'Soykırımı İnkar' yasa tasarısı Fransa Senatosu'ndan geçti

23 Ocak 2012 23:49  

 

'Soykırımı İnkar' yasa tasarısı Fransa Senatosu'ndan geçti

Fransa Senatosu, 'Ermeni iddialarını inkarı suç sayan' yasa tasarısını çoğunluğun oyuyla kabul etti.

PARİS - Fransa Senatosu genel kurulunda, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarını suç sayan yasa teklifinin görüşülmesine TSİ 16:00'da başlandı. Yaklaşık 7 saatlik tartışma ve oylama maratonunun ardından senato 127 oya karşılık 86 oyla ‘Ermeni soykırımı iddialarını reddedenlere hapis ve para cezası verilmesini’ öngören yasa tasarısını kabul etti.

Oylamaya 237 senatör oylarıyla katıldı. Bunlardan 213’ü geçerli sayıldı. Senatoya yaklaşık 60 senatör geldi. Diğer oylar ise grup başkanları tarafından vekaleten kullanıldı.

Genel kuruldaki oturumda ilk konuşmayı hükümet adına söz alan parlamento ile ilişkilerden sorumlu bakan Patrick Ollier yaptı.

Ollier genel kurulunda yaptığı konuşmada, senato gündemine getirilen yasa teklifi lehinde konuşma yaparak, söz konusu teklifin Fransız yasalarına ve AB yasalarına uygun olduğunu iddia etti.

Görüşmeler sırasında toplam 13 senatör konuşma yapmak için kayıt yaptırdı. Tarafların konuşmaları yaklaşık 4 saat sürdü. Senato, ilk önce yasa teklifinin incelenmeye alınmamasını öngören değişiklik önergesini oyladı. Oylamada Anayasa Komisyonunun 'yasa anayasaya aykırıdır, reddedilsin' teklifi kabul görmedi. Genel kuruldaki oylamada bu ilk önergeye 86 senatör “evet”, 167 senatör “hayır” dedi.

Senato ikinci olarak Anayasa Komisyonu’nun, kanunun Anayasanın 34. maddesine aykırı olduğu iddiasını oyladı. Bu oylama da çoğunluk tarafından reddedildi. Genel kuruldaki ikinci değişiklik önergesi için 81 senatör “evet”, 171 senatör “hayır” oyu verdi.

Senato son olarak yasa teklifinin komisyona gönderilmesini talep eden önergeyi de reddetti. Genel kurulda senatör Jacques Mezard tarafından sunulan üçüncü önerge için 196 senatör “hayır”, 42 senatör “evet” oyu verdi.

Teklifin yasalaşması için Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından imzalanıp, resmi gazetede yayımlanması gerekiyor.

Meclis ve Senatoda 60 senatör ve milletvekilinin yasa teklifine itiraz edip, anayasa mahkemesine gitmesi halinde, yasa teklifinin anayasa mahkemesi tarafından incelenmesi gündeme gelebilecek.

SENATÖR GOULET: ANAYASA MAHKEMESİNE GİDECEĞİZ
Fransız Senatör Nathalie Goulet de Senato Genel Kurulu'nda oylanacak yasa teklifinin büyük bir ihtimalle kabul edileceğini, ancak kendisi gibi teklife karşı çıkan senatör ve milletvekillerinin Anayasa Mahkemesi'ne gideceklerini söyledi.
Cumhuriyetçi Merkez Birlik Grubu Senatörü Goulet, "Ben yasa teklifinin büyük bir ihtimalle bugün kabul edileceğini düşünüyorum. Ben ve grubum yasa teklifine karşıyız. Tarihi konularda parlamentonun karar vermemesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu bizim işimiz değil" dedi.

‘TEKLİF TEHLİKELİ VE GEREKSİZ’
Fransız Senatosu'ndaki Avrupa Sosyal ve Demokrasi Birliği Grubu (RDSE), bugün düzenlediği basın toplantısında, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarını suç sayan yasa teklifini “tehlikeli ve gereksiz” olarak niteledi.

Yasa teklifinin, “Fransız anayasasına aykırı olduğunu” ifade eden Mezard, “Bu yasa teklifi, cumhuriyetimizi için kötü bir görüntü veriyor. Bu teklif bizim kurumlarımıza ve anayasaya aykırı, ifade özgürlüğüne aykırı. Parlamentolar tarih yazamaz.”dedi.

Yasa teklifinin seçim amaçlı hazırlandığın ifade eden Mezard, bunun aksini savunanlar ve diğer bahaneleri ortaya koyanların “iki yüzlü” davrandıklarını ifade etti.

4 Mayıs'ta senatonun buna benzer bir teklifi incelemeye almadığını kaydeden Mezard, “Altı ayda ne değişti ki? Bu seçim için hazırlanmış, oldukça gereksiz ve tehlikeli bi teklif” dedi.

SUEUR: TARİHÇİLER YASA TEKLİFİNİ ENDİŞEYLE İZLİYOR
Kanunlar Komisyonu Başkanı ve Raportör Jean-Pierre Sueur, “Fransız Anayasasının 34 maddesine aykırı” olduğu gerekçesiyle yasa teklifinin reddedilmesini istedi.

Hiç bir siyasi eğilim adına konuşmadığını, sadece hukukçu kimliğini ön plana çıkararak konuştuğunu ifade eden Sueur, geçen yıl toplanan Kanunlar Komisyonunun ve Senato genel kurulunun da, bu yönde bir yasa teklifinin incelenmeye alınmasını reddettiğini hatırlattı.

Sueur, Fransa'nın ünlü tarihçisi Pierre Nora'nın, parlamenterlerin tarih yazamayacağı, anayasa hukukçusu Robert Badinter'in ise “parlamentoların mahkeme olmadığı” yolundaki açıklamalarına atıfta bulundu.

Kanunlar Komisyonu Başkanı, “Fransız tarihçiler, bu yasa teklifiyle ilgili gelişmeleri endişeyle izliyorlar” dedi.

TÜRKİYE YAPTIRIMA GİTMİŞTİ
Fransız Parlamentosu'nun alt kanadı olan Ulusal Meclis'te kabul edilen tasarı, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını reddedenlere 1 yıla kadar hapis, 45 bin Euro’ya kadar da para cezası verilmesini öngörüyor.

Yasanın kabulünün ardından Türkiye, Fransa’yla askeri ve siyasi ilişkilerini askıya almış, sürecin Senato’da devam etmesi veya Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından onaylanması durumunda başka önlemler alınacağı da, yetkili Türk makamlarınca ifade edilmişti.

Yasa teklifinin Meclis'te kabulünün ardından istişareler için Ankara'ya çağrılan Türkiye'nin Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu ise geçtiğimiz haftalarda Fransa'ya dönmüştü.

Radikal

Son Güncelleme Tarihi: 24 Ocak 2012 08:07

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0