Meclis taş atan çocuklar için elini uzattı

31 Mayıs 2009 13:22  

 

Meclis taş atan çocuklar için elini uzattı

PKK militanı dağda yakalansa ve olaya karışmadığı tespit edilirse 5.5 yıl alıyor, 'taş atan' çocuğa 13.5 yıl veriliyor. TBMM ağır cezalık olan çocuklar için devrede 

ANKARA - Eylemlerde taş attıkları için tutuklanan haklarında 25 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan çocuklar için TBMM devreye girdi. Diyarbakır ve Adana’da incelemelerde TBMM Çocuk Hakları İzleme Komitesi’nin ilk izlenimi: “İster çocukça bir merakla ister örgüt tarafından yönlendiriyor olsunlar çocuklara çocukça muamele edilmeli ve çocuk hukuku tabi tutulmalı.”
TBMM Çocuk Hakları İzleme Komitesi üyelerinden AKP’li Cevdet Erdöl, Mehmet Emin Ekmen ve DTP’li Sevahir Bayındır, Diyarbakır’da; AKP’li Necdet Ünüvar, Avni Erdemir, CHP’li Gaye Erbatur ile MHP’li Şenol Bal Adana’da incelemelerde bulundu. Komite izlenimlerini rapor haline getirip TBMM Başkanlığı, parti grupları, Adalet ve İçişleri bakanlıklarına sunacak.

‘Biz yasaları uyguluyoruz’ Her iki ilde de valilik, emniyet ve savcılık yasaları uyguladıklarını vurgularken, çocukların aileleriyle görüştüklerini anlattı. Diyarbakır’da emniyet yetkilileri, binlerce çocuğun eyleme katılmasına rağmen kendilerinin hakkında işlem yaptığı çocukların yüzlü rakamlar olduğunu savundu. Diyarbakır Valiliği de dağa çıkma aşamasında olan 12 yaşındaki çocukları yakalayıp ailelerine teslim ettiklerini anlattı. 

Aileler ise, çocuklarının bir suçu olmadığı görüşünde. Diyarbakır’da bir baba, lise öğrencisi olan çocuğunun kaçarken yakalandığını belirterek, “Kaçmasa eylemci diye yakalanacak, kaçarken yakalanıyor bu kez kaçtığı için eylemci muamelesine tabi tutuluyor” dedi. Kantincilik yaptığını, çocuğuyla birlikte okula gidip geldiğini, çocuğunu özel dershanelere gönderdiğini anlatan baba, “Ben bu çocuğun okumasını istiyorum” diye dert yandı. Adana’daki bazı ailelerse polisin eyleme katılan çocukları fanilasının ıslak olup olmadığına bakarak tespit ettiğini öne sürdü. Bazı aileler çocuklarından dolayı kendilerine para cezası verildiğini de savundu. 

Komitenin AKP’li üyesi Mehmet Emin Ekmen, TMK’da 2006’da yapılan değişiklikle bu çocukların büyükler gibi yargılandığını anımsattı: 

“Bu bir sorun, ikinci sorun da savcılar dava açarken çok acımasız davranması. Örneğin, bir PKK militanı dağda silahıyla yakalanırsa ve olaya karışmadığı tespit edilirse 5.5 yıl cezayla kurtulur, ama 13.5 yıl alan çocuklar var.” 

Ekmen devlet kurumlarının örgütün çocukları kullanıyor olması karşısında çok acımasız bir karşı refleks geliştirdiğini düşünüyor: “İster çocukça bir merakla giriyor olsunlar, ister örgüt tarafından veya başka bir saik tarafından yönlendiriyor olsunlar, çocuklara çocukça muamele etmek lazım. Yani bir çocuk bilinçli olarak gidip bir insanı öldürecek olsa TCK’ya göre çocuk hukukuna tabi olur. Bunlar çocuk, bir defa bu çocukları bu sahadan çekmeyi, rehabilite etmeyi, bunların içerisinde olanların ıslahı ile ilgili projeleri tartışmalıyız. Yoksa bırakın taşı, bir molotofkokteyli attı diye 15 yaşındaki bir çocuğa 13.5 yıl ceza vermeyi, 25 yıl ceza istemeyi hiçbir vicdan izah edemez.” 

Ekmen, bu nedenle 15-18 yaş arasındaki çocukların TMK kapsamında olsa dahi çocuk hukukuna tabi tutulması ve cezaların makul seviyelere indirilmesi konusunda yasal düzenleme yapılması gerektiğini belirtti. 

CHP’li Gaye Erbatur da, Uluslararası Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin çocukların çocuk mahkemelerinde yargılanmalarını öngördüğünü anımsattı, Türkiye’deki sistemin uluslararası ve AB sistemine uyumu konusunda çalışma yaptıklarını söyledi. 

Sivil toplum kuruluşlarının önerilerinden bazıları ise şöyle: * Çocuk polisi, savcılık ve mahkemeler ‘kanunla ihtilafa düşen çocuklar’a dair Anayasa, Çocuk Koruma Kanunu ve BM. Çocuk Haklarına Dair Sözleşme ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi hükümlerinı uygulasın. * 12-15 ve 15-18 yaş ayrımını yaparak ağır Ceza Mahkemelerinde yarılanmasına neden olan, TMK’nın 9.maddesi kaldırılsın. * TCK‘nın ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurma’ fiilini düzenleyen 220 maddesi 6 ile 7 fıkralarının kaldırılsın veya düzenlensin. * Çocukların ağır ceza almalarına gerekçe olan Yargıtay Ceza Genel Kurulunun ilgili kararı gözden geçirilsin. 

radikal.com.tr

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0