu demek değil ki CHP atılım yapamaz. 1980’den sonra Sunalp’ın (MDP lideri Turgut Sunalp darbecilerin desteklediği emekli general) partisinin iktidara geleceğine herkes inanmıştı ama bir baktık Anavatan iktidara gelmişti.

Şurası bir gerçek; ekonomi büyüdü

AKP’nİn ekonomi politikası iyi dedim. Bir gazeteci ile yapılan iki buçuk saatlik bir konuşma, bir sürü şeyi eleştirmişim. Sonunda da mülakatı yapan dedi ki, ‘Bir takım şeyleri de doğru yapıyor ki oyu alıyorlar.’ Şurası bir gerçek ki, 2002’den bu yana ekonomi büyüdü, adam başına gelir arttı. AKP popülizm yapmadı, DSP’nin başta olduğu dönemden devralınmış programı devam ettirdi. Sanki gazeteye telefon etmişim, AK Parti’nin ekonomi politikalarında yorum yapmışım gibi. Bu beni partide zor durumda bırakmadı ama sağda solda ‘Vay CHP’li PM üyesi bile AK Partiyi övüyor’ denildi...”

Van toplantısı bal gibi Kürt çıkışıydı

Van toplantısında .barajın inmesi, seçmeli dil, yerel yönetimlere özerklik, hakikatler komisyonu, Dersim arşivlerinin açılması konuşuldu. Bal gibi de Kürt sorununa yönelik ciddi bir çıkıştır. Bugünün sorunları nelerdir bakıldı. 20 yıl öncesinin raporlarıyla yetinemezsiniz. Kürt sorunu diye isminin konulması söylendi. Kimlik lafının fazla abartıldığı kanısındayım. Bir zamanlar sınıftan başka bir şey konuşulmazdı, şimdi kimlikten başka bir şey konuşulmaz oldu. Kürt demeden siyaset yapılsın demiyorum. Ama Kürt sorunu konusundaki meseleleri temel hak ve özgürlükler açısından okumak da mümkün.

Star

Son Güncelleme Tarihi: 31 Mart 2011 01:58

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0