Þilan Avcý'nýn Ayno'su

13 Nisan 2019 14:52 / 839 kez okundu!

 

 

Mardin’i feodalitenin eril, saldýrgan, zorba diliyle anlatan sulu zýrtlak dizi ve kimi filmlere inat, karþý yakadan sinematografik bir edebi metin Þilan Avcý’nýn kitabý.

 

****

 

Þilan Avcý'nýn Ayno'su

 

“Baþka Bir Hayatta”* geçtiðimiz 2018’in son okuduðum kitabýydý. Þilan Avcý’nýn kitabýný üç ay sonra bir daha okudum. Kitabý ilk okumamdan sonra Þubat ayýndaki Ankara kitap fuarýnda görüþtüðümüzde Þilan’a “tam filmi çekilecek kitap” deyince! “Senaryosunu da yazdým” demiþti de. Geçtiðimiz günlerde okumam için senaryosunu da yollayýnca onu da keyifle okudum.

Öykü ile þiirin içiçe geçip sarmalandýðý bir kitap. Senaryo da öyle. Tuhaf bir ruh hâli içindeydim kitabý ilk okuduðumda. Okuyup bitirdikten sonra hiç sözünü etmeyip sadece kendime saklayýp arada bir yeniden mi okusam demiþtim kendime. Sonra haksýzlýk olur, baþkalarý da mutlaka okumalý dediðim kitap olmuþtu Ayno’nun hikâyesi. Zaten yakýn günlerde ikinci okumam da bu minval üzere olmuþtu.

“Baþka bir hayatta” olarak tercih edilen kitabýn adý keþke “Ayno” olaydý demiþ dillendirmiþtim hemen. Hayatýn onca acýsýna raðmen hep hüzünle yoðrulu gülümsemeye, umuda inat yanýnýn vurgusu öne çýkan bir kitap.

Hafýz’i Þîrazi; “Hurdalar, yitirilmiþler almak bahanedir. Þehri sokak sokak belki sana gelmek için dolaþýyorum” der. Ayno’nunki de kýrk yýl sonra ayný hâl sanki. Eski bir aþkýn küllenmiþ geçmiþinin kadim bir þehrin görselliði ve kültürel etnik ahengi çerçevesinde ölümün ardýndan yeniden yüzleþilmesinin akan yüzü misali.

Ayno ya da “baþka bir hayatta” farklý ve olmasý gereken bir Mardin öyküsü. Ya da þiiri, belki de filmi mi demeli(yim) emin deðilim. Ya da bunlarýn hepsinin içiçe geçmiþ hâli en doðrusu.

Mardin’i feodalitenin eril, saldýrgan, zorba diliyle anlatan "sulu zýrtlak" dizi ve kimi filmlere inat, karþý yakadan sinematografik bir edebi metin Þilan Avcý’nýn kitabý.

Sorular sorarken yanýtýný kendisi veren vurgular bütünü. Ve daha çok kadýnlar mý döner memleketine, derken; dönüþün hüznünün yarasý bir kez daha deþilirken!

Çocukken, ilk gençlikten bir “beþ taþ” öyküsü. Beþ taþtan beþbin yýllýk içiçe geçmiþ hangisinin kime ait olduðunun tesbitinin artýk hayli zora düþtüðü eski kadim kültürleri medeniyetleri sorgulamaya ya da vurgulamaya deðen bir öykü. Kürt, Süryani, Arap, Ermeni, Türk ve dahi diðerleri...

Hýrpalanmýþ, izi derinlerde kalmýþ ahlardan ardakalmýþ zamanlarýn insan bedeninde yeniden vücut bulmuþ haline dokunan þiirsel bir dil hikâyenin asli kahramaný Ayno’da vücut buluyor.

"Hafýzada bir daha zuhur eden hiç birinin artýk var olmadýðý yeniden ihtiyaca göre iþlevlendirilmiþ mekânlarda, 

baþkalarýnýn kokusunun karýþtýðý,

baþkalarýnýn resimlerinin asýldýðý duvarlarýn hükümran gücüne kudretine karþý çaresizliðin yakýcý hüznü!

“Yürüyorum

içimin kirli odalarýndan

þehrin kuytularýna sýzýyorum

dağýlmýş düğün yeri aklýmdaki cenazen

herkes gitmiş,

bir ben kalmýşým” derken eski yitik sevgiliye...

"Kýzmýyorum. Kýrk yýl boyunca o kadar çok kýzdým ki… Önce kendime, sonra ona… Bu þehre, babalarýmýza, suskunluðumuza, hayata… Artýk hiçbir þeye kýzamam sanýrým. Çok geç kaldýðýný düþünürken hiçbir þeyin eskisi gibi olmadýðýnýn hikâyesi."

Keþke cesur biri çýksa Ayno’nun filmini çekse, ne güzel olur. 

* Þilan Avcý, Baþka Bir Hayatta. 2018  notabene yayýnlarý.

Not: 13 Nisan 2019 Cumartesi TÜYAP Ýzmir kitap fuarý saat:11.00 Ahmed Arif abisi olmak halkýnýn söyleþisi Lal Laleþ’le. Saat: 12.00 iletiþim yy. Standý imza.

 

Þeyhmus DÝKEN

13.04.2019, Diyarbekir

 

Son Güncelleme Tarihi: 13 Nisan 2019 15:46

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.