'Nazi' savunması Türkiye'ye kaybettirdi

23 Ağustos 2010 12:38  

 

'Nazi' savunması Türkiye'ye kaybettirdi

Ankara'nın AİHM'e gönderdiği savunmanın yankıları sürerken mahkeme Hrant Dink'in korunmadığını ve 301. maddeden cezalandırıldığını belirterek Türkiye'yi cezalandırdı.

BRÜKSEL - Gazeteci Hrant Dink, 19 Ocak 2007 tarihinde uğradığı suikastten bir hafta önce Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) bir yazısı nedeniyle mahkum olduğu için başvurmuştu. Ünlü 301. maddeden ceza alan Hrant Dink'in açtığı dava devam ederken Türkiye'den AİHM'e şaşırtıcı bir savunma gönderilmişti.

"Dink Türklüğü aşağıladı, halkı tahrik etti" şeklinde ifadelerin yer aldığı savunma Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü de rahatsız etti ve Gül Hrant Dink'in kardeşi Hosrof'u Çankaya'da ağırladı.

Bu gelişmeler yaşanırken Türkiye'nin AİHM'e yaptığı savunmayı geri çekip çekmeyeceği tartışılmaya başlandı. Tartışmalar sürerken AİHM'in kararını verdiği ve Türkiye'yi mahkum ettiği haberi geldi.

Milliyet ve Vatan gazetelerinde yer alan habere göre, AİHM cinayetle ilgili yürütülen adli soruşturmanın etkisizliği nedeniyle Türkiye’yi mahkûm etti.

AİHM 2. Daire, Türkiye’yi Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin “Yaşam Hakının İhlali” başlıklı 2. ve “İfade Özgürlüğünün İhali” başlıklı 10. maddesine aykırı haraket etmekten suçlu buldu.

“Yaşam Haknının İhlali” mahkûmiyeti, Dink’in cinayet öncesi tehditlere ve öldürülüceğinin kamu görevlilerince bilinmesine rağmen, korunmamasına dayanıyor.

Türkiye’nin “İfade Özgürlüğünün İhlali” nedeniyle mahkûm edilmesine ise Dink’in kaleme aldığı bir yazı nedeniyle Türklüğü aşağıladığı gerekçesiyle suçlu bulunması yol açtı. Bilirkişilerin “Türklüğü aşağlamadığı” yönündeki görüşüne rağmen, hem yerel mahkeme hem de Yargıtay’ın Dink’i suçlu ilan etmesi ve gerekçeli kararlarda kullanılan ifadeler mahkûmiyet kakarında etkili oldu.

Dink ailesi, Türkiye’yi gerekçeli karardaki ifadeler ile tetikçi Ogün Samast’ın yakalanmasından sonra Türk bayrağı önünde çekilmiş fotoğrafları nedeniyle de ayrımcılık yasağına aykırı davrandığı gerekçesiyle AİHM’ye şikâyet etmişti.

AİHM, Dink kararını eylül ayı başında açıklayacak. Karar, Türkiye’nin iki ayrı maddeden mahkûmiyeti yönünde çıkarsa Dışişleri Bakanlığı’nın bu aşamada yapacağı savunmanın geri çekilmesi ya da dostane çözüm gibi öneriler sonuçsuz kalacak.


ntvmsnbc.com

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0