Nihayet sonunda Türkiye'de de darbeye teşebbüse ağır cezalar yağdı...

23 Eylül 2012 21:46  

 

Nihayet sonunda Türkiye'de de darbeye teşebbüse ağır cezalar yağdı...

İSTANBUL- Balyoz Darbe Davası’nda 325 sanığa ceza yağdı. Çetin Doğan, Özden Örnek ve İbrahim Fırtına’ya darbeye teşebbüsten 20 yıl hapis cezası verildi. Türkiye’nin en önemli darbe davasında 21 aydır süren yargılamanın ardından karar çıktı. 365 sanıklı davada 325 sanığa 13 ile 20 yıl arasında hapis cezası verilirken tutuksuz 69 sanık hakkında yakalama kararı çıktı. Tutuksuz sanıklardan, biri albay 36 kişi de beraat etti. Duruşmaya gelen altı sanık hakkında tutuklama kararı verildi. karar duruşmasında mahkeme heyeti, dört sanığın son sözlerini aldıktan sonra yaklaşık dört saatin ardından tarihi kararları açıkladı. Bir numaralı sanık eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan (72) ile eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Özden Örnek (69) ve eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına (69), “Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini, cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmek’’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Sanıklar hakkındaki cezanın Terörle Mücadele Kanunu’nun 5. maddesi uyarınca yarı oranında arttırılmasının öngörüldüğünü hatırlatan mahkeme, cezanın ağırlaştırılmış müebbet hapis olması nedeniyle bunun fiilen mümkün olmadığını bildirdi. Sanıkların ellerinde olmayan sebeplerden dolayı sonucun meydana gelmediğini belirten, kastın ve kusurun yoğunluğunu, güttükleri amacı göz önüne alan mahkeme, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını eski TCK’nın “cürme teşebbüs’’ başlığını taşıyan 61. maddesinin 1. fıkrası uyarınca 20’şer yıl hapis cezasına çevirdi.

BALYOZ Darbe Davası’nın bir numaralı sanığı Org. Çetin Doğan ile eski kuvvet komutanları ve İbrahim Fırtına’ya darbenin yöneticisi oldukları gerekçesiyle önce 'ağırlaştırılmış müebbet hapis' cezası verildi. Sonra bu ceza 20 yıla çevrildi. İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 22 Ocak 2010’da başlattığı soruşturma, yakın dönemde planlanan en korkunç darbe planlarından birini gün yüzüne çıkarttı.
18 ile 13 yıl arasında cezalar

MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan (67), emekli Orgeneral Ergin Saygun (66), eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık (67), emekli Korgeneral Nejat Bek, emekli Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü, emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri, emekli Albay Cemal Temizöz, Koramiral Abdullah Can Erenoğlu, emekli Koramiral Kadir Sağdıç, emekli Orgeneral Bilgin Balanlı (64) ve emekli Koramiral Deniz Cora’nın aralarında bulunduğu 78 sanığa 18 yıl hapis cezası verildi. Emekli Albay Dursun Çiçek ve Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok’un aralarında olduğu 214 tutuklu sanık ise 16 yıl hapis cezası aldı. 18 yıl hapis cezasına çarptırılan emekli Tuğgeneral Bulut Ömer Mirmiroğlu’nun cezası yargılama sürecindeki olumlu tutum ve davranışları nedeniyle 15 yıla indirildi. Eski HAVELSAN Genel Müdürü Ömer Faruk Ağa Yarman’ın da aralarında bulunduğu 28 kişi ise 13 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. Emekli Albay Hakan Büyük’e 6 yıl hapis cezası verilirken Ergenekon’da yargılanan ve bu davada ifade vermeyen emekli Tuğgeneral Levent Ersöz’ün dosyasının ise ayrılmasına karar verildi.

DAVANIN TEMELİ

Davanın temelini, 5-7 mart 2003 tarihleri arasında gerçekleştirilen “plan semineri” oluşturdu. Darbeye zemin hazırlamak için Çetin Doğan liderliğinde hazırlanan 'Çarşaf', 'Suga', 'Oraj' ve 'Sakal' eylem planlarında ise, Fatih Camii’nin bombalanmasından, halkın ayaklanmasını sağlamak için Türk uçaklarının düşürülmesine kadar çok çeşitli hazırlıklar olduğu görülüyordu. 195 sanık hakkındaki ilk iddianame 19 Temmuz 2010’da kabul edildi. Özel Yetkili Savcı Mehmet Berk’in hazırladığı 968 sayfalık iddianamede, sanıklara “Türkiye Cumhuriyeti yürütme organını cebren ıskat ve vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs etmek” suçlaması yöneltildi. Her sanık için 15 yıldan 20 yıla kadar hapis talep edildi. Sanık sayısının fazla, Beşiktaş Adliyesi’nin fiziki koşullarının yetersiz olması nedeniyle duruşmalar Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’nde görüldü.

SANIK SAYISI 365'E ÇIKTI

Soruşturma yeni belgelerle dalga dalga genişledi. İkinci ve üçüncü iddianamelerle sanık sayısı 365’e çıktı. Mart 2012’de esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı, bütün sanıkların “darbe teşebbüsü” suçundan 15 yıldan 20 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasını talep etti.

ORG. ÇETİN DOĞAN ÖNCE KABUL ETTİ, SONRA YALANLADI

Balyoz Davası’nın çıkış noktası olan, “iç tehdide” yönelik düzenlenecek harekâtın anlatıldığı “plan semineri”nin başındaki isim, dönemin 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan’dı. Darbe planının Taraf’ta yayınlanmasının ardından Doğan, yaptığı ilk açıklamada “söz konusu plan ve senaryoların cumhuriyeti koruma ve kollama görevinin gereği olarak hazırlandığını” söyledi. Ancak, daha sonra ifadelerini değiştiren Doğan, planları hazırlamadıklarını, iftiraya uğradıklarını öne sürdü. Yargılandığı süreçte milletvekili adayı olan Doğan, seçilemedi.

“HALKA KARŞI ACIMASIZ OLMALIYIZ”

Doğan iftiraya uğradıklarını söylerken, seminerin ses kayıtlarında “iç tehdide” karşı uygulanacak yöntemlerin anlatıldığı görüldü. Dönemin 52. Zırhlı Tümen Komutanı Metin Yavuz Yalçın’ın “plan seminerinde” dile getirdiği “halka karşı acımasızca hareket etmek bizim görevimizdir, İstanbul’un üzerine çökerim” şeklindeki ifadeleri uzun süre tartışıldı. Sanık avukatları, söz konusu seminerin “savaş oyunları” olduğunu savundu. Ergenekon davasında ifade veren dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ise, “Balyoz seminerinde amacı aşmışlardı uyardım” ifadelerini kullandı.

ERGENEKON'LA PARALEL DARBECİLİK

Ergenekon davası ile iç içe devam eden Balyoz davası, askerî casusluk ve şantaj iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında Gölcük Donanma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde bulunan 10 çuval belgeyle genişledi. Belgelerden çıkan 43 klasörün “Balyoz Harekât Planları” olduğu anlaşılınca, dosyalar bu davayla birleşti.

PLANLARI O HAZIRLADI

» İBRAHİM FIRTINA: Özden Örnek’in ve Mustafa Balbay’ın günlüklerinde, Şener Eruygur liderliğinde Ayışığı ve Sarıkız darbe planlarını hazırladığı söylenen Eski Hava Kuvvetleri Komutanı’nın bu teşebbüsüne Hilmi Özkök engel olmuştu.

» ERGUN SAYGUN: Hakkında yakalama kararı çıktıktan sonra GATA’da 13 ay yattı. Genelkurmay 2. Başkanlığı yapan Saygun, 5 Kasım 2007’de dönemin ABD Başkanı George Bush ile görüşmesinde Başbakan Erdoğan’a eşlik etmişti

PERSONELİNİ FİŞLEDİ

» BİLGİN BALANLI: Orgeneral rütbesinde olup da tutuklanan ilk muvazzaf asker olan Bilgin Balanlı’nın Hava Kuvvetleri Komutanı olması bekleniyordu. Çok sayıda TSK personeli onun emriyle, “eşi başörtülü” denerek fişlendi.

MİLLETVEKİLİ SEÇTİRİLDİ AMA...

» ENGİN ALAN: Yargılandığı sırada MHP’den milletvekili seçildi. Balyoz darbe planının ayaklarını oluşturan Oraj, Suga, Çarşaf ve Sakal isimli eylem planları kapsamında asker ailelerini fişlemekle de suçlanıyordu. Milletvekili olması tutukluluğunu ortadan kaldırmadı.

» METİN YAVUZ YALÇIN: Balyoz davası sürecinde, Emekli Korgeneral Yalçın’a ait ses kayıtları çok tartışıldı. Farklı toplantılardaki ses kayıtları ortaya çıkan Yalçın’ın görev sırasında yaptığı konuşmalarda, hükümetin devrilmesi gerektiğini açıkça söylediği görüldü.

» SÜHA TANYERİ: Gölcük Donanma Komutanlığı’nda ele geçirilen digital ortamdaki, darbe hazırlıklarına ilişkin belgelerin son kaydedicisi olduğu tesbit edildi. Dava sırasında mahkeme heyetini, “Ben ah etmem ama çok ah alıyorsunuz. Bugün yarın yakınlarınızın, ailenizin başına bir iş gelirse...” sözleriyle tehdit etmesi akıllarda kaldı.

» KADİR SAĞDIÇ: Güney Deniz Saha Komutanı’yken tutuklandı. Sağdıç, Gölcük Donanma Komutanlığı’nda elde edilen belgelerde “aşırı sol gruplardan sorumlu tuğamiral” olarak geçiyor. Sağdıç ayrıca gayrımüslimlere yönelik eylem ve suikastlara ilişkin Kafes Eylem Planı’nın “Danışma Kurulu”ndaki isim.

» FEYYAZ ÖĞÜTÇÜ: Plan seminerinin düzenlendiği tarihte Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda Harekât Başkanlığı yapan emekli Koramiral Öğütçü, seminere katılmamasını savunmasının temeline oturttu. Öğütçü, darbe iddialarını reddetmiş, “Meslek hayatım boyunca hiçbir zaman örgüt veya şahısla ortak işbirliği içinde olmadım. Düşünce bazında dahi yürütme organını cebren iskat ve men etmeyi düşünmedim. Bizlere darbeci yaftası vurulmaya çalışılması açıkça ortadadır” demişti.

» ŞÜKRÜ SARIIŞIK: Manisa 1. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı yaptığı dönemde hazırlattığı EMASYA planı için ilde yüzlerce kişi hakkında bilgi toplayan Tuğgeneral Naim Babüroğlu’nun, şehit ailelerini de fişlediği ortaya çıktı. Babüroğlu’na bu emri veren dönemin Ege Ordu Komutanı Orgeneral Şükrü Sarıışık’tı.

» DURSUN ÇİÇEK: Adalet ve Kalkınma Partisi ile Gülen hareketine yönelik“komplo ve yıpratma planları” içeren belgelerle gündeme gelen Dursun Çiçek, imzanın kendisine ait olmadığını söyleyerek “ıslak imza” tartışmasını başlatmıştı.

» DENİZ CORA: Koramiral Cora hakkında, Gölcük Donanma Komutanlığı’nda yapılan aramada ele geçirilen belgelerden birinde “Amirallere suikast girişimi” iddiasına ilişkin adı geçtiği gerekçesiyle ikinci iddianame hazırlandı. Koramiral Cora, Kocaeli’nde kaldıkları evde “Amirallere suikast” notu çıkan ve halen İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Poyrazköy davasında yargılanan teğmenler Faruk Akın ile Sinan Efe Noyan’ı yönlendirmek ve Balyoz içinde yer alan Suga Harekât Planı’nı uygulamaya koymakla suçlandı.

» MEHMET OTUZBİROĞLU: Balyoz ve İnternet Andıcı davaları kapsamında Kuzey Deniz saha Komutanlığı görevindeyken tutuklanan Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, 4 ağustos 2012 yaş kararlarıyla birlikte emekliye ayrıldı.

Sesonline.net, 21.09.2012

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0