Siyah kurdeleleri takmayı unutmayın - Dr. Ebru Tong

04 Ekim 2010 14:11  

 

Siyah kurdeleleri takmayı unutmayın - Dr. Ebru Tong

Bir 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü daha geldi.
Günler geliyor da biz bir yere gelebiliyor muyuz?
Belki bugün de o gelinmesi gereken yerde değiliz ama olacak.
İnanıyoruz ve çabalıyoruz.
Bir gün 4 Ekimler de elbet coşkuyla kutlanacak…

Bu inançla hafta sonundan itibaren basında duyarlı dostlarımız tarafından bugünün önemine yer veriliyor
Bu inançla ülke genelinde HAYTAP koordinasyonunda olduğu gibi tüm diğer hayvan dostu kuruluşlar tarafından etkinlikler düzenleniyor
Bu inançla bugün ve hatta bu hafta siyah kurdele takılması gerekiyor
Ve yine bu inançla veteriner hekimler de bir kez daha sesleniyor

SOKAK HAYVANLARI SORUNU ÇÖZÜMSÜZ DEĞİLDİR

Toplumların gelişmişlik düzeyi hayvanlara yapılan muameleyle ölçülür. Kimi gelişmemiş ülkelerde hayvanlar ilkel varlık ya da mal muamelesi görürken AB ülkeleri 1996 da yayınladığı direktifle hayvanları mal statüsünden çıkartıp hissedebilir varlıklar olarak kabul etmiştir.

Biz de ise toplumun bir kesimi hayvanları yaşamın bir parçası olarak değerlendirirken başka bir kesimi onları yok edilmesi gereken varlıklar olarak görüyor. Toplumuzdaki bu farklı bakış açısının acısını en fazla sokak köpekleri çekmektedir. Onları yasalar bile koruyamamaktadır. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu sokak köpeklerinin kısırlaştırılıp alındığı yere bırakılmasını emrediyor, ancak aynı kanunun alt yapısı kurulmadan, karmakarışık, plansız ve programsız şekilde uygulanıyor olması aslında hem hayvan, hem insan refahını ve hem de halk sağlığını tehdit ediyor. Kanundan sorumlu olan Çevre ve Orman Bakanlığı kanuna yeterince sahip çıkamıyor. Sonuçta ne kent halkı, ne hayvan seven insanlar ne de hayvanların sorunları çözülüyor. Bu konuda kaynaklar boşuna israf ediliyor ve önemli miktarda para boş yere taşeron firmalara aktarılıyor.

Bakanlığın yetersiz kalmasının nedenleri çok açık. Hayvan koruma kanunu tam anlamıyla veteriner hekimlik uygulaması olmasına rağmen bakanlığın taşra teşkilatlarında görevli veteriner hekim hemen hemen hiç bulunmuyor. Bu sorunu yetki devriyle aşmaya çalışan bakanlık aslında yetki karmaşasına yol açıp sorunu iyice çözümsüz hale getiriyor.

Şu an her şey o kadar plansız uygulanmaktadır ki, sorunun çözümüyle görevli bakanlık, bırakın sorunu oluşturan sahipsiz hayvan sayısını, sahipli hayvanların sayısını bile net ve bilimsel verilere dayalı olarak söyleyememektedir. Çalışılacak alanın büyüklüğü bilinmeden gerçekçi bir plan hazırlanması elbette mümkün değildir. Sahipli hayvanlar bile kayıt altına alınamamışken, sahipsiz hayvanlara ilgili bir çözüm üretilmesinden söz edilemez.

Oysa, sokak hayvanları sorunu çözümsüz değildir. Yeterince para ve emek zaten harcanmaktadır. Eksik olan bu işin yönetimidir. Yapılması gereken, ülkemize uygun strateji planlarının hazırlanması ve kaynakların bu plan dahilinde doğru yerlerde kullanılmasıdır. Bu amaçla sadece köpeklerin kısırlaştırılması değil, ev köpekleriyle ilgili gerekli düzenlemelerin yapılması, kayıt sistemlerinin tamamlanması, köpeklerin gelişigüzel terk edilmesinin önüne geçilmesi, petshoplarda kayıtsız hayvan satışlarının engellenmesi, kaçak olarak yurda pet girişini önlemek için gümrükte sıkı kontrollerin yapılması, ilgili yasada da belirtildiği gibi medya ve eğitim kurumları aracılığıyla hayvanlara karşı toplumsal duyarlılığın artırılması hedeflenmelidir.

Biz Veteriner Hekimler Platformu olarak bunca kaynak israfına rağmen sırf yönetim hataları nedeniyle hem insanlarımız hem de sahipsiz hayvanların sorun yaşamasına seyirci kalmak istemiyor, bakanlığın biran önce veteriner hekim kadrolarını tamamlayıp bilimsel bir strateji planı oluşturması ve sorunu yönetmesini talep ediyoruz. Bu yapılmadığı taktirde asla bitmeyecek olan bu mağduriyetlerden Çevre ve Orman Bakanlığı’nın sorumlu olacağını kamu oyumuza duyururuz.

AB VETERİNER HEKİM PLATFORMU
Platform Kurumsal Üyeleri:
Ankara-Giresun-İstanbul-İzmir-Mersin-Afyonkarahisar-Antalya-Hatay-Adana-Amasya-Kayseri-Elazığ-Trabzon-Bursa-Kastamonu-Uşak-Malatya-Samsun-Trakya-Diyarbakır-Kahramanmaraş-Aydın-Şanlıurfa- Kocaeli Bölge Veteriner Hekim Odaları
Veteriner Gıda Hijyenistleri Derneği
Veteriner Hekimler Derneği
Veteriner İç Hastalıkları Derneği
Hayvan Hakları İçin Veteriner Hekimler Derneği
Veteriner Halk Sağlığı Derneği
Veteriner Sağlık Ürünleri Sanayicileri Derneği


Dr. Ebru TONG
Hayhaveder

haberhurriyeti.com



 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0