Yumuþak serti aþýndýrýr

15 Ocak 2013 13:38 / 1349 kez okundu!

 


Güzel huy ve ahlak insanýn peþinden ayrýlmayan dostudur.

Çirkin - fena huy ve ahlak ise peþini býrakmayan düþmanýdýr..

Güzel huylu insanlarýn kusurlarý, hele bilmeden yaptýðý kusurlarý, kolay affedilirken, çirkin huylu insanlar bile-bile kusur iþledikleri için kolay-kolay affedilmezler.

Bir insaný güzel huy ve ahlaka taþýyan, yumuþaklýðýdýr.

Yumuþak insanlar itaat ehli olurlar.

Yumuþak insanlar en serti bile içlerine alýp yumuþatýrlar.

Birkaç misalle izaha çalýþalým. Topu duvarsa vurursan ne olur? Top geri gelir. Top neden geri gelir? Duvar da topa vurmuþtur da ondan. Duvar topa adeta; “sen bana sert vurursan ben de sana sertlikle muamele ederim. Çünkü benim silahým sertliktir” karþýlýðýmý vermiþtir.

Peki topu yastýða vurursan ne olur? Top orada kalýr.

Peki, top neden orada kalýr?

Yastýðýn yumuþaklýðý, topun sertliðini almýþtýr. Yastýk topa adeta; “ey top bana ne kadar sert vurursan vur, benim silahým yumuþaklýktýr, ben senin sertliðine karþýlýk vermem. Tam aksine benim yumuþaklýðým, senin sertliðini içine alýp yok eder” demiþtir.

Þimdi bir de þu örneðe bakalým. Adam hayattan bezmiþ. Ýntihar amacýyla yüksek bir yerden atlayacak. Adam çok sert düþecek diye, adamý kurtarmak için düþeceði yere en sert bir cisim mi koyarlar, yoksa en yumuþak hava yastýðý mý?

Elbette yumuþak olaný koyarlar. Düþme sertliðini yok edecek olan, hava yastýðýnýn yumuþaklýðýdýr.

Bir de Kýzýlderililerin vahþi atlarý nasýl terbiye edip eðittiklerine bakalým. Yakaladýklarý vahþi atlarý, suyun içine sürer, üstüne biner öyle eðitirlermiþ. Hayvan istediði kadar hoplayýp zýplasýn. Suyun yumuþaklýðý atý yorar ve sahibine itaat etmeyi saðlarmýþ.

Evet bu sözüm aileyi oluþturan, anne, baba ve çocuklaradýr.

Yumuþak serti aþýndýrýr. Yumuþak insanlar, ortaya çýkan, yere düþen bir problemi kaldýrmak için, eðilmesi bilecek kadar yumuþak huylu, alttan alýp kaldýrmasýný bilecek kadar hoþgörülü olmalýdýrlar. Kim ki bunu becerirse o insan, güzel huylu insan olarak tanýnýr ve sevilir. Efendilik silahý nice efeleri dize getirecek güçtedir.

Gücünü efendilik ve güzel huydan alanlara selam olsun…


Mahir EYÜBOÐLU

10.10.2011

Son Güncelleme Tarihi: 15 Ocak 2013 18:53

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.