Ilıca Altınyunus, Duyarlılık ve Turizm

17 Eylül 2009 22:45 / 1460 kez okundu!

 


Otuz yıldan fazla süre geçti Altınyunus’ta ilk kez kalalı. Hala muhteşem bir tesis ve bir yanda Boyalık Plajı ve diğer tarafta yat limanı ile enfes bir manzara. On yıldır kışları termalinde yüzmeye gidiyorum. Geçen hafta Almanya'dan 12 eski sınıf arkadaşım geldi ve bir kısmı orada kaldılar.

Liseyi beraberce bitirişimizin 41. yıldönümünü kutladık. 

Sordular 'Neden böyle güzel bir tesiste tabelalarda düzgün Almanca kullanılmıyor? diye. “Düzgün yazsalar insan yönetime daha çok güven duyardı ve insan genelde güven duyduğu yere tekrar tatile gider“ dediler. 

"Ah! dedim: 10 yılda en az beş kez sadece SPA daki 3 lisanda yazılı genel bilgi tabelasındaki yazım hatalarını bedava düzeltmeyi teklif ettim ama hiç ilgilenen olmadı." 

"Artık 3 lisanda da hatalı yazabilmeleri ile eğleniyorum.“Kendilerinin ehemmiyetleri ile meşgul çeşitli yöneticiler geldi geçti. İlk müdür Danimarkalı idi ve ırgat gibi oradan oraya koşuyordu, anımsıyorum, memurları da kısmen alenen alaycı bakışlarla adamcağızı takibediyorlardı 30 küsur yıl önce. 

Sheraton'un önündeki Ilıca plajından duvarların falan üstünden atlayarak bir yürüyüş yapalım dedik. Otellerin önündeki plajlar tertemiz, belli ki oteller temizliyor ama derenin üstünden geçerken ve kimsenin ilgilenmediği yerlerde plastik poşetler ve şişeler. Deredeki koku insanın burun direğini kıracak cinsten. 

Sheraton plajı önündeki tabela da evlere şenlik bir Almanca ile yazılmış. 

Tanımadığım, ismini bile bilmediğim saygıdeğer Ilıca Belediye başkanı, ben utandım, acaba siz de utanıyor musunuz? Para yok falan gibi mazeretleri bir yana bırakın, kendinizi bu deredeki kokudan, civardaki çöpten sorumlu hissediyor musunuz? Maaş alıyor musunuz? Makam otonuz var mı? 

Düşünün lütfen, siz turist olsanız ve kataloglarla cazibeli binlerce yer sizi tatil yapmaya davet etse ve maddi bir sorununuz olmasa siz pis kokulu dereler olan plastik poşetler olan, sayısız sahipsiz kedi ve köpeğin dolaştığı bir yeri mi seçersiniz? Acaba bir hastalık bulaşır diye tedirgin olmaz mısınız? Turistler de aynen öyle düşünüyorlar ve maalesef bize ucuzcu turistler geliyor. Bu kedi köpek meselesi hakkında biraz daha detaylı yazacağım ama bugünlük turizmimizin çok da ilerlemiyeceğini saptamakla yetineyim. Başkanlar ki hakları yenmemeli, arada bir iktidarca makamlarından alınıp hapse falan da atılıyorlar, sonra salınıveriyorlar ve paraları da yok. 

Hep beraber bir Avustralya kasabasının yaptığını yapamazlar mı ellerindeki mevzuatla? Urla Çeşme yarımadasında plastik poşet ve pet şişeleri YASAKLAYARAK? Veya Pet şişelere Yarımada’da geri getirilmelerini sağlayacak oranda bir depozitoyu kural yaparak? 

Yurtdışında insanlar daha iyi eğitimli oldukları için mi çöp yok bazı ülkelerde? Size usulca bir sır vereyim değerli Başkanlar; ceza olduğu için çöp yok. Texas'ta arabanızdan yola bir çöp atın; bir kere atıp da yakalanınca bir daha yapmazsınız; cezası 1000 dolar! 

Ilıca’daki dere mi pis kokuyor? Şantiyede aranırsa eminim en az 3 adet bu konuda deneyimli ve bedavaya güzel bir proje yapacak insan vardır. En az 3 adet de Avrupa Birliği'nden o derenin ıslahı için gereken parayı alacak insan var değerli Ilıca Belediye Başkanı. Onları bulmak ve yardımlarını alacak alçakgönüllü yaklaşım da siz hizmet edenlerin görevi olsa, ne dersiniz? Sevgili Belediye başkanları, lütfen eski Başkanların veya ilerde kendinizin ismini sokaklara caddelere vermeyin. Makam arabanızı biz ödüyoruz ve çoğunluğumuz da helal ediyor diyemem. İndirin o tabelaları, bu konularda duyarlı hemşerilerinizin istedikleri isimler verilsin. Ilıca deresini islah eden insanların veya anne veya babalarının ismi verilsin, bakın nasıl size yardım gelir. 

Tabii, belediye başkanları karşısına bilinçli talepkar bir kitle çıkartmak da biz emeklilerin görevi değil mi? Kendi ehemmiyetlerimizle meşgul bir şekilde habire şikayet etmektense? Almanya’da 2000 nüfuslu bir beldede ortalama 3 dernek üyeliği düşüyordu kişi başına. Bilmem bu cümle yeterli mi, ey sevgili çok mühim emekli vatandaşlarım dediğimi izah etmeye? 

Dr. Mahmut Tolon
17.09.2009

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.