Sekiz askere ‘niye ölmedin’ gerekçesi

21 Ocak 2010 13:08  

 

Sekiz askere ‘niye ölmedin’ gerekçesi

12 askerin şehit olduğu Dağlıca Taburu baskınında kaçırılan sekiz askerin yargılandığı davada gerekçeli karar açıklandı: Atalarımız hayatlarını feda etti, siz neden etmediniz

Hakkâri’nin Yüksekova ilçesindeki Dağlıca Taburu’nda 12 askerin şehit olduğu PKK baskınında fatura, kaçırılan sekiz askere kesildi. Van Askerî Mahkemesi’nin gerekçeli kararında “Sanıkların şahsi tehlike korkusunu yenerek mücadelelerine devam etmeleri gerektiği açıktır. Daha olumsuz şartlara rağmen atalarımızın hayatlarını feda ederek bu vatanı bizlere emanet etmiş olduklarını gözden uzak tutmamak gerekmektedir” dendi.

“Atalarımız direndi ya onlar...”
21 Ekim 2007 tarihinde bir grup PKK’lı tarafından yapılan Dağlıca baskını sonrasında kaçırılan ve daha sonra askerî mahkemede yargılanan sekiz askerin yargılandığı Dağlıca Davası’nın gerekçeli kararı açıklandı. Kararda şöyle dendi: “Şartlar ne kadar olumsuz olursa olsun, sanıkların şahsi tehlike korkusunu yenerek mücadelelerine devam etmeleri, silahlarını bırakarak teslim olmamaları gerektiği açıktır. Yakın tarihimizde daha da olumsuz şartlara rağmen atalarımızın hayatlarını feda ederek bu vatanı bizlere emanet etmiş olduklarını gözden uzak tutmamak gerekmektedir. Aksi takdirde, yani bu tür insani duyguların bahane edilerek olaya yaklaşılması durumunda, askerlik mesleği ve dolayısıyla vatan savunmasının yapılamayacağı bir gerçektir. Üst bölgesinde görevli olan 12 personelin şehit olmasına ve 17 personelin yaralanmasına rağmen canları pahasına çatışmaya devam etmiş, silahlarını bırakarak teslim olmamışlardır.”

“Hazırlıksız yakalandılar”
Er Ramazan Yüce’nin saldırı sırasında görevini yapmaya çalıştığı ve PKK’ya destek olacak tarzda bir hareketinin bulunmadığına yer verilen kararda, taburun üst bölgesindeki asker sayısının az olduğu, ani başlayan saldırı ile askerlerin hazırlıksız yakalandığı belirtildi.

Fatura sekiz ere kesildi
İki yıl süren yargılama sonrasında tüm sorumluluk sekiz askere fatura edilerek Er Ramazan Yüce, “Suç ve suçluyu övme, emre itaatsizlik, devletin birliği ve bütünlüğünü bozmak suçuna yardım etmek, basın-yayın yolu ile bölücü örgütün propagandasını yapmak, basın-yayın yoluyla halkı askerlikten soğutacak beyanlarda, telkinlerde bulunmak, propaganda yapmak”tan iki yıl altı ay, Uzman Çavuş Halis Çağan, “Görevi ihmal, emre itaatsizlik, basın-yayın yolu ile bölücü örgütün propagandasını yapmak”tan, erler Fuat Başoda, İlhami Demir, İrfan Beyaz, Özhan Şabanoğlu, Fatih Atakul ve Mehmet Şenkul “Büyük zararlar doğuran emre itaatsizlik”ten de ikişer yıl hapis cezası aldı.

Yüce dışında yargılanan yedi askerin cezası beş yıl suç işlememek kaydıyla ertelendi.


Taraf

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0