Þimþek: Merkez Bankasý ne gerekiyorsa yapacak, piyasalarla inatlaþmayacaðýz

25 Mayýs 2018 21:25  

 

Þimþek: Merkez Bankasý ne gerekiyorsa yapacak, piyasalarla inatlaþmayacaðýz

Baþbakan Yardýmcýsý Þimþek, ekonomideki son geliþmeleri NTV canlý yayýnýnda deðerlendirdi. Þimþek, Merkez Bankasý'nýn hamleleriyle ilgili olarak, "Merkez Bankasý'nýn spekülatif saldýrýlara karþý eli kolu baðlý deðildir. Merkez Bankasý ne gerekiyorsa yapacaktýr. Hükümetimizin tam desteðine sahiptir. Türkiye piyasalarla inatlaþmayacak" diye konuþtu. Halkbank'la ilgili açýklama yapan Þimþek, "Halkbank'a iliþkin bir karar yok. Bunlar uydurma. Halkbank'a 49 milyar dolar ceza verileceði uydurma bir haber" dedi. Baþbakan Yardýmcýsý, vergi artýþýnýn gündemde olmadýðýný söyledi.

Baþbakan Yardýmcýsý Mehmet Þimþek, NTV Ankara Ýstihbarat Þefi Ahmet Ergen'in sorularýný yanýtladý. 

Merkez Bankasý'nýn dövize yönelik adýmlarýnýn piyasaya etkisiyle ilgili konuþan Þimþek þunlarý söyledi: 

"Merkez Bankasý geç de olsa güçlü bir adým attý ve etkili oldu. Bazen hemen akabinde piyasalarýn normalleþmesi bekleniyor ama öyle olmuyor. Patikaya oturmasý zaman alýyor. Etkisi sýnýrlayan dün birkaç etken oldu. Bunlardan biri Halkbank'a iliþkin asýlsýz iddialar. Halkbank bunu yalanladý. Halkbank'a iliþkin bir karar yok. Bunlar uydurma. Halkbank'a 49 milyar dolar ceza verileceði uydurma bir haber. Merkez Bankasý'nýn spekülatif saldýrýlara karþý eli kolu baðlý deðildir. Merkez Bankasý ne gerekiyorsa yapacaktýr. Hükümetimizin tam desteðine sahiptir. bunun altýný çiziyorum.

Sanki geliþmekte olan ülkelerde sorun yok da Türkiye'de sorun var gibi gösterildiðini de görüyoruz. ABD'de uzun vadeli faizler hýzla artarak yüzde 3'ü aþtý. Yüzde 3 kritik bir eþiktir. Bunun etkisi oluyor. ABD dolarý tüm para birimlerine karþý deðer kazanýyor. Bu trendler Türkiye'ye özgü deðildir. Türkiye'yi olumsuz anlamda ayrýþmasýna sebep olan geliþmeler var. Seçim arifesindeyiz. Maliye politikasýna iliþkin endiþeler var. Mali disiplin konusundaki tereddütler yersizdir. Para politikasýnýn tepkisiz zaman aldý. Bunlar da güven kaybýnda etkili oldu. Merkez Bankasý güçlü bir tepkiyle aslýnda baðýmsýz olduðunu gerektiðinde gerekeni yapacaðýný ortaya koymuþtur.

"TERÖRLE MÜCADELEDE ELÝMÝZ RAHATLAYINCA OHAL BÝTECEK"

OHAL olmasaydý lira bu kadar deðer kaybetmezdi deniyor. OHAL niye geldi, bir mecburiyetten dolayý geldi. Terör örgütü hendek siyaseti ile iþi yeni bir boyuta taþýdý. O dönemde DEAÞ'ýn bölücü terör örgütünün saldýrýlarý var. Türkiye OHAL'le terörün nefesini kýsmýþtýr. Bu söylemlerde iþi baðlamýnda tutmak lazým. 2002'den sonra hemen OHAL'e son veren iktidarýz. Türkiye terörle mücadelede eli rahatladýðý an bir gün dahi OHAL devam etmeyecek.

"SEÇÝM SONRASI TÜRKÝYE POZÝTÝF AYRIÞACAK"

Bu oynaklýk sadece Türkiye'ye özgü deðildir. Türkiye'ye özgü jeopolitik sorunlar ve seçim atmosferi kýsmen etkili oluyor. Bünyemiz iddia edildiði gibi zayýf deðildir. Benzer durumlarý 2006, 2014'te yaþamýþýz. Türkiye çok ciddi þekilde seçim sonrasý pozitif bir þekilde ayrýþacak."

"KAMUNUN BORÇ SORUNU YOK"

"Ýlave hususlar çýkmazsa genelde kurda 10 içinde atýlan adým etkili oluyor"  diyen Þimþek, "Dün dedikodular aslýnda çok manidardýr. Türkiye bir seçime gidiyor. Biz gereken tepkiyi verdik. Ne gerekiyorsa vereceðiz. Ýlave endiþelerin giderilmesi lazým. Kamu maliyesine iliþkin. Türkiye seçim sonrasýnda bu atýlan adýmlarý telafi edecek düzenleme kabiliyetine sahip. Vergileri artýrmadan vergi tabanýný geniþletecek reform Meclis'te. Kamunun borç sorunu yok. Gerektiðinde firmalarýmýza yapýlandýrma konusunda güçlü destek vereceðiz, kayýtsýz deðiliz. Firmalarýmýz döviz ile borçlanacak ama geri ödeme kapasitesi olan borçlanacak, KOBÝ'lere iliþkin kýsým devreye girdi. Ayný þeyi büyük firmalara da yapacaðýz. Bu reform ortalýk yatýþýnca baþlý baþýna Türkiye'nin notunu iyileþtirmeye ve kýrýlganlýðý azaltmaya yeterlidir. Bankacýlýk sektörü saðlam olmaya devam ediyor. Karlýlýk devam ediyor. Bankacýlýk sektörü aþýrý borçlu mu, o da deðil. Türkiye 15 yýl öncesine göre istihdamda üretimde sanayide ihracatta her alanda daha ileri. Liranýn efektif olarak geride kalmasý gerçeklikten kopuþu ifade ediyor. Adýmý attýktan sonra iletiþim daha kolay. Merkez bankamýz çok güçlü bir tepki vermiþtir, gerekirse ilave tepki verecektir. Endiþeleri gidermek için de yatýrýmcýlarla diyaloða gireceðiz. 1-2 hafta içinde bunun da güçlü yansýmasýný göreceðiz" þeklinde konuþtu.

"TÜRKÝYE PÝYASALARLA ÝNATLAÞMAYACAK"

Dezenflasyon sürecinde Merkez Bankasý'na yardýmcý olacaklarýný belirten Þimþek, sözlerini þöyle sürdürdü: "Yapýsal reformlar konusunda da çok önemli mesafeler kat ettik. Önümüzdeki dönemde enflasyonu aþaðý çekme konusunda maliye politikasý uygulamaya girecek. Enflasyon ve cari açýðý düþürme konusunda güçlü adýmlar atýlacak. Dün Cumhurbaþkanýmýz beyanname açýkladý. Kur rejimi deðiþmeyecek. Bunlar ekonomiye zarar veren, endiþeleri artýran söylemlerdir. Kur rejiminde hiçbir zaman deðiþiklik ne konuþulmuþ, ne tartýþýlmýþtýr. Ne de olacaktýr. Dalgalý kur rejimi bu þoklarý absorbe etmemizde yararlý. Ne Merkez Bankasý baðýmsýzlýðýndan ne kurala dayalý piyasa ekonomisinden geri adým atýlmasý söz konusu deðil. Bunlar içeride de dýþarýda da etkili oluyor. Böyle dýþa açýk ekonomide bu türden söylemler siyaseten kendilerine alan kazandýrýyormuþ gibi görünebilir ama Türkiye'ye büyük zarar veriyor. Temel hususlardan geri adým olmayacak. Türkiye bütün sorunlarýný piyasalarla inatlaþmadan çözecektir. Biz yatýrýmcýlarýn tedirginliðini anlýyoruz. Gerekli adýmlarý atmaya devam edeceðiz."  

"GÜNDEMDE VERGÝ ARTIÞI YOK"

Merkez Bankasý Baþkaný Çetinkaya ile yatýrýmcýlarla Londra'da yapacaðý görüþmeye iliþkin soruyu yanýtlayan Þimþek, "Para politikasýnda normalleþme sadeleþme süreci devam edecek. Mali disiplin devam edecek. Gündemde vergi artýþý ya da yeni vergi artýþý yok: Önümüzdeki dönemde Türkiye'nin risk primi azalacaktýr. ABD'nin bize karþý politikasýnýn yanlýþ olduðunu, ABD'nin eninde sonunda göreðine inanýyorum. AB ile iliþkiler en önemli gündemimiz olmaya devam edecek. Para politikasýnda sadeleþme dahil gerekirse ilave adýmlar gelir. Türkiye'nin dinamiklerini doðru politika adýmlarý ile desteklendiðinde hikayesinin güçlü olduðunu anlatmaya gideceðiz" dedi. 

"REEL SEKTÖR ETKÝLENDÝ, YARDIMCI OLACAÐIZ"

Kurdaki hareketin etkisine iliþkin konuþan Þimþek, "Kurul reel sektör bilançolarýýnda bir yýl vadeye kadar etkisi sýnýrlý. Orta vadede etkisi önemli. Bu trendi bizim geri çevirmemiz atacaðýmýz adýmlarla tahribat sýnýrlanýr. Hanehalkýna bakýnca, vatandaþýn döviz borcu yok. Dövizle borçlanma yasaðý getirdik. Hanehalkýnýn döviz mevduatý var mý, 100 milyar dolardan fazla mevduat var. Altýn bir tasarruf aracý bundan olumsuz etkilenmiyorlar. Burada etkilenen reel sektördür. Biz buna kayýtsýz deðiliz, reel sektörümüzün yanýndayýz. Gerekirse ilave çalýþmalarýmýz da olur. Kamu yükümlülükleri konusunda elimizden gelen desteði vereceðiz. Reel sektörün de döviz geliri olmayanlarýn dövizle borçlanmamasý esasýný oturtacaðýz. Döviz geliriniz varsa dövizle borçlanýn dedik. Biz bunu KOBÝ'ler için mayýs baþýndan itibaren kurala dönüþtürdük. Yýlýn ikinci yarýsýnda büyük þirketler için uygulamaya koyacaðýz. Döviz talebimin hemen hemen büyük kýsmý dün yerli firmalar ve dedikodulardan dolayý vatandaþlardan geliyor. Firmalara sesleniyorum, endiþe etmelerine gerek yok, yardýmcý olacaðýz. Seçim sonrasýnda spekülatif ataklarýn azalacaðýna inanýyorum" diye konuþtu.

ntv.com.tr

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0