Mahkeme yalnız kaldı

19 Ocak 2012 07:12  

 

Mahkeme yalnız kaldı

Karar, Türkiye ve dünyada büyük tepkilere yol açtı

Hrant Dink’i öldüren sanıkları “örgüt” kapsamından çıkartıp sadece “cinayet” suçundan ceza veren İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararı, siyaset cephesinde büyük yankı uyandırdı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, kararın “toplumda büyük tepkilere neden olduğunu ve vicdanları rahatsız ettiğini” ifade ederken, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ise yargılamanın üç aşamalı olduğunu hatırlatıp, Yargıtay aşamasına dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Gül, Slovakya Büyükelçisi Milan Zachar’ın Çankaya Köşkü’nde güven mektubu sunması öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gül, Hrant Dink davasındaki karara ilişkin soru üzerine, mahkeme sürecinin devam ettiğini ve kamuoyunun tepkisini gördüğünü belirterek, “Mahkeme sürecinin bitmesini beklemek lazım. Nihayetinde temyize gidecek daha gördüğüm kadarıyla. Dolayısıyla kesin karar çıktıktan sonra bakmak lazım” diye konuştu.

DDK raporu bitmek üzere
“Siz de Devlet Denetleme Kurulunu görevlendirmiştiniz. Rapor ulaştı mı elinize?’’ sorusu üzerine Gül, “Herhalde hazırlıklar bitmek üzere. Bugün sordum ‘ne durumda?’ diye. Biliyorsunuz o tamamen bağımsız olarak oradaki üyeler ve uzmanlar tarafından yürütülen bir çalışma. Dolayısıyla sadece bitince bana sunarlar. O kadar. Ondan sonra açıklanır. Yakında herhalde bitireceklerini söylediler’’ dedi. Devlet Denetleme Kurulu raporunun şubat ayı içinde açıklanacağı belirtiliyor.

Kamuoyunun vicdanı rahatsız
Kanal D Ana Haber’de Mehmet Ali Birand’ın Hrant Dink davası kararına ilişkin sorularını yanıtlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da kararın kamuoyunda vicdani rahatsızlık yarattığını belirterek, “Fakat bu karar, nihai bir karar değil. Şimdi bunun tabi temyizi söz konusu. Temyizden ne çıkacağını şu anda kestirmek o da mümkün değil. Temyiz bu karar noktasında çok daha farklı bir kararı verebilir. Bunu da şu anda temyize gidecek bir süreç olduğu için, burada yorumlamamız doğru değil. Ama ben her şey burada bitmediği için ben temyiz sürecini izlemekte, takip etmekte fayda olduğuna inanıyorum. Temennim odur ki, adalet bu noktada yerini bulur” dedi. Olayın failini 32 saatte yakaladıklarını hatırlatan Başbakan Erdoğan, yürütmenin konuyla ilgili kendilerinden istenen her şeyi yerine getirdiğini söyledi. Erdoğan, idam cezasının olmaması nedeniyle faile başka bir cezanın verilemeyeceğini ifade etti.

Vicdanımı tatmin etmedi
Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, kararı şöyle yorumladı: “Şimdi bu karar vicdanları tatmin etmemiş; o görülüyor. Mahkeme kararları da herkes tarafından rahatlıkla eleştirilebilir. Dava daha bitmedi, bu daha ilk adım. Hrant Dink olayı simge bir olaydır. Dolayısıyla bu olay üzerinde yargının da çok dikkatli durması ve Türkiye’de böylesine suç işleyebilecek örgütler, odaklar varsa tamamının ortaya çıkarılması için ayrıca bir çaba gösterilmesi gerekirdi; gerekti. Belki de ona uygun bir karar verdiler. Ama bu karar, bırakınız hukukta yazılı olan şekliyle vicdanları tatmin etmediği görülüyor. Ben de işin o tarafındayım. Ama bunun yolu sokaklara çıkıp bağırmak çağırmak, hükümeti suçlamak, devleti ağır kelimelerle itham etmek değil; yargıdan bu işin sonucunu beklemekle mümkün olabilir.’’

Ergin: Bu dava bitmiş değil
Adalet Bakanı Sadullah Ergin ise yargılamanın üç aşamalı olduğunu, soruşturma, kovuşturma ve temyiz aşamalarının bulunduğunu ifade etti. Davada kovuşturma ve soruşturma aşamalarının tamamlandığını, temyiz aşamasına henüz gelinmediğini anımsatan Ergin, “İlk iki aşama tamamlandı. Bu dava bitmiş değil, süreç devam ediyor. Sürecin bitimiyle bir değerlendirme yapılır’’ diye konuştu.

Muhalefet: AKP’nin adaleti
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Hrant Dink davasında kararı veren mahkeme üyelerini sosyal paylaşım sitesi Twitter’dan kınadı. Kılıçdaroğlu, Twitter hesabında “Parasız eğitim isteyen öğrencileri örgüt üyesi yapanlar, Hrant Dink’i öldürenleri örgütsüz yargılıyorlar. Bu AKP’nin adaletidir” değerlendirmesini yaptı.

CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan ise düzenlediği basın toplantısında “Hrant Dink hedef gösterilmiş, devlet tarafından tehdit edilmiş, korunup kollanmamış ve adeta ölümü beklenmiştir. Yargı da tüm bu olanlara sessiz kalmıştır, hatta bugün itibariyle onayladığını görüyoruz. Derin devlet cinayetlerini teşvik eden bir kararımız daha olmuştur. Devlet yargısı aracılığıyla ‘evet, devam edin bu eylemlere’ mesajı vermiştir” dedi. BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan ise, “Birbiriyle kavgalı kurumlar, Dink cinayetinin hazırlanmasında, işlenmesinde, katil zanlılarını kahraman göstermede, delileri karatmada, derin bir zihniyet, içselleştirme uyumu yaşamışlardır. Dink artık bir dosya adı değil, kanayan bir yaradır” dedi.

Taraf

Son Güncelleme Tarihi: 20 Ocak 2012 08:39

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0