'Sayıştay ‘60 yaş kartı kararımız bağlayıcı değil diyor; Kocaoğlu ise ipe un seriyor'

02 Ocak 2012 06:52  

 

'Sayıştay ‘60 yaş kartı kararımız bağlayıcı değil diyor; Kocaoğlu ise ipe un seriyor'

İzmir’de toplu ulaşımda uygulanan 60 yaş kartı uygulamasının Sayıştay’ca reddedildiği haberleri üzerine EDP'nin, “Sayıştay’ın 60 yaş kartı kararının yasaya aykırı olduğu, uygulamanın devam etmesi gerektiği” açıklamasına Aziz Kocaoğlu “Sayıştay kararı bağlayıcı, uymak zorundayız” yanıtını verdi.

EDP İzmir İl Örgütü'nün yeni yıla girmeden önce yaptığı açıklama şöyle:

"İzmir’de toplu ulaşımda uygulanan 60 yaş kartı uygulamasının Sayıştay’ca reddedildiği haberleri üzerine EDP İzmir İl Örgütü olarak, “Sayıştay’ın 60 yaş kartı kararının yasaya aykırı olduğu, uygulamanın devam etmesi gerektiği” açıklamasını yapmıştık.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Aziz Kocaoğlu ise “Sayıştay kararı bağlayıcı, uymak zorundayız” açıklamasını yaptı.

Ardından Sayıştay konuyla ilgili açıklama yaptı. http://www.sayistay.gov.tr/basin.asp?id=856 Açıklamada açıkça “…İzmir’de “60 Yaş Kartı” olarak bilinen indirimli toplu ulaşım uygulamasının durdurulması ya da sona erdirilmesine dair Sayıştayın bağlayıcı bir kararı söz konusu olmayıp, Daireler Kurulumuzun istişari görüşünün de herhangi bir siyasi niteliği bulunmamaktadır..” denmektedir.

Şimdi, Sayın Kocoğlu hangi karara uyacak? Gerçekten Kocaoğlu 60 yaş üzeri İzmirlilerin kent yaşamına katılmasını sağlayan uygulamayı sürdürmek istiyor mu? Yoksa uygulamayı sona erdirmek için bahane mi arıyor?

İzmirlilerin mahkeme kararıyla elde ettikleri bir hak olan '1 Haziran 2009 ila 1 Aralık 2010 arasındaki fazla ulaşım bedellerini' iade etmeyen İzmir Büyükşehir Belediyesi yönetimi; 60 yaş kartı uygulamasını sona erdirmek istiyor ve iptal için bahane arıyor."

---

60 yaş ulaşım kartlarının iptal kararına EDP’den tepki:

“Büyükşehir Belediyesi İzmirlileri düşünmeli” (28.12.2011)

EDP İl Başkanı Arif Ali Cangı yaptığı açıklamada 60 yaşın üstündeki İzmirlilerin toplu ulaşımdan indirimli faydalanmasını sağlayan 60 yaş kartlarının Sayıştay kararıyla yeni yılda iptal edilecek olmasının hukuka aykırı olduğuna dikkat çekti ve “İzmir Büyükşehir Belediyesi hukuka aykırı Sayıştay kararına göre davranmamalı, İzmirlileri düşünen uygulama içinde olmalı ve 60 yaş indirimli ulaşım kartları uygulaması devam etmelidir” dedi.

"İzmir’de 60 Yaş Kartı olarak bilinen “indirimli” toplu ulaşım uygulamasının Sayıştay kararı ile sona erdiği ve 60 yaş ve üzeri yolcuların, 2012 yılından itibaren toplu ulaşımdan indirimli veya ücretsiz yararlanamayacağının" duyurulmasının ardından ilk tepki Eşitlik ve Demokrasi Partisi İzmir İl Örgütü’nden geldi.

EDP İl Başkanı Arif Ali Cangı yaptığı yazılı açıklamada, “ Anlaşıldığı kadarıyla 60 yaş kart iptaline yol açan Sayıştay kararı 4736 Sayılı Kamu Kurum Ve Kuruluşlarının Ürettikleri Mal Ve Hizmet Tarifeleri İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un 1. maddesine dayanıyor” dedi ve şöyle devam etti: “Yasa “…kamu kurum ve kuruluşlarınca üretilen mal ve hizmet bedellerinde işletmecilik gereği yapılması gereken ticari indirimler hariç herhangi bir kişi veya kuruma ücretsiz veya indirimli tarife uygulanmaz…” düzenlemesi getiriyor. Yasanın 1. madde 4.fıkrasına göre Bakanlar Kurulu bu hükümden muaf tutulacak kişi ve kurumları tespit etmeye yetkilidir. DSP-MHP-ANAVATAN Partisi Koalisyonu döneminde kabul edilen ve 19 Ocak 2002 tarihinde yürürlüğe giren yasanın amacı “kamu kurumlarını ticari işletmeye dönüştürme, tüm hizmetleri paralı hale getirmek”tir. Yasanın gerekçesinde, amacının “uluslararası mali kuruluşlarca da desteklenen güçlü ekonomiye geçiş programını uygulamak” olduğu belirtiliyor. Yani, yasa İMF ve Dünya Bankası tarafından öngörülen ekonomik programın uygulanması için çıkartılmıştır. Yasayla kamu hizmetleri, ticari işletmeciliğe dönüştürülmüştür.”

Bununla birlikte İzmir’deki 60 yaş üstü ulaşım indirimi uygulamasının yasa kapsamında değerlendirilmesinin, yasanın amacını aşan bir yorumlama olacağına da dikkat çeken EDP İl Başkanı Arif Ali Cangı:

“Çünkü; yasa “herhangi bir kişi veya kuruma ücretsiz veya indirimli tarife uygulanmaz…” demektedir. Yani yasanın amacı belli kişi ve kurumlara ayrıcalıklı uygulamayı engellemektir. 60 yaş kartı uygulamasında ise herhangi bir kişi ve kurum değil 60 yaşın üstünde olan herkes yararlanmaktadır. Bu nedenle Sayıştayın kararı yasaya da aykırıdır.” dedi.

Sayıştayın ve engelleyici kararının yerel yönetimlerin özerkliği ilkesine de aykırı olduğunu vurgulayan EDP İl Başkanı Cangı, Sayıştay denetçilerinin ihbarı üzerine suyu ücretsiz kullandırdığı gerekçesiyle hakkında dava açılan Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven’in bu davadan beraat ettiğine de dikkat çekti.

Sosyal Belediyecilik anlayışı gereği İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Sayıştay’ın kararını yeniden yorumlamasını ve 60 yaş üstü İzmirlilerin ulaşımdan indirimli faydalanmasını sağlayan uygulamayı devam ettirmesini isteyen EDP İl Başkanı Arif Ali Cangı, açıklamasının sonunda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, İzmirlilerin mahkeme kararıyla elde ettikleri bir hak olan “1 Haziran 2009 ila 1 Aralık 2010 arasındaki fazla ulaşım bedellerini” zaman geçirmeden İzmirlilere iade etmesini de istedi ve “İzmir Büyükşehir Belediyesi bu sesi duyana ve fazladan aldıkları ulaşım bedellerini geri ödeyene kadar bu hatırlatmayı kendilerine yapacağız” dedi.

Son Güncelleme Tarihi: 02 Ocak 2012 14:14

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0